fbpx

Vesztergombi Pincészet – Szőlészet-borászat kategória

Írta: Sándor Ildikó - 2020 június 24.

Ahol a lélek szövetére hímeznek a boldogság fonalával

 

 

Ott, ahol a „hegy” a síkkal összeér, és ahol a Duna és a Sió vize a „hegy” lábát mossa, ott található a Szekszárdi borvidék, aminek legmagasabb pontján, a Kerék hegyen van a Vesztergombi Pincészet egyik legfontosabb ültetvénye. Itt mindig mozog a levegő, és órákkal tovább süt a nap, mint a környező völgyekben található ültetvényekben – ezzel borai egyik titkát el is árulta Vesztergombi Csaba.

Az 1700-as évek elejéről származó címerük alapján a Vesztergombi család igen régóta művel szőlőt, és készít belőle bort, így tette ezt Szekszárd első hegybírójaként Vesztergombi György, az 1993-ban Év Borászának megválasztott Vesztergombi Ferenc, és most a legfiatalabb generáció képviselőjeként, már a Magyar Borakadémia tagjaként Vesztergombi Csaba is. De nemcsak a generáció, hanem az ültetvényváltás is folyamatban van a Kerékhegyen, Porkolábvölgyben, Szarvastetőn és Bodzásban található szőlőkben: a régi nagyüzemi ültetvények lassan lecserélődnek korszerű, fajtatiszta, hektáronként 4-5000 tőkét számláló területekre, kivéve az unikális, kb. 110 éves Kadarka, az amíg él, megmarad.

Több nagyobb völgy és ezek kisebb nagyobb mellékvölgyei adják a vidék a hangulatát, és a vörösbortermő vidék borainak zamatát. A Vesztergombi család közel 30 hektáros szőlőültetvényéből évjárattól függően 100-150 ezer palack bor kerül a 2004-ben épült kupolás pincébe, majd a fogyasztók asztalára.