fbpx

Sertéspestis: újabb szomorú rekord

Írta: Kohout Zoltán - 2021 március 31.

Már az is felmerült, hogy vaddisznómentes övezetet alakítanak ki, hogy megfékezzék a sertéspestis tovább terjedését. Mindez azután, hogy a február hozta a legrosszabb halálozási mutatókat.

 

sertespestis

 

Itthon gyérítés, ott kerítés

Miután még legalább két év, mire 100 százalékos lehet az Európában fejlesztendő vakcina, még mindig aggasztó a sertéspestishelyzet. Itthon is példátlan intézkedésre került sor: a vaddisznóállomány gyérítését előíró Nemzeti Akcióterv, ami 2025 februárjára 200 hektáron csak egy (a rendelkezés megszövegezésében 100 hektáron 0,5) példányos állománysűrűséget engedélyez. Hasonló erőfeszítéseket tesznek a német-lengyel határtérségekben. A napokban a német agráriumért is felelős miniszter vaddisznómentes övezet létrehozását szorgalmazta. Közben Lengyelország már kerítéseket épít, és a probléma több országot érintő jellegét sejteti, hogy bár Csehország jelenleg mentes az ASP-től, néhány németet csak 40 km-re a határtól regisztráltak.

 

sertespestis

 

A leghalálosabb hónap

Az afrikai sertéspestis vaddisznó-áldozatainak száma Lengyelország és Németország határrégiójában megközelíti az 5000-et. Ezzel az idei február volt eddig a leghalálosabb Nyugat-Lengyelországban: összesen 524 fertőzött vaddisznót találtak a hatóságok. Ugyanakkor vélhető, hogy a nyári hónapokra csökken a fertőzött állatok száma. A lengyelek egyébként 2014 óta regisztrálnak ASP-s megbetegedéseket, eleinte keleti, s most már nyugati tartományokban is.

 

Illusztrációk: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán