A világ vezető állattenyésztési szakkiállítása

A hannoveri kiállítási központ („Messe Hannover”) minden év novemberében kiemelkedő eseményeknek ad otthont: a páratlan években az AGRITECHNICA (a világ legnagyobb mezőgazdasági, gépesítési), a páros években az EuroTier (a világ vezető, állattenyésztéssel és az állattartás gépesítésével kapcsolatos) nemzetközi szakkiállításait rendezik meg. Ennek megfelelően – páros évről lévén szó – 2018. november 13-16. között az EuroTier állattenyésztési szakkiállítás került megrendezésre.

Vásári statisztikák

A biennális megrendezésű EuroTier kiállítás az állattenyésztési innovációk és stratégiák vezető nemzetközi platformja. A múlt év novemberében a világ 63 országból összesen 2597 kiállító mutatta be innovációit és koncepcióit, amelyek korszerű, modern megoldásaikkal új trendeket hoztak létre az állattenyésztés, takarmányozás és a genetika, az állattenyésztési elektronika és irányítástechnika, az adatkezelés, valamint a hatékony takarmánytermelés, illetve az állatjólét területein. A kiállításon összesen 1537 külföldi vállalat vett részt (59,1%), ami több mint eddig bármikor. A legnagyobb külföldi kiállítók csoportjai Kínából(!) érkeztek (259 cég), másodlagosan Hollandia (210), majd Franciaország (128) és Olaszország (123) kiállítói következtek. A marokkói, bangladesi, vietnami, paraguayi és uruguayi kiállítók most az első alkalommal vettek részt ezen a rendezvényen.

A négynapos kiállítást 130 országból körülbelül 155 ezer (köztük bő 46 ezer külföldi) látogató tekintette meg, ez a széleskörű érdeklődés teszi az EuroTiert a világ vezető nemzetközi állattenyésztési rendezvényévé, az európai vagy más kontinenseken gazdálkodók, illetve az állattenyésztési szakemberek számára. Az összes látogató 30%-a a fogadó országon kívülről érkezett, a legmagasabb arányú részvételű nemzetek ebben a sorrendben: Hollandia, Kína, Oroszország, Lengyelország és Olaszország voltak. Az Európán kívüli látogatók aránya is jelentősen megnőtt, Észak- és Dél-Amerikából, valamint a Közép- és a Távol-Keletről regisztrált látogatók száma is magasabb volt, mint valaha.

Az állatjólét biztosítása és a digitalizálás ösztönzi az innovációt

Az EuroTier technikai programját a DLG (Német Mezőgazdasági Társaság), valamint számos tudományos és tanácsadói partner szervezte. Több mint 200 olyan szakmai eseményt rendeztek, amely konferenciákat és fórumokat, mellette különlegességeket tartalmazott, olyan témákra és perspektívákra összpontosított, amik végső soron az állatok egészségét szolgálták. Különösen figyelemre méltó volt a takarmány- és állategészségügyi termékek széles köre, a mintegy 750 kiállítójával. A legutóbbi „aszályállapotok” sok európai országban azt is jelezték, hogy a gazdálkodók olyan táplálékforrásokat keresnek más régiókból, amelyek alternatív takarmánykészítményeket kínálnak. Az EuroTier innovatív megoldásokat és gyakorlati eredményeket mutatott be a tejtermelő-, hús marhatenyésztő-, sertés- és baromfiágazatokban. Ezek az állattenyésztési megoldások szorosan kötődtek a fogyasztók igényeihez. A látogatók szakmai eszmecseréiből kiderült az is, hogy a német állattenyésztők – különösen a „gazdagabb” állattartó régiókban tevékenykedők – hajlandóak az állattenyésztésbe befektetni, így az EuroTier valójában egyik központi találkozópontja befektetéseik megtervezésének. Az állattenyésztők egyértelmű politikai döntéseket is igényelnek, amelyek megbízható keretet biztosítanak részükre a jövőbeni befektetéseik számára. Az EuroTier kiállítás szakmai látogatói minden ágazat részéről az állattenyésztők voltak. Ezt tükrözi egy vásári felmérés is az állattenyésztők által felkeltett érdeklődési körökről: a szakmai látogatók 65%-a a szarvasmarha-tenyésztésre vonatkozó megoldásokra összpontosított (beleértve a tejelőteheneket és a húsmarhatartást is), 39%-uk a sertéságazat, 32% a baromfitenyésztés iránt érdeklődött.

Az MS Korund pataállapot ellenőrző rendszer az ezüstérem mellé Állatjóléti Díjat is kapott

A kiállításon megrendezett „Fiatal Gazdálkodók Napja” – amelyet már évek óta minden EuroTieren megrendeznek – vonzotta a fiatal gazdákat és a még most tanuló diákokat Európa-szerte, akiknek az EuroTier egy tudásnövelő, előretekintő platformot jelentett az agrárszektorban. A hálózatépítés, a karriertervezés és a fenntartható mezőgazdasággal kapcsolatos megbeszéléseik középpontjában is ez állt, mivel a hannoveri kiállításon már az európai gazdák következő generációja (is) találkozott.


