fbpx

Védelem kell a virágzás időszakában is

Írta: Szerkesztőség - 2019 április 30.

A repce fejlődésével a tavaszi védekezés újabb szakaszába lépünk. Megjelennek a szárat, a virágzatot és a becőket károsító, jelentős terméskiesést előidézni képes kórokozók és kártevők.

Fertőző anyag bőven akad az évek óta növekvő termőterületen, a kórokozóknak csak megfelelő időjárási feltételek kellenek ahhoz, hogy a termés 20-40, de akár 70%-át tönkretegyék. A megfelelő vetésváltással csökkenthető egyes betegségek megjelenésének esélye, de emellett szükség van hatékony, megelőző növényvédelmi kezelésekre is. A hőmérséklet és a páratartalom emelkedésével egyre kedvezőbbek a feltételek a fehérpenész és a becőrontó betegség kórokozóinak fertőzéséhez. A védekezés hiányában kialakuló fertőzés jelentős minőségi és mennyiségi kárt okozhat.

A felmelegedéssel megkezdődik a kártevők betelepedése is. A repce fénybogár a hőmérséklet 15°C fölé emelkedése után már a zöldbimbós repcét károsítja. Ha hűvösebb időjárás következik, és a repce virágzása elhúzódik, a bimbós állapot hosszan tart. Ilyen körülmények között a bimbókat károsító repce fénybogár rendkívül nagy károkat okozhat. A szerválasztásnál ezért fontos szempont lehet a hatástartam hossza. A védekezés időzítését növényvizsgálat alapján lehet megfelelően tervezni: növényenként 3 db fénybogár jelenléte esetén védekezni kell. A repcebecő-ormányos betelepedése a sárgabimbós állapottól megkezdődhet. A kártevő tojásait a becőkbe rakja, lárvái károsítják a magokat. Emellett megkönnyíti a repcebecő-gubacsszúnyog fertőzését is. A védekezést szintén megfigyelésre alapozottan, a kártevő betelepedésének kezdetén javasolt. A hűvösebb időjárás a repcebecő-ormányosnak is több teret ad a kártételre. Ilyen esetben többszöri védekezésre van szükség. A repcebecő-gubacsszúnyog imágó a repcevirágzás idején rajzik. Károsítását a kis becőkezdeményeken, fiatal becőkön kezdi, nagymértékű kárt más kártevők által nyitott becősérülésen lerakott tojásaival tud okozni. A becők belsejében kikelő lárvák károsítása révén a magvak elhalnak, a becők korán elsárgulnak, felnyílnak, a pergési veszteség megnő.

védelem
Fehérpenészes szártőkorhadás (Sclerotinia sclerotiorum)

védelem
Repcebecő-ormányos (Ceutorrhynchus assimilis) és Repcebecő-gubacsszúnyog (Dasineura brassicae)

A repce virágzáskor a növényvédelmi kezelések tervezésénél a szerválasztás és a megfelelő időzítése mellett kiemelt figyelmet kell szentelni a beporzást végző hasznos rovarok és a környezet védelmére is. Ezt a munkát széles hatásspektrumú, akár tankkeverékben is rugalmasan kijuttatható, a környezetet megóvását egyszerűen lehetővé tevő készítmények könnyíthetik meg.

Propulse

Őszi káposztarepce virágzási időszakában alkalmazva a szártőkorhadást, fehérszárúságot okozó Sclerotinia sclerotiorum, valamint a repce becőrontó betegség kórokozója, az Alternaria brassicaeellen kiemelkedő hatékonysággal rendelkezik. E két nehezen leküzdhető betegségen túl a repcét ritkábban károsító szürkepenész, cilindrospórium és lisztharmat ellen is kiváló hatékonyságú. Optimális kijuttatási időpont akkor van, amikor a vezérhajtáson található virágok első szirmai már lehullottak. Ezek a sziromlevelek ugyanis részben megtapadnak a repce levelén, és megfelelő időjárás esetén komoly fertőzés kiindulási pontjaivá válhatnak. A Propulse megfelelő időzítésével a fertőzés ilyen esetben is megelőzhető. Különleges formulációjának köszönhetően a kezelés után szinte azonnal bekerül a levél viaszrétegébe, ezért száradás után fél órával már UV- és esőálló.

A repce virágzáskori kezelésénél fontos a növényállomány megfelelő permetlé-borítottsága, ehhez a megfelelő fúvóka és haladási sebesség mellett elengedhetetlen a megfelelő lémennyiség: a Propulse kijuttatása legalább 250 l/ha lémennyiséggel javasolt.

A Propulse gombaölő hatásán túl kedvezően befolyásolja a kezelt kultúrnövények élettani folyamatait is. Hatóanyagai javítják a növény stresszhatásokkal szembeni tűrőképességét, és fokozzák a fotoszintetikus aktivitást. Repcében a virágzáskor végzett kezelés élettani hatásának köszönhetően a kezelt állomány egységesebben érik be. Az érés időszakában a repcebecők szilárdabbak lesznek, így megkésett betakarítás esetén a korai felpattanásából eredő hozamveszteség csökken.

Biscaya

Alacsony dózisú, kiemelkedő hatékonyságú és hosszú hatástartamú felszívódó rovarölő szer. A tiakloprid hatóanyag tulajdonságaiból eredően a készítmény méhveszélyesség szempontjából nem jelölésköteles, ezért a méhek által intenzíven látogatott, virágzó repcetáblában károsító rovarok ellen nappal is alkalmazható. A készítmény az idei szezonban is a korábbiakban megszokottak szerint használható fel.

A kártevők elleni védekezést megfigyelésre alapozva, a virágokat és becőket károsító rovarok betelepedése idején javasolt megkezdeni. A repcefénybogár ellen időzített első kezelés a területen előforduló egyéb károsítók (repcebecő-ormányos és más kártevők) ellen is hatékony. A kezelés szükség esetén 14 nap múlva megismételhető.

A Propulse a Biscaya rovarölő szerrel keverhető, a tankkeverék méhveszélyességi szempontból nem jelölésköteles. A két készítmény a Flóra Pack csomagban együtt is beszerezhető. A csomag tartalma 15 ha őszi káposztarepce vagy napraforgó (vagy más okiratban engedélyezett kultúra) betegségek (pl.: szklerotínia, alternária) elleni védelmére, illetve az engedélyezett kultúrákat károsító rovarok (pl.: repce fénybogár, repce becőormányos, levéltetvek, stb.), elleni védelemre lehet felhasználni.

A növényvédelmi teendők mellett az eredményt nagyban befolyásoló egyéb tényezőkre – időjárás, termény árak, szállítási lehetőségek – termelői szinten nincs sok ráhatás. Ezért érdemes azokra a területekre koncentrálni, ahol a termelői döntés hat a későbbi eredményre.

védelem