fbpx

48 fajta bizonyítja: nem ártott az idő a szemtermésnek

Írta: Szerkesztőség - 2020 október 08.

GOSZ-VSZT-NAK: csaknem 50 őszi búzát teszteltek az idei kísérletben, és a jelek szerint a rendkívül aszályos téli és tavaszi időjárás sem maradnak el a kísérleti szemtermés átlagok a korábbi átlagoktól.

 

Felülmúlják a tavalyit

Összesen 48 őszi búza fajtát teszteltek az ország tíz pontján a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara posztregisztrációs fajtakísérletében. A tapasztalatok szerint a bőséges májusi csapadék segítségével a szemtermés-átlagok még felül is múlják a tavalyi évi átlagokat, ami a szeszélyes idei év miatt jó hír.

 

 

Idén már a repce is

Idén egyébként 13. alkalommal mérték össze az őszibúzafajtákat. Takács Géza VSZT-elnök szerint a folyamatosan megjelenő fajtákat összevető kísérletek célja az, hogy a gazdák számára jól hasznosítható adatokat nyújtsanak, és ezzel segítsenek a fajtaválasztásban. Petőházi Tamás GOSZ-elnök megerősítette, hogy a gazdálkodók várják az adatokat, és örülnek, hogy az évek óta rendszeresen megjelenő kísérleti eredmények információi segítik őket. Győrffy Balázs NAK-elnök éppen ezért közölte: ajánlati fajtalistát állít össze a kamara, ami számottevően javítja a gazdálkodók versenyképességét. Kukoricára idén már harmadik, őszi búzára második alkalommal készül ilyen lista, ebben az évben pedig az őszi káposztarepcével bővült a kísérletbe bevont növények köre.

 

 

Szombathelytől Szarvasig

Az idei évben a Szombathely, Eszterágpuszta, Iregszemcse, Tordas, Jászboldogháza, Szarvas, Székkutas, Abaújszántó, Mosonmagyaróvár és Mezőfalva térségében beállított kísérleti helyszíneken két éréscsoportban összesen 48 őszi búza fajtát vizsgáltak mennyiségi és minőségi szempontok alapján a NÉBIH Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóság Szántóföldi Fajtakísérleti Osztály közreműködésével. A kísérletek felügyeletét és a lebonyolítással kapcsolatos feladatokat a Fajtakísérleti Innovációs Tanács (FIT) látta el.

Feltévételeink illusztrációk: Horizont Média/archív