fbpx

XIX. Farmer-Expo és V. Hortico

Írta: Szerkesztőség - 2011 február 14.

Egy híján huszadik alkalommal rendezte meg Debrecenben a V-Trade Kiállítások Kft. a Farmer-Expo mezőgazdasági és élelmiszeripari kiállítást és vásárt 2010. augusztus 25-28 között.

Ebben az évben 260 kiállító 13.500 m2-en mutatta be termékeit és szolgáltatásait, ebből az állatpavilonokkal együtt 5000 m2 fedett volt. Az utóbbi években szinte már megszokottá vált, hogy a legnagyobb létszámban a gépgyártók és forgalmazók állítottak ki az expon. Sok volt az új bemutatkozó a gépesek között, de jelentős számban voltak azok is, akik visszatértek egy-két év kihagyás után. 2010-ben növekedett a vetőmagos és műtrágyás cégek száma is Debrecenben.

Középpontban a zöldség-gyümölcstermesztés

Még csak 5. alkalommal került megrendezésre a HORTICO Zöldség-Gyümölcs Kertészeti Szakkiállításta Farmer-Expo társkiállításaként. Az ágazati fórummá nőtt rendezvényen a világ zöldség- és gyümölcstermesztésének nemesítési irányairól, paprika- és dinnyetermesztési technológiákról hallhattunk, valamint bemutatásra került a kertészetben használatos új jégvédelmi technológia (jégágyú). A kiállítók között szerepeltek természetesen a zöldség-gyümölcs termesztés és feldolgozás képviselői, a termesztéshez és betakarításhoz szükséges gépek forgalmazói, vetőmag-nemesítőházak és növényvédős cégek is.

A funkcionális élelmiszer újdonság vagy még elődeinké?

A Farmer-Expo-ra kilátogatók már megszokhatták, hogy az élelmiszeripari cégek standjain bemutatók és kóstolók várják őket és sok új termékkel először itt találkozhatnak. Az idei év különlegessége a funkcionális élelmiszereket gyártó cégek bemutatkozása volt. Ezek a termékek amellett, hogy egészségesek, még finomak is. A kiállított termékek között szerepelt többek között hal- és kukoricaolaj, étrend kiegészítők, sajt, méz, hús valamint glutén- és laktózmentes cukrászati termékek. A témában konferenciát is tartottak, ahol az életmód- és étrendváltoztatás mellett, bemutatásra kerültek a humánvizsgálati eredmények, a Pharmapolis Innovatív Élelmiszeripari Klaszter és az I-bolt, de a funkcionális élelmiszerek között hallhattuk a bárányhúst, a meggyet, a tojást is a kukoricacsíra-olaj mellett.

Állattenyésztési fórum és bemutatók sora

A tenyésztők közvetlenül az illetékes szaktárcák, hivatalok vezetőinek tehettek fel kérdéseket kötetlen beszélgetés keretében, a tejtermelés versenyképességének javításáról szóló előadássorozaton egy többéves kutatási program eredményeit ismertették, melyet három magyar egyetem közreműködésével végeztek a hazai tejtermelés színvonalának emelése érdekében, a sertéstenyésztők pedig a sertés pavilonban kaptak első kézből származó információkat.

Az elmúlt évek alatt sikerült elérni, hogy az élő állat kiállítás az ágazat egészét felöleli, idén 130 tenyésztő közreműködésével 700-800 egyed került bemutatásra.

A szarvasmarha pavilonban kiállított 100 egyed között olyan fajták is szerepeltek, melyek közül néhányat Magyarországon még nem tenyésztenek (norvég vörös, svéd vörös), valamint régiónkban alig ismernek (ayrshire, brown swiss). A sertés pavilonban mintegy 120 tenyészállat, a juh-kecske pavilonban pedig összesen 250 egyed volt kiállítva, a későbbi árverésre várakozva.

Közönség csalogatók

Az idei Farmer Expo-t is színesítették tenyészállat bemutatók, különböző lovas programok és a tavalyi nagy sikerre tekintettel megnyílt ismét a mangalica utca az ínyencek örömére.

Sándor Ildikó