fbpx

Világszerte előretör a magyar dió

Írta: Kohout Zoltán - 2016 január 22.

Egyetlen év alatt 40 százalékkal nőtt a kivitel

Idén minden eddiginél nagyobb dióoltvány-értékesítést bonyolíthat Magyarország, sőt: Kelet-Európa egyik legjelentősebb disztribútora, a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) – adta hírül a szervezet sajtóközleménye. A társaság 2015-ben hozzávetőlegesen 10 ezer darab oltványt értékesítettek belföldön és külföldön egyaránt. Ez 40%-os növekedést jelent a 2014-es évhez képest. Az MKSZN nem áll meg itt: jövőre megduplázzák az idei mennyiséget.

Hazánk és egyben Kelet-Európa egyik legjelentősebb dióoltvány-előállítója, a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) a trendeket figyelembe véve 2015-ben a megelőző évhez képest 40%-kal több oltvány előállítását ütemezte be. Ez a növekedés egy hároméves ütemterv része, amelynek célja elérni az évi 20-25 ezer darabos oltvány előállítást.

– A kézben oltástól a piacra kerülésig két évre van szükség. Így jócskán előre kell terveznünk. A dinamikusan emelkedő igények miatt úgy döntöttünk, márpedig 2017-ben még több fára lesz szükség. Persze, ha visszaesik a piac, az óriási bukta, de erre nem is gondolunk

– mondta Kasztovszky Zoltán igazgató, aki elárulta, hogy az újonnan átalakult agrárszervezet hat lerakatában, Újfehértón, Fertődön, Cegléden, Budapesten, Érden és Kecskeméten mintegy 5000 oltványt értékesítenek 2400-3000 forintos darabonkénti áron. Míg további 5000 db-ot exportálnak német, horvát, szlovák és román relációban.

Az országos dióoltvány mennyisége egyébként kb. 120-150 000 db/év, amelynek jelenleg 7-8 %-át állítja elő az MKSZN.

A diótermés ára stabilan magas a piacon, a minőség miatt ugyanis a külföldi felvásárlók a magyar diót részesítik előnyben a többivel szemben. A jelek szerint magyar diónak párja nincs a világon, amire részben az a magyarázat, hogy az itt termő gyümölcs beltartalmi értéke magasabb, érése koraibb, mint a világ vezető fajtáinak.

Az MKSZN büszke arra, hogy az intézet érdi telepén fejlesztették ki a dió kézben oltását, a magyar dió atyja, Dr. Szentiványi Péter dió- és gesztenyenemesítő irányítása alatt. Az intézet október végétől a webáruházán (mkszn.hu) keresztül is értékesíti az oltványokat.

Kohout Zoltán