fbpx

AZ ÉV AGRÁREMBERE 2017. NÖVÉNYTERMESZTÉS

Írta: - 2018 január 08.

 

Adamcsik László

A mezőgazdasági mérnök, vetőmag-termesztési szakmérnök Adamcsik László egy tanyán éli mindennapjait, ahol 170 hektáron szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozik, és emellett állatokat is tart. A jelenleg a több mint kétszáz gabonatermesztő-tagot számláló Csabai Raktárszövetkezet igazgatóságának elnöke, ahol minden a termelőkért, a vidék felemelkedéséért, és magyar mezőgazdaság jobb jövőjéért történik. Véleménye szerint a szakmai tudás, a kitartás és az alázat, ami segítették őt a sikerek elérésében. A cég fő tevékenysége 23 településre kiterjedő növénytermelési integrációra épül, mely közé tartozik a raktározás, a tárolás, a megtermelt termények felvásárlása és értékesítése, továbbá a gabonakereskedelemben való részvétel. Célja segíteni a gazdálkodást, kiszolgálni a tagság azon igényeit, amelyek egyénileg nehezen lennének megoldhatóak.

Törekszik arra, hogy maradandót alkosson, és hisz a vidék érdekében elvégzett munka eredményességében. Számtalan tisztséget tölt be munkáján kívül. A Békéscsabai Nimród Vadásztársaság elnökhelyettese, a Békés Megyei Agrárkamara osztályelnöke, valamint lakóhelyén önkormányzati képviselőként végez munkát. A közösségfejlesztés érdekében kifejtett munkássága elismeréseként 2011-ben Kovács Béla-díjat kapott, valamint 2013-ban az Országos 1 Szövetkezeti Tanácstól megkapta a Szövetkezeti érdemrendet.

Szavazás:
http://azevagrarembere.pgtb.me/0FVX3K/ns8NS

Szabó Lajos

A paraszti családban nevelkedett, állattartó szülők utódaként állattenyésztő üzemmérnök diplomával rendelkező Szabó Lajos már gyermekként kivette részét a munkából. Egész életében egy cégnél dolgozott: a hódmezővásárhelyi „Vörös Csillag” Termelőszövetkezetnél kezdett, s jelenleg is ennek a cégnek a jogutódjában tevékenykedik, 2002 júniusa óta a „HÓDAGRO” Zrt. elnök-vezérigazgatójaként. A 2000 évek elején válságba került cég ma virágzóan üzemel, köszönhetően a szemléletváltásnak, ugyanis a géppark korszerűsítése mellett, szinte teljesen áttértek a forgatás nélküli talajművelésre. Igyekszenek a fenntarthatóság jegyében gazdálkodni, kímélik a környezetet, rendkívül fontos szempontnak tartják a megfontolt költséggazdálkodást és a környezetcentrikus üzemelést. Az innováció és a fejlesztés jegyében telik minden napjuk, büszkék arra, hogy a cég a térség egyik legjelentősebb gazdaságává fejlődött, illetve hogy dolgozóik bére az elmúlt, változásokkal teli 15 évben megnégyszereződött.

2013-ban a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának tiszteletbeli polgára lett. Tagja a Kaposvár Térségi Cukorrépa Termelői Szövetség Elnökségének, a Gabonaszövetség megyei küldöttje. 2006-ban hozták létre a Hódagro Zrt. Vadásztársaságot, amelynek elnöke. A megyei vadászkamara küldötte, sportvadászok elnöke és országos vadászkamarai küldött.

Szavazás:
http://azevagrarembere.pgtb.me/0FVX3K/ns8NS

Szaniszló Máté

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szendrő határában 450 hektáron gazdálkodó Szaniszló Máté 1987-ben született Kazincbarcikán. Családi gazdaságuk három pilléren nyugszik: szántóföldi növénytermesztés, állattartás (400 darabos juhállománnyal rendelkeznek), illetve teljes körű mezőgazdasági bérszolgáltatást nyújtanak. Agrármérnök édesapját követve számára is egyértelmű volt, hogy e pályát választja. Már kisiskolásként nagyapjával járta a határt, és bőven kivette részét a mezőgazdasági munkafolyamatokból. Mára ő vezeti a gazdaságot, s maximális emberi hozzáállással, szakértelemmel, fáradtságot nem ismerve próbálják meg kihozni adottságaikból, lehetőségeikből a legjobbat.

Nagyon fontos számára környezetük védelme, a csökkentett menetszámú talajművelési rendszereket GPS-vezérelt gépeikkel karöltve alkalmazza, és talajvizsgálatok, valamint levélanalízisek alapján tervezi tápanyag-visszapótlásukat, valamint a környezeti terhelések redukálására is figyelmet fordít. Támogatja a településükön működő szervezeteket, alapítványokat, sportágazatokat. Számos kísérletet végez, melyek eredményeivel segíti a térség mezőgazdaságának fejlődését. Kiemelten figyel a jövő agrárgenerációjára, így gazdaságukat gyakorlati képzőhelyként regisztráltatta, ahol szívesen átadja megszerzett tapasztalatait.

Szavazás:
http://azevagrarembere.pgtb.me/0FVX3K/ns8NS