A zamatos meggybor csak forgalmazókra vár

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete 2014-ben fogott bele a meggybor előállítási folyamat kidolgozásába a Földművelésügyi Minisztérium kezdeményezésére, aminek eredményét ismerhetjük meg a cikkből.

A kutatók 2014. év végén kezdték meg munkájukat a badacsonyi kutatóállomáson, olvasható az agrariumblog.hu-n. Fagyasztott gyümölcsből kiindulva többféle borászati technológiát alkalmazva igyekeztek megtalálni a legkedvezőbb meggybor-előállítási módszert. A cél olyan meggybor előállítása volt, ami 100%-ban gyümölcs alapanyagból készül a klasszikus bortörvényeknek megfelelő eljárások egyikének alkalmazásával. Természetesen emellett elvárás volt, hogy a kidolgozott módszer üzemi körülmények között is működjön.

A különféle kísérletek nyomán eltérő technológiával készült meggyborokat állítottak elő, melyeket aztán neves szakemberek vakbírálaton rangsoroltak. Végül azt az eljárást nevezték ki győztesnek, aminek nyomán alacsony alkoholtartalmú, szén-dioxiddal készült, savtompított, félédes „cider-típusú” meggybor készült.

Ezután következett a megfelelő alapanyag kiválasztása: a 60 bíráló az Újfehértói Fürtös fajtát és a Cigánymeggyet emelte ki. Utóbbi sikerein felbuzdulva kísérletezni kezdtek az Oblacsinszka fajtával is, amiből végül gyümölcslé készült, amivel az Újfehértói Fürtös fajtából készült bort vissza lehet hígítani cider erősségűre (4%-os alkoholtartalom).

Két évvel a kísérletek megkezdése után félüzemi szintre emelkedtek a folyamatok, mivel – a minisztériumi támogatásnak köszönhetően – bővülhetett a szükséges berendezések köre. A fejlesztések eredményeképp egy kizárólag meggyből készült, alacsony alkoholtartalmú félédes, szén-dioxiddal dúsított nedű jött létre (analitikai adatok: alkoholtartalom: 4,5 V/V%, cukortartalom: 36,5 g/l, titrálható savtartalom: 11 g/l, pH: 3,3).

A késztermék 3 év alatt „született” meg, ami jelenleg csupán forgalmazókra vár. Reméljük, hamarosan a boltok polcain is találkozhatunk ezzel a különleges meggyborral.

Összeállította: Csomor Zsolt

Tartalom közti banner a cikk végére
no