fbpx

Bealkonyul a sertés-takarmányozás piacának?

Írta: Kohout Zoltán - 2021 január 03.

Pár év múlva évtizedes visszaesés következik be az európai fogyasztásban, ezért várható, hogy a sertés-takarmányozás is veszít piaci részesedéséből. Mindez érinti a hazai repce- és napraforgótermesztést is.

 

Több baromfi inkább

Az EU mezőgazdaságáról szóló jelentés szerint az európai takarmánykereslet várhatóan csökken a következő évtizedben, mivel a fogyasztók elfordulnak a sertés– és marhahústól a baromfi felé. Az Európai Bizottság (EB) 2020–2030 közötti időszakra szóló, a napokban kiadott jelentése azt írja, az átlagos európai táplálkozási változások miatt az egy főre eső sertéshúsfogyasztás 2030-ra 32 kg/év alá csökken. Ez utoljára az évtized elején volt így. Ezzel párhuzamosan a takarmányigény is visszaesik, illetve megváltozik a szerkezete, miután a baromfihús-piac dominálja majd a keresletet.

 

baromfi

Többet fogunk enni belőle (Forrás: Horizont Média/archív)

 

Takarmánypiaci változások

Az egy főre eső baromfi iránti kereslet ugyanis az elkövetkező 10 évben várhatóan újabb évi 1 kilóval nő, és minden idők legmagasabb szintjére, csaknem 25 kiló éves fogyasztásra bővül, míg a marhahús-fogyasztás évi 0,7 kilóval szűken 10 kiló alá csökken. Összességében egyébként mindezekkel a változásokkal a teljes húsigény lejtmenetbe áll, és várhatóan 0,5 százalékkal csökken. Ez pedig odavezet, hogy a magas fehérjetartalmú takarmány iránti kereslet, például a sertéshúságazatban használt olajos készítmények iránti kereslet csökken, a takarmányigény pedig a közepes és alacsony fehérjetartalmú, főként gabonanövényekből származó takarmánytípusokra terelődik.

 

sertes takarmanyozas

 

Repce, szója, napraforgó

Az EB úgy ítéli meg, hogy mindez tovább erősíti a repce-vetésterületek és a szójakészítmények iránti kereslet mérséklődését. Ugyanakkor az európai szójatermelés a következő évtizedben várhatóan 27 százalékkal 3,5 millió tonnára nő, de mivel az étrendben kialakuló változások csökkentik az olajosmag-alapú termékek iránti keresletet, logikusan előrejelezhető, hogy az ilyen típusú termékek behozatala csökkenni fog. Az EB mégsem számít a kontinens importfüggősége csökkenésére, mert közben a repce említett visszaesése keresletet támaszthat. (Az elmúlt évtizedben 7 százalékkal csökkent, és ebben az évtizedben várhatóan további 4 százalékkal 5,3 millió hektárra csökken a vetésterület. Ez egyben lehetőség a hazai repcetermelőknek a piacszerzésre.) Igaz, miközben a repcetermelés 2030-ra várhatóan 2,2 százalékkal 16 millió tonnára csökken, a napraforgómag-termelés 6,6 százalékkal 10,5 millió tonna fölé fog nőni.