Világszínvonalú vetőmag és növényvédelmi technológia a Corteva ajánlatában

Borítókép

„A külcsín változik, de a belbecs megmarad.” Ezekkel a szavakkal jellemezte az idei év júniusára befejeződő vállalati átalakulást Borsos László, a Corteva Agriscience™ a DowDuPont Mezőgazdasági Üzletágának magyarországi ügyvezető igazgatója, a vállalat szezonnyitó szakmai konferenciáján. A rendezvényen a Corteva által forgalmazott Pioneer napraforgó- és kukoricavetőmagok 2019-es tavaszi kínálatát, valamint a kukorica, napraforgó, repce és kalászos gabonák növényvédelmi ajánlatát ismerhették meg az érdeklődők.

Helyileg adaptált vetőmag és növényvédelmi ajánlatok


Felvételeink: www.agraragazat.hu/galeriak

Világviszonylatban is kitűnően felszerelt és nagyságú a szarvasi Pioneer vetőmagüzemünk, ahol magyar gazdák segítségével állítjuk elő a vetőmagjainkat. A szolnoki kutatóállomáson növényvédőszer fejlesztési kísérleteket végeznek, míg a szegedi, hódmezővásárhelyi kutatóállomáson a vetőmagok nemesítése folyik. Helyileg adaptált technológiákat, helyi viszonyok között tesztelt hibrideket állítunk elő, ezáltal a hazai körülményeknek megfelelőbb hibrideket és növényvédelmi megoldásokat tudunk biztosítani önöknek – hangsúlyozta a cég magyarországi szerepének jelentőségét Borsos László (képünkön). A Corteva Agriscience magyarországi ügyvezető igazgatója bevezető előadásában megköszönte a gazdáknak, hogy velük együtt fejleszthetik a cég portfólióját, mert az ilyen technológiai bemutatók, valamint a szaktanácsadások során visszakerülő információk eljutnak a kutatásfejlesztésbe, és ezek alapján kerülhetnek ki még jobb hibridek és újabb növényvédelmi technológiák.

Új napraforgó-vetőmagok, egyre nagyobb területen a magasolajsavas hibridek

Hazánkban a napraforgó a 3. legnagyobb területen termesztett szántóföldi kultúránk, területe évek óta meghaladja a 600 ezer hektárt. A Pioneer, 27%-os részarányával a 2. helyezett a napraforgó vetőmagpiacán, míg a Pioneer P64LE25-ös napraforgó hibridje már a 3. éve piacvezető – mutatta be az eredményeiket Dr. Piukovics László vetőmag-termékmenedzser.

A napraforgó-vetőmagportfóliónkban egy hagyományos linolsavas, nem toleráns hibridünk van: a P63LL06. Két magasolajsavas Express hibridünk egyike az új P64HE133-as és a P64HE118-as. A linolsavas Express hibridek mezőnye a legnépszerűbb: a legkoraibb a P63LE113, majd a P64LE25, új a P64LE136 és a későbbi érésű P64LE99-es. A Clearfield Plus technológiában is van egy új hibridünk: a P64LP140-es. A P63LL06-ost kivéve mindegyik hibridünk a 714-es peronoszpóra rasszra is rezisztensek, amit Protector peronoszpóra márkanévvel forgalmazunk. Magyarországon a linolsavas hibridek dominálnak, de évről-évre növekszik a magasolajsavas napraforgók aránya. A tavalyi év 20%-os aránya idén jóval magasabb lesz – ismertette előadásában Dr. Piukovics László.

Corteva növényvédelmi újdonságok napraforgóra

A portfóliónkba kerül a Clearfield Plus csomag, ami ötvözi a kiváló napraforgóhibridet és a ráépülő gyomirtási technológiát. Ez a csomag 5 hektárra szól, amely tartalmaz 2 zsák P64LP140-es Clearfield Plus-os napraforgóhibridet, 5 liter ENCARIT preemergens és 10 liter RELAY posztemergens gyomirtó szert. A kórokozók ellen az Optimo Care gombaölő szert ajánljuk – ismertette előadásában Lövényi Zsolt területi képviselő

Mennyi nitrogén hasznosul, vagy megy veszendőbe

A kijuttatott nitrogén akár 40-70%-a elvész (kimosódás és denitrifikáció). Az N-Lock gátolja a talajban a Nitrosomonas baktériumfajok működését, így a N-tápanyag nem alakul át nitritté, majd nitráttá, amelyek jobban kitettek a veszteségeknek. Ennek következtében a nitrogén, a növény számára hosszabb időn keresztül felvehető formában marad, és ez nagyobb termést eredményez kisebb környezetterhelés mellett – ismertette előadásában Vízhányó Róbert területi képviselő.

Tartalom közti banner a cikk végére
no