fbpx

Miért olyan jó üzlet a termőföld?

Írta: - 2017 április 20.

Az Erste és az AXIÁL az ígéretes befektetésről és a jövő bizonytalanságairól

Mi az egyetlen olyan termelőeszköz, amitől nem tartanak a bankok, ha 15-20 évre kell finanszírozniuk? Mi az, ami egyszerre szívügye és egyszerre gazdasági érdeke a birtokosának? Ám mi az egyben, aminek a használata és művelése annyi szaktudást, körültekintést és – itthon sajnos mindinkább hiányzó – szakembert igényelne? E súlyos kérdésekre adott szemléletes és hasznos válaszokat az Erste Bank és az AXIÁL gépkereskedelmi cég tiszakécskei szakmai rendezvényén.

A termőföldhöz olyan előnyök társulnak, amelyeket a leginkább jövedelmező üzleti lehetőségek között tartunk számon. De vajon okkal? Emellett szól, hogy Európa-szerte jelentős állami és államközösségi támogatást élvez, nem amortizálódik, a ritka kincsekhez hasonlít két okból: tulajdonosai általában érzelmi ügyként is kezelik, és mennyisége nem nő (sajnos, inkább vészesen csökken). Mindezek miatt folyamatosan nő iránta a ráirányuló kereslet – még akkor is, ha a fenti tényekkel vitatkozók is erős érveket sorolnának fel: terjed a talajnélküli termelés, a precíziós gazdálkodás és a hozamfokozó hibridek azonos felületen nagyobb hozamot biztosítanak.

Az utóbbi évek földárverési tapasztalatai alapján tény, hogy jelentős többletérték érhető el ott, ahol optimális a gépesítettség, megtérül az öntözési beruházás és minimalizálhatók a logisztikai költségek (ez utóbbi elsősorban a nagyobb táblákon jelent akár 25%-ot), vagy például azokon a nagy területeken, ahol van mód a vetőmagtermesztésre. Az Erste szakemberei szerint a hazai termőföldárak még ma sincsenek túlzottan magas szinten, de az 50 ha feletti táblákon már beárazzák a gazdálkodási többletértékeket, és a 10 AK-val jobb adottságú földekért akár hektáronként 4-500 ezer forinttal is érdemes többet fizetni. (A szomszédos Ausztriától persze még így is elmaradnak a földárak, aminek a fő okai a jobb termésátlagokban és csapadékadottságokban, a jobb technológiai feltételekben keresendő, valamint abban, hogy odaát még a magyarhoz képes is kisebb a bérelhető/megvásárolható szabad földek mennyisége.)

A magyarországi viszonyok egyik fő problémájaként említette a társrendező AXIÁL képviselője az agrárszektorban tapasztalható szakemberhiányt. Tízből kilenc gazdaság küzd e problémával, miután az ágazatban meglévő 4800 fős igénnyel szemben az oktatás kibocsátása csupán ennek szűk tizede: 500 szakember. Ez akár már a közeljövőben azzal fenyeget, hogy az EU-támogatásokkal szépen felívelő gépfejlesztések ellenére a jövőben nem optimális eszköz kihasználtsági mutatókat tapasztalhatunk a mezőgépészek hiánya miatt.

Az Erste szakmai napján elhangzott: a növénytermesztés vonatkozásában Ukrajna a következő években-évtizedben „Európa USA-jává válhat” kedvező termelési és szállítási adottságai miatt. A precíziós gazdálkodást firtató kérdésekre válaszul a bank szakemberei úgy vélték: bár a piac, a tőzsde közvetlenül nem fizeti meg az áruban az ilyen beruházásokat, a többlettermelés, a hatékonyság- és minőségjavulás révén a gazdálkodók mégis nyereséget realizálhatnak az ilyen ráfordításokkal. Abban mindenki egyetértett, hogy a világ egyfajta új zöldforradalom előtt áll, s ennek egyik fő eleme a (GMO-val össze nem keverendő) genomszerkesztés lesz, amely versenyelőnyt hoz majd alkalmazójának.

Kohout Zoltán