NanoConcept automata takarmány-kiosztási rendszer (Innovációs ezüstérem)

A kiállítás szakmai programjaiból kiemelendők még a „TopTierTreff” szarvasmarha-genetikai különlegességek, vagy a gyakorlati bemutatókkal is színesített digitális állattenyésztési ismertetők. Ezek az új digitális megoldások képesek jelentősen javítani a gazdálkodás eredményét, biztosítani az állatok egészségét, és lehetővé teszik az átláthatóságot az egész állattartási értékláncban.


Urban VitalControl 4.0 rektális digitális hőmérő (Innovációs ezüstérem)

Megújuló energiaforrások az állattenyésztésben

Az EuroTier keretében (mintegy 26 ezer m2-en) rendezték meg az „EnergyDecentral”-t, azt az energiaellátással kapcsolatos szakkiállítást is, amely 310 kiállítóhoz kapcsolódott, így optimálisan integrálódott az agrárkörnyezetbe. Ezen a „fiókkiállításon” minden a megújuló energiaforrások, mint pl. biogáz, szilárd biomassza, kombinált hő- és villamos energia (CHP) alapú rendszerek, szél- és napenergia köré épült. Ez nemcsak a kiállítók által bemutatott termékek széles skálájából volt lekövethető, hanem a technikai programokból is.

A megújuló energiaforrások innovatív fejlesztései „EnergyDecentral Innovation Award 2018” innovációs érmeket is kaptak. A benyújtott 22 pályázat közül, egy független bizottság két arany- és négy ezüstérmet osztott ki a legjobbaknak.

Az „Innovation Award” fejlesztési pályázat díjazottai


Aranyérmet csak a sertésetető-vályú gyorstisztító-elszívó berendezés  kapott

A kiállítás rendezője, a DLG által meghirdetett vásárdíjakra mintegy 300 pályázat érkezett, és szokás szerint már jóval az EuroTier megnyitása előtt megtörtént a kiállítás díjainak zsűrizése, előzetes odaítélése. A zsűri tagjai a pályázati innovációkat összesen 14 különböző állattenyésztési termékkategóriában vették figyelembe. Érdekes megjegyezni, hogy a 300 beadott fejlesztés közül több mint 200 innováció mindössze öt kategóriába beilleszthető volt, ezek a „Mezőgazdasági inputok és technológiák a felhasználásukhoz”; „Sertés- és szarvasmarha tartástechnológiák és etetőrendszereik”; „Digitális megoldások az állatállomány kezelésére és a minőségbiztosítás”; „Berendezések, tartozékok és alkatrészek”, valamint a „Klímavezérlés és környezettechnika”. Összességében, az EuroTier 2018 kiállításon bemutatott innovációk tükrözik az adott állattartási szektorok nagyságát, a fejlesztések egyértelműen a termékek továbbfejlesztésére összpontosítottak, azokra, amelyektől a funkciók lényeges javulása várható. A nemzetközi szakmai zsűri 26 pályázatot talált díjazásra méltónak, és közöttük egy (!) aranyérmet, valamint 25 ezüstérmet osztott ki. A 25 ezüstmedálból több mint a fele (13 db) a házigazda német fejlesztéseknek jutott, 4 ezüstöt a hollandok, 3-at az osztrákok gyűjtöttek be, és 1-1 ezüstéremmel belga, francia, horvát, ír és svéd innovációkat jutalmaztak.


Pig T sertésürülék szétválasztó berendezés (Innovációs ezüstérem)

Az EuroTier 2018 Innovációs Díjainak egyetlen aranyérmét a német „Speedy Trough Aspirator” sertés-etetővályú gyorstisztító elszívó-berendezés kapta (fejlesztő: Meier-Brakenberg GmbH & Co. KG). A nagynyomású tisztítóberendezés pisztolyához csatlakoztatható Speedy elszívó-berendezéssel a takarmánymaradványok rendkívül rövid idő alatt eltávolíthatók az etetővályúkból. A berendezés nedves- és száraztakarmányok esetében is jól használható. Az elszívott takarmánymaradványokat egy tartályban lehet összegyűjteni vagy közvetlenül a trágyába üríteni. Az ürítés után az etetővályú gyorsan ki is tisztítható a mosócsappal, egyszerűen átkapcsolva azt a berendezés tisztítófúvókájára. Ez biztosítja az optimális higiéniát, a takarmány következő adagja is frissen marad, és jobban hasznosulhat.

CBS-rendszer 3D képelemzéssel (Ezüstérem + Állatjóléti Díj)

Most, első alkalommal két díjnyertes (ezüstérmes) újítás, amely kifejezetten megfelel a magasabb szintű állatjóléti követelményeknek, még „Állatjóléti Díj 2018” további elismerést is kapott, amelyeket a DLG és a Német Állatorvosok Szövetsége (BPT) ítélt oda.

Sentinel Robot intelligens alomfelismerő rendszer baromfiistállóban (Innovációs ezüstérem)

Az EuroTier 2018 kiállítás valamennyi díjazott terméke és azok részletes ismertetése a www.eurotier.com oldalakon („Innovation Award EuroTier 2018” menüpontban) található meg. A következő EuroTier kiállítást legközelebb 2020. november 17-20. között rendezik Hannoverben.

Dr. Fűzy József

Tartalom közti banner a cikk végére
no