fbpx

Vegyes földeken is kifogástalan az AXIÁL ekéje

Írta: Kohout Zoltán - 2017 június 20.

Minden korábbinál gyorsabban, precízebben végezheti munkáját a Váralja térségében több száz hektáron gazdálkodó Várfő Kft., amióta egy francia gyártó termékeit vásárolja a bajai székhelyű AXIÁL Kft-től. A két cég kapcsolata csaknem negyedszázados, és nem véletlenül: a gépkereskedés nemcsak egyéni igényekre és sajátosságokra szabott, minőségi termékekkel segíti vásárlóit, hanem olyan szolgáltatásokkal is, amelyek sikerre viszik a gazdálkodókat. A repcét kivéve klasszikus szántóföldi növényeket termesztő Várfő vezetőjét és munkatársait arról kérdeztük, hogyan válnak be a Grégoire-Besson ekéi a gyakorlatban.

Természetesen az AXIÁL

Tolna és Baranya megye határán, Máza és Váralja területein a földek egy része gyenge, 8-10, másutt jó 25-30 aranykorona-értékű termőföldekkel, kötött, nehezen művelhető, kődarabos-kőmorzsalékos, másutt mély réti talajokkal kell megküzdeniük a gazdálkodóknak. Ez nemcsak a földművelő eszközök strapabíró-képességét teszi próbára, hanem a növénytermesztők szakmai tervezését is – olyan eszközre van szükségük, amely egyszerre felel meg a szélsőséges viszonyoknak.

Természetes volt, hogy ennek az összetett problémának a megoldásáért is az AXIÁL Kft.-hez fordulunk – mondja Fritz Károly. A Várfő Kft. ügyvezetője ezt azzal indokolja, hogy a bizalomra és szakmai igényekre épülő jó kapcsolat lényegében a kezdetektől, a 90-es évek közepétől zavartalanul működik. – Miután csak pozitív tapasztalataink vannak az AXIÁL-lal, tőlük rendeltünk a mi sajátosságainkhoz illeszkedő ekéket is – teszi hozzá Fritz Károly.

Hatékony, gyors, rendes

A Várfő Kft. három váltvaforgató ekét vásárolt az AXIÁL-tól. A választást a márka tartóssága, teherbíró képessége és munkájának minősége indokolta – tudtuk meg a váraljai telephelyen tett látogatásunkkor.

Az első gép a Grégoire-Besson GB Line szériájának 3 ekés változata. Ezt Ludvig Péter traktoros használta a szezonban. – Régóta vagyok ebben a munkakörben, úgyhogy van összehasonlítási alapom: ez az eke a korábbiaknál sokkal hatékonyabban leforgatja a szártömeget, nagyon szép, letisztázott, simább talajfelületet hagy maga után. Nincs bakhát, nincs barázda. Részben ennek a rendes munkának az eredménye az is, hogy jóval gyorsabban tudunk haladni, végezni a munkával, és végső soron a termésben is megmutatkozik, hogy a föld-megmunkálás milyen minőségben történt – mondja a traktorvezető.
A GB Line széria kifejezetten megfelel a középméretű gazdaságnak számító Várfő Kft.-nek. A kompakt kivitelű, kisteljesítményű traktorokhoz kapcsolt, könnyített kivitelű, kovácsoltvas, erősített, 120-as eke összes vonóerő-igénye 80-100 lóerő. Ludvig Péter emellett azt is nagyra értékeli, hogy jobb fogyasztással vontatható, a 2-3 zsírzópontos berendezés minimális karbantartási igényű, és szembetűnően jó anyagminőségű.

Ügyes és kezes megoldás

A tartósság és teherbíró-képesség visszaköszön Kovács Gábor szavaiban is: ő a Grégoire-Besson R-szériás sorozatának R47-es kombinált, váltvaforgató, függesztett ekéjét használja immár a második szezonban. – Nagyon jó megoldás, hogy a 4. ekefej néhány csavarral levehető, mert így, ha a traktor nem bírja a nehéz talajokon, gyors átszereléssel máris könnyebben végezhető a munka 3 ekefejjel. A másik hatalmas előnye a Grégoire-Bessonnak, hogy az elődjével ellentétben nem kell előtte külön feltárcsázni a területet: ragyogóan beforgatja a szárat, rögtön lehet rámenni a táblára a kombájn után. Ennek nagy haszna van akkor, amikor az őszi kalászosok vetése előtt időzavarban vagyunk – mutat a szakmai előnyökre Kovács Gábor. A mélyebb talajokon 28-32, az őszi munkáknál 30-35, kalászosok alá vetőszántáskor 24-28 centi mélyen dolgozik az ekével, és tapasztalatai szerint a 150 lóerős traktor is jól bírja a vontatást.

A széria a 120×120-as gerendelyei révén valóban a könnyű ekékhez tartozik, így a nehéz munkakörülmények közötti szántást is lehetővé teszi. A modellt egyébként 90-160 lóerős vonóerő-igényre fejlesztették, 90 vagy 100 mm-es eketávval. A változó talajviszonyokhoz való alkalmazkodást segíti a 68-73-78 centis gerendelymagasság-változatok és a több fokozatú elsőekefej-állítás.

Láthatóan erősebb, tartósabb

A Várfő azonban vásárolt a Grégoire-Besson legnagyobb ekeszériájából is. Erről Ihász Imre beszélt, aki a cégnél szintén már 2 szezont vitt végig a kifejezetten nagy igénybevételhez tervezett R7-es barázdában járó, váltva forgató, függesztett ekével. – Négy fejjel használtam, bár bővíthető még egy fejjel, de inkább a lóerőnek akartam több teret hagyni – indokolja a Várfő egyik legtapasztaltabb szakembere a 120-250LE vonóerő-igényű eke kapcsán. – Túl azon, hogy szép, barázdamentes munkát végez és jól forgatja a szárat, láthatóan tartósabb és erősebb, mint a korábbi ekénk. A váltvaforgató eszköz nagy előnye, hogy nem kell fogásokra osztani a táblát, lecsökkennek az üresjáratok, szóval, gyorsabb, könnyebb a munka – mondja Ihász Imre.

A 150 mm-es, megerősített gerendelyre épülő ekék nagy eketest távolsággal (90, 100 és 110 cm), valamint gerendelymagassággal (73, 78 és 83 cm) rendelkeznek a változó, szélsőséges munkakörülményekhez való igazodás érdekében. Az R7 parallelogramma megoldású konzolvég-gerendelytartó csatlakozása számtalan beállítási lehetőséget nyújt (első eketest fogásszélesség-állítás), így ott is ajánlható, ahol több traktor is vontathatja ugyanazt az ekét, vagy változóak a talajviszonyok.

Elégedettek az együttműködéssel

Szóval, csak jót tudunk mondani a Grégoire-Bessonokról, akárcsak az AXIÁL-lal való együttműködésünkről – foglalja össze Fritz Károly. A Várfő ügyvezetője kifejezetten korrektnek nevezi a gépkereskedést. – Nemcsak az ekéket, de az összes gépünket tőlük vásároltuk: a rakodót, a traktorokat és a kombájnt, a kaszákat, a bálázót, és természetesen az alkatrészek 90 százalékát is tőlük vesszük. Ők a legjelentősebb partnerünk gépberuházási és műszaki téren, és elégedettek vagyunk. Ha bármire szükségünk volt valaha, mindig azonnal reagáltak, és általában már másnap jelentkeznek a megoldással: alkatrésszel, ajánlattal, szervizszolgáltatással vagy tanácsadással – mondja a Várfő ügyvezető igazgatója.