fbpx

Végre! Többet eszünk az egészséges húsból

Írta: Kohout Zoltán - 2020 február 17.

Ötről csaknem 7 kilóra nőtt az átlag magyar háztartásokban fogyó halfogyasztás 2013 óta. Ezzel még mindig az európai listák végén járunk ebben is, de az irány nagyon jó: a hal az egyik legegészségesebb élelmiszerünk.

Magyarországon 2016-tól tette lehetővé az állam, hogy a vízterületek halgazdálkodási jogát kijelölés útján adja haszonbérbe vegye a Magyar Országos Horgász Szövetségnek (MOHOSZ), amely a maga bő félmilliós(!) tagságával ma is hazánk egyik legnagyobb, hálózatos felépítésű civil szervezete.

Részben ők is tehetnek azért, ami állami szinten is kiemelt élelmiszeripari és gazdasági kérdés – hogy a magyarok minél gyakrabban egyenek egészséges és ízletes magyar halat. Ez a jelek szerint biztató trendet követ: az egy főre jutó hazai halfogyasztás 2013 óta több mint 30%-kal 5,1 kilogrammról 6,7 kilogrammra nőtt. A növekedés főként az agrártárca halgazdálkodással és horgászattal kapcsolatos intézkedéseinek, a halfogyasztást népszerűsítő kampányainak köszönhető, illetve annak, hogy 2018. január 1-jétől a hal és haltermékek ÁFÁ-ja 27-ről 5 százalékra csökkent.

 (forrás: AM)