fbpx

Zöld, mindenki egyetértett

Írta: Barna Ferenc - 2021 május 09.

Minden adott ahhoz, hogy a területalapú agrártámogatásokhoz kapcsolódó zöld intézkedés- és előírásrendszer megfeleljen korunk elvárásainak – mondta Feldman Zsolt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

 

Agrártámogatásokhoz kapcsolódó zöld intézkedések
Mezőgazdasági termelőknek be kell vezetniük a zöld intézkedéseket a KAP célkitűzéseinek eléréséhez (Fotó: Barna Ferenc)

 

Eredményes volt a környezet- és klímavédelemről lefolytatott szakmai konzultáció

A 2023-2027 közötti időszakra vonatkozó Közös Agrárpolitika egyik leghangsúlyosabb célkitűzése a környezetvédelem és az éghajlat-politikai fellépések előmozdítása a mezőgazdaság területén, valamint az Európai Unió környezetvédelmi és éghajlattal kapcsolatos célkitűzéseinek teljesítéséhez való hozzájárulás.

A 2023 utáni időszakban működtetni tervezett területalapú agrártámogatási rendszer környezet- és klímavédelmi előírásairól – harminc mezőgazdasági szakmai szervezet, környezetvédelmi társadalmi szervezet, valamint egyetem és kutatóintézet bevonásával – tartottak szakmai konzultációt.

 

A magyar agráriumnak szakmailag megalapozottan kell hozzá járulnia ehhez a célkitűzéshez

A környezettudatos gazdálkodásra ösztönző támogatási rendszer létrehozása érdekében a téma iránt elkötelezett és megfelelő szakmai tudással rendelkező szervezetek és intézmények képviselői fejtették ki szakmai meglátásaikat, álláspontjukat.

 

Az államtitkár kiemelte a megvalósításra váró, kulcsfontosságú témákat:

  • a gyepgazdálkodás helyzetének javítására irányuló felvetéseket,
  • az ökológiai gazdálkodás ösztönzésére vonatkozó javaslatokat,
  • a mezőgazdasághoz kapcsolódó zöld infrastruktúra (különösen a mezővédő erdősávok, fajgazdag táblaszegélyek) fejlesztési törekvéseit.

 

Agrártámogatásokhoz kapcsolódó zöld intézkedések
A termőtalaj védelme, regenerálása, tápanyag-utánpótlása is csak zöld módszerrel, ez lesz a jövő (Fotó: Barna Ferenc)

 

Az államtitkár kihangsúlyozta, hogy a talaj állapotának javítása kulcsfontosságú

Szervesanyag tartalmának megőrzése és pótlása (például a szerves trágya használat, szármaradványok beforgatása), az okszerű tápanyag-gazdálkodás elősegítése és a környezetkímélő trágyakijuttatási módok alkalmazása, az erózió elleni védelem, valamint a talajvédő gazdálkodási módok elterjesztése (minimum művelés, forgatás nélküli talajművelés) a jövő fenntartható élelmiszertermelésének alapja.

A beérkezett javaslatok az újonnan bevezetendő agro-ökológiai alapprogramot is támogatják, illetve fontosnak tartják az agrár-környezetgazdálkodási program megfelelő tartalommal történő folytatását. Fontos a földhasználat-váltást ösztönző, nem termelő beruházások támogatása, mint például a gyeptelepítés vagy mezővédő erdősávok létesítése.

A minisztérium kiemelte, hogy mindezen agrár-környezeti beavatkozások csak úgy lehetnek igazán hatékonyak, ha a mezőgazdasági termelőket ezek megvalósításában széles körben elérhető, felkészült tanácsadási és tudásátadási rendszer segíti.

Forrás: MTI