fbpx

VI. Burgonya Napok a Bács Gazda-Coop szervezésében

Írta: Kalmár Nárcisz - 2019 november 12.

Tarthatatlan, hogy hazánkban nincs burgonyafeldolgozó, illetve megfelelő tárolókapacitás – hangzott el az idén is megrendezett kétnapos Burgonya Napokon, Kiskunhalason. A nyitónap szakmai diskurzusa szép számmal vonzotta a környékbeli burgonyatermelőket, akik tájékozódhattak az ágazat aktualitásairól.

A rendezvény ötletadója és házigazdája, Szabó Lajos ügyvezető köszöntő helyett a burgonyaágazat égető problémáit összefoglaló petíciót olvasott fel, és kérte a jelenlevőket, hogy aláírásukkal támogassák a kérvényben foglaltak megvalósulását.

Visszatekintés

A Bács Gazda-Coop ügyvezetője szerint idei éves forgalmazásuk jónak mondható: magas az étkezési burgonya ára, a termelők is szívesebben és hamarabb áldoznak vetőburgonyára. A termelési tényezők közül kiemelte, hogy a rossz vetőburgonya tönkreteheti a jó technológiát is. A burgonya olyan speciális növény, ami egyetlen év alatt képes leromlani olyan szintre, hogy a következő évi termés akár 40-60%-kal is csökkenhet. Alapvetően a vírusfertőzéseknek kiküszöbölése kapcsán idén a kft. közös szakmai együttműködésbe kezdett a Dr. Sárvári Agro Kft.-vel, bízva abban, hogy a fenti problémára megoldást kínálhatnak a multirezisztens fajták.

Bevált és új fajták

A megfelelő burgonyát kiválasztani nem egyszerű. A rendezvényen rengeteg fajtát megszemlélhettek a gazdák. Sokan keresik például a Red Scarlett-et „leváltó”, mutatós külsejű Cristinát, melynek ovális, hosszúkás, sima felszínű, fényes gumója kiváló étkezési minőséggel bír, ráadásul extrém hozamokra képes, így piacozásra tökéletes választás. Jól mosható és csomagolható az „A” főzési típusú, korai érésű, nagyon jó étkezési minőségű, alacsony szárazanyag-tartalmú Celtiane. Főzés után nincs elszíneződése, míg sütés után szép színt mutat. Előnyei: A- és X-vírus-, valamint fonálféreg- (Ro 1-4) rezisztens. A szintén francia kínálatban található exkluzív Lousiana sütésre, főzésre egyaránt alkalmas, ez is nagyon kedvelt a termelők körében.

A jövő reménye: a petíció– Úgy gondoltam, eljött az idő, hogy ne csak szóban hívjuk fel a burgonyaágazat helyzetére a figyelmet! Biztos vagyok abban, hogy például a fémzárolt vetőburgonya felhasználásának ösztönzésével az egész ágazat javulna. Gyakorlatilag ez a 23-24 tonna termésátlag gyalázatosan alacsony, hiszen egy-egy fajta 70 tonnára is képes… A petícióba belevettük az öntözés kérdését, de egy célirányos eszközbeszerzésre is nagy szükség lenne. Ezek mellett tarthatatlan dolog, hogy hazánkban mondhatni nincs burgonyafeldolgozó, illetve megfelelő tárolókapacitás. De a vetésterület növekedése, illetve az egységes minőség kérdése is fontos – nyilatkozta Szabó Lajos.

Franck Hericher (SIAC), Szabó Lajos (Bács Gazda-Coop), Jelle Wijbenga (IPM)

A Burgonya Napok zárónapján már a könnyedebb szórakozás és a gasztronómia kapott hangsúlyt. Mindenki kedvére kóstolhatta a finomabbnál finomabb burgonyás ételeket.

Maróti Sándor burgonyatermelő

„A Csongrád megyei Ruzsa községben 8-10 hektáron termelek burgonyát. Körülbelül 15 éve vagyok szakmai kapcsolatban a Bács Gazda-Cooppal. Leginkább a korai Red Scarletet, a Red Sunt és a Lousianát vásárolom. Ezek stabilan hozzák homokon a termést, de hozzáteszem: öntözéssel. A betegségekre oda kell figyelni! Bár közel 30 éve foglalkozom burgonyával, de ma is eljöttem ide, hiszen nem állhatunk meg a tudásban! A burgonya gazdaságos termesztése nagy szakértelmet kíván, és mivel betegségekre fogékony növény, haladni kell az aktualitásokkal. A Bács Gazda szakmailag sokat segít, ráadásul kíváncsiak a véleményünkre. Ha elő is fordult bármilyen probléma, azon voltak, hogy mielőbb közösen megoldjuk.”