fbpx

Versenyelőny Lindab terménytárolókkal!

Írta: Szerkesztőség - 2019 november 19.

Egy mezőgazdasági vállalkozás megbízására 5000 tonna tárolókapacitású magtár épült Ópusztaszeren, melynek különleges műszaki megoldásairól a kivitelező, Bagdán Ákos (Bavas Bau Kft.) beszél.

A gabonatároló csarnok vázszerkezetét a Bavas Bau Kft. készítette – a Lindabtól származnak a Z szelemenek, a tető- és homlokzatburkolat, a természetes fény beáramlását lehetővé tévő bevilágítók, a kiegészítő alkatrészek, önfúró csavarok stb. és a Rainline ereszcsatorna-rendszer.

A megrendelő ragaszkodott a legjobb színvonalhoz: minőségbiztonság, tartósság, kompatibilitás, gyorsaság. Cégünk régóta a Lindab szerződött forgalmazója, s a Lindab termékek alapanyaga kiváló svédacél. Az elemek a legmagasabb műszaki elvárásoknak is megfelelnek, rendelkeznek tűzvédelmi, biztonsági és egyéb tanúsítványokkal. A tűzihorganyzás és a speciális bevonatok révén nagyon ellenállóak a korrózióval szemben. Az egyes darabok, rendszerek egymással és más struktúrákkal is tökéletesen illeszkednek. A cég rövid határidővel dolgozik, tökéletesen védő és egyértelműen megjelölt csomagolással szállítanak.

A fedésekhez az oldalfalon trapézlemezt, a tetőn pedig filckasírozással ellátott terméket használtuk. Egy ilyen szigeteletlen, hideg csarnok esetében számolnunk kell a gabonából távozó páralecsapódásával. Ez kiküszöbölhető a páramentesítő bevonattal, amihez szükséges az épület tökéletes szellőztethetősége, ezt passzív épületszerkezeti megoldással oldottuk meg.

A teljes kivitelezést mi végeztük, 4 hónap alatt elkészült a csarnok. Az alapozásnál, a vasbeton támfalnál fontos a száradási, kötési idő, de a könnyűszerkezetes elemek összeszerelése nagyon gyorsan haladt – ez a gabonatárolók esetében mindig fontos.

Két oldalt, teljes hosszúságban tetőszárnyak kapcsolódnak a főépület homlokzatához. Praktikus és gazdaságos ötletként nagyobb alapot építettünk, így az újabb felület fedésével nyitott szín és további 600 m2-nyi hasznos terület jött létre, eszközök, műtrágya, gépek tárolására. Ezért az oldalfal tetejétől számítva 1 méterrel lejjebbről indítva – szintén Lindab trapézlemezből – építettünk egy tetőt, ami 5 méterre nyúlik ki.

Lindab Kft.
csarnok.lindab.hu