fbpx

A precizitás mindig kifizetődő

Írta: Szerkesztőség - 2020 április 28.

Nógrádi György legújabb könyvének címe: Érdemes érdekes korban élni. Úgy gondolom, nagyon sokan sok mindent már átéltek, az idősebb korosztály fegyverrel vagy azzal szemben harcolt. Most azonban egy olyan ellenséggel állunk szemben, amelyet nem nagyon ismerünk. Van, aki fél, van, aki tart tőle, és sokakat a bizonytalanság ölel körül. Az biztos, hogy egy csapásra megváltozott az életünk.

Minél közelebb, annál jobb

A HORSCH-nál, mindamellett, hogy maximálisan betartják a biztonsági ajánlásokat, ezerrel megy a munka, ugyanis a tavaszi szezonra nagyon sok termelő várja a gépeket. Sajnos az utóbbi időben elszáll egy picit az euró árfolyama, és az tetézi még jobban a magyar gazdák bizonytalanságát. Mi lesz velünk? Úgy gondolom, hogy ha amikor a muszka jött, akkor is tudtak termelni, akkor a mostani helyzetben is mindenki meg fogja oldani ezt. Betartja az ajánlásokat, egy picit jobban odafigyel magára és másokra, és nem lesz gond!A természet nem fog leállni, ugyanúgy, mint máskor 1-2 hét, és április elején el kell kezdeni a vetéseket, a növényvédelem megy gőzerővel. Az odafigyelés, a még pontosabb munka mindig meghozza gyümölcsét. Lehet, hogy a mostani helyzet ráébreszt nagyon sokakat, hogy embertársainkkal szemben még emberségesebben viselkedjünk. Ilyen lehet például a növényvédelem is. Itt is legtöbbször láthatatlan vagy igen parányi ellenfelekkel küzdünk, legtöbbször sikerül is, és legyőzzük őket. A permetezőből, igaz, nem mindegy, hogy milyen mód kerül az anyag a célfelületre.

Sok helyen majdnem olyan a növény védelem, mintha a drága több millió Ft értékű vegyszertől minden áron meg akarnánk szabadulni, és nem érdekes, hogy hogyan, csak fogyjon ki a tartályból. Ezáltal nem kíméljük se a környezetünket, se embertársainkat.

A LEEB közel 10 éve elkezdett egy olyan irányba fejleszteni, hogy hogyan lehet megoldani azt, hogy minél kisebb legyen a növényvédelem folyamán a veszteség. A saját légcsatornában elvégzett kísérletek alapján rájöttek, hogy az elsodródást drasztikusan, a szórókeret és az állomány közötti távolság csökkentésével lehet elérni. Több mint 20%-kal lehet csökkenteni a veszteséget például, ha 50 cm-ről 30 cm-re csökkentjük a távolságot.

Az elsodródás egy dolog, de azzal a felhővel, amit a permetező mögött látunk, nemcsak az a gond, hogy el tud sodródni, hanem az is, hogy nagyon nagy mennyiség belőle meg sem érkezik a célfelületre, ugyanis elpárolog. Különböző cseppméreteknek más az élettartama és az esési sebessége. Ha meleg vagy szeles időben végezzük a növényvédelmet, automatikusan mindenki átvált nagy cseppképzésre. Természetesen van olyan szer vagy folyamat, ahol a nagy cseppek is jók, de a legtöbbször kacsára sem szarvasnak szánt golyóval lövünk! Az apró cseppek igen könnyen el tudnak sodródni, kivéve, ha mielőtt elkezdenének lebegni, már elérték a növény felületét. Ezt akkor tudjuk a leg jobban biztosítani, ha közel vagyunk az állományhoz, és a szórókeret nem úszik bele az állományba.

Az 50 cm-es magasságra lejönni, és ott precízen tartani a szórókeretet, már nagy siker. Ezen felül a 30 cm fúvóka és célfelület közötti távolság, hab a tortán!

A LEEB permetezőkkel nagyon nagy hatékonyság mellett, jóval nagyobb hatásfokkal is tudjuk végezni a növényvédelmet.

A gyomirtásnál nagyon fontos, hogy amit lefújtunk, azt mind kivigye. Azokon a területeken, ahol különböző növényeket akár monokultúrában vagy rövid vetésforgóban termesztenek, hatványozottan érvényes, mivel ezeken a helyeken a gyomrezisztencia kialakulásának a lehetősége igen nagy.

Az új PT 8.300 a somogyi határban

 

A precizitás mindig is kifizetődő volt. A vak tyúk is talál szemet mondás is néha bejön, de általában költségesebb és jóval nagyobb a rizikó! Ha a permetezésnél egy picit jobban odafigyelünk, akkor mindjárt pénztárca-barátabb lesz az egész növényvédelem, és még a környezetünkre hagyott lábnyomunk is kisebb lesz.

Nem tudom, hogy a jelenlegi helyzetnek mikor lesz vége, fél vagy egy év, de amikor lecsengett – remélhetőleg az őszi hálaadásig igen –, akkor majd elmondhatunk mindannyian egy köszönő fohászt! Ámen!

Szász Zoltán
0630/7430302