fbpx

Világszenzációs genetika a Génbankban – A genomvizsgálat megbízhatósága

Írta: Szerkesztőség - 2011 november 17.

Az utóbbi évtizedekben a magyarországi állatállomány folyamatosan csökken, a szarvasmarha-tenyésztés és a tejpiac is megélt már egy-egy válságot, ennek ellenére kiemelkedően jó hírekkel is tud szolgálni az ágazat egyik szereplője, a Génbank-Semex Magyarország Kft.

Idén október 5-én tartották meg a hagyományosnak tekinthető szakmai napjukat, ahol ünnepélyes keretek között átadták az – L&M Fémszerkezetgyártó Kft. generál-, és az Iványi Építőmester Kft. társkivitelezésében elkészített – egyedi bokszokkal kialakított, új 44 férőhelyes istállót, amely a Bosmark Kft. segítségével az ország egyik legkorszerűbb technológiájával lett felszerelve.

A tágas, korszerű istállóra azért van szükség, hogy világ legjobb párosításaiból származó tenyészbikák a lehető legjobb minőségű szaporítóanyagot termelhessék.

A Semex nagy gondot fordít a kiemelkedő tartástechnológiára, a bikák komfortjára, ezért törekedtek a megfelelő szellőzésre, a sok természetes fényre, a kellemes klímára, egyszerű üzemeltetésre.

Az új létesítménynek máris van egy világklasszis lakója: Amighetti Numero Uno, aki a világ jelenlegi legnagyobb GTPI értékekkel bíró bikája.

Bár a bika alig múlt el egy éves, máris óriási értéket képvisel.

A genomika már olyan megbízhatósággal áll a nagy mesterségek rendelkezésére, hogy segítségével 65-70%-os pontossággal megjósolható egy kis bika tenyészértéke.

 

A genomika fejlődése

A genomika fejlődése sok kérdést is felvetett az elmúlt időkben:

Szükség lesz-e a jövőben ivadékvizsgálatra?

Fent kell-e tartani az elmúlt évtizedek alatt „megszokott” bikalétszámot, vagy elég lesz kevesebb bika indítása is?

Mára sok kérdés világosabbá vált.

A genomika jelenlegi pontossága a hagyományos ITV eredményeire alapozódik, így a hagyományos ITV jelenti annak egyfajta referenciabázisát.

Számos új tényező, így például az epigenetika is alátámasztja, hogy szükség van az ITV-re; a genotípus-környezet interakció ma még előre jelezhetetlen, de jelentős különbségeket okozhat ez a tény a bikák országonkénti teljesítményében.

A genomvizsgálattal elsősorban a „mínusz variánsok” szűrhetők ki, ezáltal a bikák egy része a genomeredményük alapján kiselejtezhető, így ezeknél az egyedeknél nincs szükség a hagyományos rendszerű ivadékvizsgálatra

A genomika lehetővé tette azt is, hogy a jövőbeni generáció sikerét elsősorban nem a bikák minél nagyobb létszáma határozza meg, hanem a szelekciós bázis nagysága.

Például, ha 300 kis bikát 1600 közül választunk ki, vagy 3000 közül, akkor az utóbbi esetben a kis bikák genetikai átlaga magasabb lesz.

A genomika magas megbízhatósága, és számos előnye következményeként a tartástechnológia is változtatásokat igényel, át kell térni az egyedi bokszos tartásra, hogy elkerülhető legyen a nagy értékű kis bikák sérülése, a veszteségek elkerülése.

A Génbank az új módszerek alkalmazásával a jövőben is a „kiegyensúlyozott tenyésztésre” fókuszál, s az általa biztosított szaporítóanyaggal hozzásegíti a termelőket a fehérjemennyiségre alapozott tejtermelő-képesség növelésére, a funkcionális küllemi tulajdonságok javítására, a tenyészérték emeléséhez.

 

A Génbank világpiaci jelenléte

Az általuk alkalmazott állategészségügyi, higiénés s egyéb feltételek megléte lehetőséget teremtett számukra az Európai Közösség országaiba, valamint az észak-amerikai kontinensre való sperma exportjára.

A lehetőséggel élve fiatal bikáik egy részét a kanadai ivadékvizsgálati programban is elindították.

A párhuzamosan indított bikáknak így magyarországi tenyészértékük mellett a kanadai tenyészértékük is ismerté válik.

Hasonló együttműködés keretében Németországban, Szlovákiában, Szerbiában is indultak fiatal bikáik az ottani ivadékvizsgálati programok keretében.

 

Bizalomépítés

A Génbank a kanadai sperma-importőr vállalkozásból önálló arculattal bíró, hazai ITV programban értékelt kiváló bikákkal rendelkező Mesterséges Termékenyítő Állomásként áll a hazai tenyésztők szolgálatára.

A szakszerű szaporítóanyag eladásokon túl szaktanácsokkal, teljességre törekvő információkkal látja el a tenyésztőket.

A párosítási programjával a jövő érdekében igyekszik a mainál még tökéletesebb új generációkat előállítani.

A Génbank minden tevékenységében messzemenően szem előtt tartja, hogy mind az állategészségügyi, mind a szakmai tenyésztést, forgalmazást érintő törvényeknek, szabályoknak megfeleljen, azok előírásait betartsa.

A hitelesség, a megbízhatóság fontos mércéje munkájuknak, tevékenységünk minden területén.

Numero Uno és társai mezőhegyesi jelenléte, nemcsak a Génbankban folyó munka, hanem az egész magyar tenyésztői társadalom elismerése.

 

Dudás Ervin