fbpx

Többet kapnak az állattartók: 4,4 milliárd a forrásemelés

Írta: Barna Ferenc - 2021 július 28.

A rendkívüli gazdasági helyzetre hivatkozva a kormány 4,4 milliárd forint többletforrást biztosít az állattartók számára – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

 

csirke, állattenyésztés, mezőgazdaságIndokolt az állattartók támogatása, nehéz éveket tudnak maguk mögött (Fotó: Horizont Média/Kohout Zoltán)

 

Az állattenyésztést segítő agrártámogatások keretösszegének emelése indokolt

A takarmányárak nagymértékű emelkedése, az állatbetegségek okozta korlátozások, valamint a koronavírus-járvány együttes piaci hatása indokolttá tette a költségvetésbe eredetileg betervezett, állattenyésztést segítő agrártámogatások keretösszegének megemelését.

 

A többlet lehetővé teszi:

  • a baromfi állatjóléti támogatásra rendelkezésre álló források további 2,1 milliárd forinttal -;
  • a sertés hízó állatjóléti támogatásnak pedig 1,2 milliárd forinttal való emelését;
  • az egyes állatbetegségek megelőzésére és leküzdésére szolgáló támogatás 640 millió forinttal történő kiegészítését;
  • a tenyésztésszervezési támogatás keretének 400 millió forinttal történő növelését.

Az állatjóléti támogatások terén a kormányzati segítség a sertéságazatban már a 2021. támogatási év II. negyedévi, a baromfiágazatban a 2020/2021. támogatási év III. negyedévének kifizetéseihez kapcsolódóan megjelenik a gazdálkodók számára.

 

csirke, állattenyésztés, mezőgazdaságAz állattartók is csatlakozhatnak a krízisbiztosítási rendszerhez (Fotó: Horizont Média/Kohout Zoltán)

 

A krízisbiztosítási rendszerben rejlő lehetőség is ott van még az állattartók számára

A krízisbiztosítási alaphoz csatlakozó gazdálkodók a rajtuk kívül álló okból bekövetkező, tárgyévet megelőző három év átlagos jövedelméhez képesti 30 százalék feletti éves jövedelemcsökkenés esetén akár 70 százalékos kompenzációban részesülhetnek.

A pénzügyi segítséget nagyrészt a vidékfejlesztési források biztosítják. Legközelebb jövő év februárjában nyílik lehetőség a csatlakozásra.

Forrás: MTI