Valóban a drónok jelentik a mezőgazdaság jövőjét?

Borítókép

A mezőgazdaság átalakulása itthon is megkezdődött. A gazdálkodók és a törvényhozók körében is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a környezettudatos termelési módszerek és ezzel együtt a digitalizáció. Az intelligens mezőgazdaság, vagyis a Smart Farming olyan technikai és technológiai változásokat indított útnak, amelyek révén a felhasznált anyagok mennyiségének optimalizációja mellett jelentős mértékben javul a termelés hatékonysága, míg az automatizáció és az integrált döntéshozatali eszközök bevezetésével egyszerűsödik a gazdaság irányítása, folyamatosan adatokkal támaszhatók alá a különböző termelési döntések.

A jelenleg elérhető számos, intelligens mezőgazdasági technológia közül a legismertebb a precíziós növénytermesztés, melynek legmodernebb eszközei a pilóta nélküli repülőgépek, közismertebb nevükön a drónok. A mezőgazdasági dróntechnológia fejlesztése két irányra bontható. A kiértékeléshez és döntéshozatalhoz szükséges monitoring és adatbázisépítés gépei speciális érzékelőkkel felszerelve, autonóm módon hajtják végre távérzékelési feladataikat, míg a beavatkozást, vagyis a területpontos kijuttatást már más, szintén feladatspecializált permeteződrónok végzik.

Ennek megfelelően a drónok segítséget nyújthatnak a talajmintavétel, a tápanyagpótlás, a gyomirtás és a növényvédelem területén a monitoringozás, tervezés, illetve a beavatkozás fázisaiban. A két eszköztípus bár külön is alkalmazható, a gazdálkodók ezeket mégis együttesen, rendszerben használva érik el teljes potenciáljukat.

Magyarországon a drónok rendszerben történő alkalmazásának tekintetében élen jár a Duplitec Kft., a DJI-termékek és multispektrális érzékelők hivatalos forgalmazója. A hazai gazdaságokban gyűjtött adataik és tapasztalataik alapján jelentős ismeretanyagra tettek szert az eszközök mezőgazdasági felhasználásának tekintetében, a címben feltett kérdésre válaszuk pedig egy határozott „attól függ” volt.

A választ kicsit jobban megvilágítja egyfelől a technológiára épülő folyamatok ismerete. Az első lépés mindig az adatgyűjtés, azaz a monitoring, melyet a megfelelő szoftveres feldolgozás, szakember – a legtöbb esetben növényorvos – bevonása mellet a kiértékelés, majd az izolált területen a precíziós beavatkozás követ. A folyamat bár jelentős mértékben automatizálható, a terület elhelyezkedésétől és a szolgáltatók rendelkezésre állásától függően annyi időbe is telhet, ami két permetezés között egy szőlőterület esetében akár feleslegessé is teszi a technológia alkalmazását.
A logisztikai lehetőségek mellett a technológia hatékonyságát jelentősen befolyásolja a feldolgozási lánc legfontosabb eleme, vagyis a monitoring során alkalmazott érzékelőberendezések képességei. Mint ismeretes, a drónokkal végezhető felmérések kulcseleme a növényekről visszaverődő fény, mégpedig a látható és a nem látható tartományban. A legtöbb magyar szolgáltató az NDVI-index alapján igyekszik a területre vonatkozó információkat kinyerni. Az NDVI-index számítás azonban csak a látható RED, valamint a nem látható infra tartomány két pontjának különbségiből számol, ráadásul mindkét tartomány esetén elég széles sávból veszi az adatokat. Ha a növényekből visszaverődő fény alapján szeretnénk információhoz jutni, akkor azonban számolni kell a fényt befolyásoló tényezőkkel is (napszak, évszak, időjárási körülmények), ám erre az NDVI nem képes, s emiatt kijelenthető, hogy a precíziós monitoringnak nem lehet eszköze. Az igazán pontos felméréseket ma már drónokra szerelhető keskenysávú, multispektrális kamerákkal végzik!


MicaSense RedEdge-M érzékelő

A Duplitec Kft által alkalmazott MicaSense és SlantRange multispektrális kamerákkal készített felmérések figyelembe veszik a látható és nem látható fénytartományok határán húzódó „Red-edge” sávot, melyben a leghatékonyabban kimutatható a növényzet klorofiltartalma. A gyakorlatban ez, a cég mérései alapján jelenti azt, hogy kimutathatóvá válnak az egy területen belül eltérő érettségi fázisok.

Illusztrációinkon Győr-Moson-Sopron megyei búzatábla RGB, NDVI képe, valamint a RedEdge szenzor által rögzített Klorofill-térképe látható.

Általánosságban kijelenthető, hogy a drónok, valós információkat szolgáltatni képes szenzorokkal a XXI. századi mezőgazdaság gyors és precíz eszközei. Akár nagy területeken is biztosítják a rendszeres állapotfelmérést, segítségükkel minden korábbinál egyszerűbben nyílik lehetőség a precíziós beavatkozásra, mint például a károsodott növényzet felzárkóztatására megfelelő nitrogénmenedzsmenttel. Egy ilyen beavatkozás eszköze lehet akár az AGROmashEXPO vagy PREGA kiállításokon is bemutatott DJI AGRAS MG-1P permeteződrón, amelyet kifejezetten izolált problémák kezelésére fejlesztettek ki.


MicaSense RedEdge-MX érzékelő + DJI Matrice 210 drón

Legyen szó tápanyagpótlásról vagy növényvédelemről, a permeteződrónok számos előnnyel rendelkeznek a hagyományos kijuttatóeszközökkel szemben: működésükre nincsenek hatással az útviszonyok, a termelt növényfajták fenológiai fázisai, alacsonyabb anyaghasználatuk révén csökkentik a gazdaság működési költségeit, energia-felhasználását, környezetterhelését és karbonlábnyomát. A drónok ugyanakkor mindig a lehető legnagyobb hatékonysággal hajtják végre feladatukat, a legújabb fejlesztéseknek köszönhetően akár kötelékben lerepülve a kijelölt területet, mindig a termény és a feladat szempontjából optimális magasságot tartva.

A permeteződrónok munkavégzésének ugyanakkor a legnagyobb problémája a technológia, az automatizáció előnyéből fakad: a leghatékonyabb kijuttatást csakis autonóm módon lehet megoldani, egy-egy terület menedzsmentjéhez is szükséges a rendszer programozása, mely mindenképpen szakértelmet – és némi rutint is – igényel.

A fentiek ismeretében bátran jelentjük ki, hogy a drónok már megkerülhetetlen elemei a jelen gazdaságainak. Alkalmazásukkal a termelés, így a gazdaság működése is maximalizálható, de az adaptálhatóságról és a megtérülésről mindenképp előzetesen érdemes tájékozódni és szakértők tanácsát kikérni.

Ebben nyújt segítséget a magyar gazdálkodók számára a Duplitec Kft. szakértő csapata, amely ingyenes képzéseivel igyekszik a technológia iránt érdeklődők számára, gyakorlati példákon keresztül bemutatni a rendszerben rejlő lehetőségeket. A havi rendszerességgel megtartott budapesti képzéseket követően a cég szakértői egyesével felkeresik azokat a gazdaságokat, ahol a technológia hatékonyan bevezethető, s a gazdaságok igényeinek ismeretében, azok területén mutatják be testreszabott távérzékelési és kijuttatási megoldásaikat. A cég ingyenes képzéseire az alábbi weboldalon tud jelentkezni:

www.duplitec.hu/regisztracio.

Tartalom közti banner a cikk végére
no