fbpx

Control Union: 2002 óta a magyar mezőgazdaság szolgálatában

Írta: - 2017 július 24.

A Control Union ellenőrző szervezetek és laboratóriumok világszintű hálózata. Szakterületünk a független áruvizsgálat. Teljes szolgáltatáscsomagot kínálunk ISO 17025 szabvány alapján akkreditált laboratóriummal.

Búza – de milyen?

A búza megfelelő minősége iránti igény azon alapul, hogy fő felhasználási területe a kenyérsütés és egyéb sütőipari termékek előállítása. Akkor jó minőségű a kenyér, ha a lisztből minél nagyobb tömegű tészta dagasztható (nagy a liszt vízfelvevő képessége), a tészta jól nyújtható, rugalmas, alakját megtartja, a kelés közben keletkező gázok tartósan fellazítják a tésztát, ezért a kenyér térfogata nagy, a bél szivacsos. A búzák minőségének meghatározására különböző fizikai és kémiai vizsgálatok alkalmasak. A búza minőségét számos paraméterrel határozhatjuk meg.

Hektolitertömeg (száz liter mennyiségű gabona tömege): Értékéből következtetni lehet a búzából nyerhető liszt mennyiségére. A nagyobb hektolitertömeg általában jobb minőséget jelent. A hektolitertömeget befolyásolja a szemek sűrűsége, nedvességtartalma, szemnagysága, a szemek alakja, teltsége, a szemek kiegyenlítettsége (hézag-térfogat), a héj simasága, stb.

Nedvességtartalom: Az őszi búzát 14,5% szemnedvesség-tartalom mellett lehet tárolni, betakarítás után az átvételi ár is 14,5% nedvességtartalomra vonatkozik. A nedvességtartalom meghatározása automata nedvességmérő készülékkel vagy szárítószekrényben 105 °C-on súlyállandóságig szárítva lehetséges.

Nyersfehérje (aminosav-összetétel): Nedves roncsolással meghatározzák a minták nitrogéntartalmát, a nitrogéntartalom megszorozva 5,7-tel adja a búza nyersfehérje-tartalmát.

A nedves sikér mennyisége és terülése: A sikér mennyisége a búzafajták nagyon fontos minőségi mutatója, a magas, 34%-nál nagyobb sikértartalmú lisztből javító minőségű liszt nyerhető. A javító minőségű liszt alkalmas a gyengébb minőségű lisztek feljavítására. A sikér mennyisége mellett nagyon lényegesek a sikér tulajdonságai is.

Esésszám: A búzaszem szemmel nem látható, de már megkezdődött csírázásáról és a csírázással együtt járó, a magban végbemenő biokémiai folyamatokról ad információt. Alacsony esésszámú lisztből nem lehet jó minőségű kenyeret sütni.

Toxintartalom: Szakszerű védekezéssel elkerülhető a mikotoxinok kialakulása. A búza érésének idején a kedvezőtlen időjárás (esős, nedves, párás) hatására, illetve nem megfelelő tárolási körülmények között gombákkal (fuzárium) fertőződhet a búza. A gombák által termelt méreganyag rendkívül veszélyes, már igen kis mennyiségben komoly következményei vannak a fertőzött búza fogyasztásának.

Dunaújvárosban található laboratóriumunkban a fenti paraméterekre a mintabeérkezést követően legkésőbb 48 órán belül információval szolgálunk.

Aratást követően, amint raktárba került az idei búza, keresse irodánkat a szakszerű mintavétel és a szükséges analízisek megrendelése végett!

A mintavétel helyes végrehajtása alapvetően fontos a tétel szennyezettségének objektív megítéléséhez!

A takarmányok hatósági mintavételezésére és vizsgálatára a 152/2009/EK rendelet előírásai vonatkoznak. Ez a rendelet szabályozza, hogy mely minták tekinthetőek reprezentatív mintáknak.

A Control Union Hungária Kft gyorsaságán nem múlik megrendelőink sikeres kereskedelmi ügylete. Győződjön meg róla Ön is, keresse irodánkat!

Control Union Hungária Kft
1146 Budapest Hungária krt. 140-144
[email protected]
T +36 1 278 44 51F +36 1 999 79 13
Control Union Hungária Kft Laboratórium
2400 Dunaújváros Magyar út 106.b