fbpx

Hamarosan indul a pénzosztás

Írta: Szerkesztőség - 2020 december 18.

Ma startolt el a Vállalkozásfejlesztési és Innovációs Operatív Program (VINOP) első pályázatainak társadalmi egyeztetése – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter közösségi oldalán.

 

Száguldás

Magyarország az elsők között teszi elérhetővé az új, 2021-27-es uniós fejlesztési időszak forrásait (Fotó: Krizsán Csaba, MTI)

 

Az első négy pályázat 414 milliárd forintos keretösszeggel már január elején megjelenik

Az 20201 elején már indulnak az első pályázati lehetőségek, nyárra pedig már a kifizetések is megtörténhetnek. Beruházásokban, kutatás-fejlesztésben, innovációban, képzésekben segítik ezek a pályázatok a cégeket.

A járvány továbbra is veszélyezteti a magyar vállalkozások működését és a munkahelyeket, ezért úgy állították össze a VINOP-ot, hogy a magyar gazdaság mielőbbi újraindítását is segítse.

 

2000 milliárd forintnyi pályázat az első évben

Minden eddiginél nagyobb operatív programról van szó: már az első évben, azaz 2021-ben több mint 2000 milliárd forintnyi pályázatot hirdetnek a vállalkozásoknak. Viszonyításképpen: a mostani (2014-2020-as) ciklus uniós szinten is jelentős programjában, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) 7 év alatt 3000 milliárd forint került a gazdaság vérkeringésébe.

 

Célzott területek:

  • Vállalkozásfejlesztés – A kis- és középvállalkozások termelékenységének növelése.
  • Kiemelt stratégiai ágazatok fejlesztése – A kiemelt ágazatok hozzáadottérték-termelő képességének növelése.
  • Digitalizáció – A digitális gazdaság, kompetenciák fejlesztése.
  • Kutatás, fejlesztés, innováció – A tudástermelés, tudásáramlás és tudáshasznosítás ösztönzése továbbá készségfejlesztés az intelligens szakosodáshoz.
  • Foglalkoztatás – A munkahelyek védelme, a foglalkoztatás bővítése, a munkaerő termelékenységének növelése és a foglalkoztatás feltételeinek javítása.
  • Felnőttképzés – Jól képzett, magas hozzáadott értéket előállítani képes munkavállalók biztosítása a hazai vállalkozások számára.
  • Felsőoktatás – Innovatív és inkluzív felsőoktatási rendszer megerősítése.
  • Szakképzés – Korszerű és inkluzív szakképzés rendszer kialakítása.
  • Turizmus, örökségvédelem – A turisztikai szolgáltatások minőségének fejlesztése.

 

Részletek a kormányzati portálon olvashatók.

 

110%-os mutatóval rendelkezünk felhasználás terén

Magyarország a jelenlegi fejlesztési ciklus legeredményesebb forrásfelhasználó tagországai közé tartozik, a GINOP-ot 110 százalékos mutatóval hajtottuk végre, a program több ezer cég fejlesztéseit segítette, 100 ezer munkahelyet védett meg.

 

GINApp

GINApp segíti az eligazodást a pályázatok terén (Fotó: Google Play)

 

A Pénzügyminisztérium mobiltelefonra kifejlesztett alkalmazással (GINApp) segíti valamennyi potenciális pályázó gyors tájékozódását az aktuális felhívások kapcsán. A miniszter tájékoztatása szerint az applikációban az új pályázatokról is lehet majd informálódni.

Forrás: MTI