fbpx

Yara tápanyag-ellátási megoldások burgonyatermesztők részére

Írta: Szerkesztőség - 2020 június 22.

Az elmúlt hónapok csapadékszegény időjárása a burgonya fejlődését is lassította. A csapadékhiány még az öntözött területeken is észrevehető volt. A júniusi esők és a magasabb hőmérséklet hatására intenzív növekedés kezdődött. Az ültetéstől számítva körülbelül 60 napig nem volt természetes csapadék, de az átlaghoz képest alacsonyabb volt a napi középhőmérséklet, ami kedvezett a burgonyának, leszámítva a szélsőségeket.

Ha megnézzük a bokor alatti gumószámot és a gumóméretet, akkor optimisták lehetünk a várható termést illetően. Fajtától függően a sztólókon képződő gumó darabszám már többnyire eldőlt, és elkezdődött a gumónövekedés időszaka. Ennek okán a következő 80–90 napban a gumóba beépített tápelemek mennyisége folyamatosan emelkedni fog. Ez azt jelenti, hogy a levelekből a tápelemek a gumóba szállítódnak. A foszfor esetében az optimális szintre különösen ügyelnünk kell, mivel az optimális fotoszintézis aktivitás fenntartásához a levélben mért foszforkoncentrációnak 0,22% felett kell maradni.

 

A fenti ábrán – amit a hanninghofi kísérleti központ eredményeiből állítottak össze a Yara kutatói – látható, hogy a gumónövekedés időszakában jelentős foszforbeépülés történik a gumókba.

A foszfor mellett a káliumellátásra is ügyelni kell; fontos szerepet játszik a gumó minőségében és a tárolhatóságban. A mezo- és mikroelemek enzim-aktivátorként segítenek a különböző élettani folyamatokban, így például a fotoszintetikus folyamat és a szénhidrátok szállításában. A mezoelemek közül ki kell emelni a magnéziumot, mely megfelelő ellátottság esetén csökkenti a gumó enzimatikus elszíneződését. A növényben a mangán mozgása korlátozott, de ugyanez szárazságban a cinkre is érvényes, ezért érdemes ezeket a tápelemeket többszöri kijuttatással lombon keresztül pótolni. Mindkét mikroelem fontos szerepet játszik növényegészségügyi szempontból is, mivel megfelelő ellátottságnál csökken a gumóbetegségek előfordulása.

A burgonyánál az egyes hiánytünetek beazonosítása nem minden esetben egyértelmű, ezért érdemes levélanalízist végezni. A Yara Megalab analitikai szolgáltatása segít azonosítani a hiánytüneteket, és szaktanácsot ad a további tápanyag-ellátási teendőkhöz.

A fentiek figyelembevételével a gumónövekedés időszakában a YaraVita KombiPhos lombtrágyát ajánlom a burgonyatermesztők figyelmébe, a megfelelően piacos méretű és egészséges gumó előállításához.

 

 

 

Dózisa: 10 l/ha, melyet a gumónövekedés időszakában 2–3 részletben kell kijuttatni.

Összetétele: foszfor 440 g/l, kálium 75 g/l, magnézium 67 g/l, mangán 10 g/l, cink 5 g/l.

A YaraVita KombiPhos lombtrágya magas hatóanyag-tartalmát a számokon túl az is jól mutatja, hogy a 10 literes kanna fajsúlya 14,8 kg!

A felhasználással kapcsolatos további információért keresse a Yara szaktanácsadó kollégáit, és látogasson el a www.yara.hu weboldalra!

 

Tóth Gábor szaktanácsadó
+36 30 689 8094