VM: 125 éves az állategészségügyi szolgálat

VM: 125 éves az állategészségügyi szolgálatBudapest, 2013. október 15., kedd (MTI) - A magyar állategészségügyi szolgálat 125 éves jubileuma alkalmából 125 kiemelkedő munkát végző szakember kapott elismerést a kedden Budapesten megtartott, Az élelmiszerlánc-biztonság jövője című konferencián.

 
A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közleménye szerint a kitüntetettek átvehették az állatorvoslás jelképét, egy kentaurt formázó kis méretű szobrot, melynek eredetijét a Szent István Egyetem (SZIE) Állatorvos-tudományi Karának parkjában Kardeván Endre országos főállatorvos, államtitkár és Sótonyi Péter, a SZIE Állatorvos-tudományi Kar dékánja avatta fel a napokban.
 
Az állategészségügyi szolgálat működését Magyarországon 1888-ban, 125 éve szabályozták először - idézi a tájékoztatás Kardeván Endrét, aki a konferencia megnyitóján beszélt erről. 
 
Kiemelte: a több mint egy évszázada kialakított keretek a mai napig hatással vannak a szervezet működésére. "Míg a múltban főként a járványos betegségek elleni küzdelem volt az állategészségügyi hatóság legfontosabb szervező eleme, ma szolgálatunk egyik óriási feladata az, hogy részt vegyen a biztonságos élelmiszerek előállításában és ellenőrzésében" - fogalmazott az államtitkár.
 
A jubileum alkalmából 125, az állategészségügy valamely területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakember - köztük állatorvosok, humán orvosok, kutatók, mezőgazdasági témákra szakosodott újságírók - munkáját ismerték el. A kitüntetéseket Kardeván Endre országos főállatorvos adta át. Az eseményen külön elismerést kapott dr. Horváth László, aki 90 évesen, több mint hat évtizedes állatorvosi múlttal a legidősebb, még ma is praktizáló állatorvos.
 
A 125 éves évforduló alkalmából megalkotott szobor eredetijét a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karának szoborparkjában leplezték le. A bronz kentaur Boros Attila képzőművész alkotása. A félig ember, félig állat lény az állatorvoslás jelképe, amely azt szimbolizálja, hogy az állatok gyógyításával az emberek jólétéhez is hozzájárulnak az állategészségügy területén dolgozó szakemberek - olvasható a közleményben.
 
MTI 2013. október 15.