fbpx

A fiatal gazdák kiemelt kedvezményezettek

Írta: Barna Ferenc - 2021 október 12.

A területalapú támogatásoknak kiemelt kedvezményezettjei a fiatal gazdálkodók, több eszközzel is ösztönzi az illetékes minisztérium a generációváltást – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a MAGOSZ generációváltásról szóló konferenciáján.

 

Több korosztály a kukorica tarlónSzükség van a fiatalokra a mezőgazdaságban, időben ki kell alakítani az agrárium iránti elkötelezettséget (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

A jelenlegi támogatási rendszer elismeri a fiatal gazdákat, és segíti indulásukat

Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK) külön konferenciát kapott a generációváltás témája. A szakmai eseményen kitér az államtitkár arra, hogy az előző támogatási ciklusban a fiatal gazdálkodók kiemelt kedvezményezettjei voltak a területalapú támogatásoknak. A maximum 40 éves gazdálkodók 90 hektárig az alaptámogatáson felül 23 ezer forintot kaptak hektáronként. Ennek köszönhetően jelenleg 9 ezer fiatal gazda együttesen 145 ezer hektár után tudja igénybe venni ezt a támogatást.

A fiatal gazdálkodók számára ezen felül a juttatás intenzitásában is nyújtanak – a normál támogatási mértéken felül – egy 10 százalékponttal magasabb támogatást fejlesztéseikhez, amelynek segítségével az elmúlt időszakban ezer gazda valósított meg különböző beruházásokat és fejlesztéseket összesen 60 milliárd forint értékben.

 

Közben zajlik a Közös Agrárpolitika 2023 utáni tervezése

A 2023-2027 közötti finanszírozási ciklus stratégiai tervezése zajlik, a rendelkezésre álló források legalább 3 százalékát a fiatal gazdálkodók kapják majd – ígérte az államtitkár.

Az első pillér, vagyis a területalapú támogatások esetében nem várható változás, míg a második pillérben lesznek újabb lehetőségek. A jelenleg előkészítés alatt álló gazdaságátadásról szóló szabályozási csomag egyszerűbbé teszi a folyamatot. Emellett új támogatásokkal is ösztönzi majd a gazdaság átadását a fiatalabb és az idősebb generáció felé egyaránt.

 

Idősebb generáció érdeklődik a szőlőkombájn irántAz idősek tapasztalata, szaktudása érték, de a fiatalok lendületére, a digitális és precíziós eszközökhöz való innovatív hozzáállásukra szükség van (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is foglalkozik a problémával, több irányból közelíti meg a témát. Többek között a gazdáktól online kérdőíven gyűjti a véleményeket és javaslatokat.

Közben az Egyesült Királyság egy egyszerű megoldással ösztönzi a generációváltást, a nyugdíjat „kiszállási pénzzel” támogatják meg, ami egy átlagos gazdaság méreténél közel 20 millió forintnak felel meg.

 

Forrás: AM, Sajtóközlemény