fbpx

Zöldítéssel a prémium borokért

Írta: Kristóf Imre - 2018 december 19.

Egerben, a Gál Tibor Pincészet birtokán, 15 hektár szőlőültetvényen tértek át ez évtől az organikus talaj- és növényművelésre. Prémium kategóriájú borokat – leginkább bikavért – fognak az innen szüretelt szőlőből készíteni. Ennek egy fontos láncszeme a sorközök zöldítése, melyet egy olyan gép segítségével kívánnak megvalósítani, „amit csak húzni kell”.

– Mi az ültetvényeinket nem 20-25, hanem 60-80 évre tervezzük, és azt gondoljuk, hogy nem mesterséges kemikáliákkal kell dúsítani a talaj tápanyagát, hanem természetes módon. Az idei évtől elkezdjük a talaj organikus művelésre való átállítását. Elsőként a talajéletnek a megújítását tűztük ki célul a sorközök zöldítésével – mondta Gál Tibor tulajdonos-főborász.

A zöldítés segít a talajerózió ellen is a meredekebb hegyoldalakban?

– Elég problémások a területeink lejtés szempontjából ezért jelentős gond az erózió. Abban is hiszünk, hogy a különböző szinteken gyökeresedő növények meg fogják akadályozni a talaj lemosódását.

A vetéshez és a talajmunkákhoz miért a Güttler GreenManager gépet választották?

– Mert ez egy professzionális gép. Alkalmas arra, hogy minden olyan igényt megoldjon, ami itt nekünk szükséges, gyorsan, költségtakarékosan, egy körben bevetve, lehengerelve és kultivátorozva. Ezt a gépet csak húzni kell. Elég hozzá egy kisebb teljesítményű traktor is.

Güttler GreenManager: gyepápolás egy menetben

– Ez egy moduláris felépítésű gép, három egységből tevődik össze. A gruber rész nagyon sokféle munkára alkalmazható: vetésre, a gyep ápolására és aszály esetén a zöldítés megszüntetésére is. A kapákat követi egy Güttler-henger, amely speciális kialakítású, mert a szokásoshoz képest könnyített kivitelű. A gép harmadik egysége egy osztott tartályú pneumatikus vetőgép, amivel kétféle frakciójú magot is tudunk vetni. A nagyobb magokat külön tartályba téve, a gruber kapák mögé juttatva, a kisebb egyszikű magvainkat pedig kiszórjuk a hengerünk elé a talajra, ahol a henger 0,5-1 cm mélyre dolgozza be őket – mutatta be a gépet Vörös Endre értékesítési vezető.

Zöldítés csapadékhiány esetén

Kevésbé drasztikus megoldás a zöldítésnél aszály esetén egy alávágás végzése. A gép elején van egy vágótárcsa, amely felvágja a gyepet, és megakadályozza a szárnyas kapák előtti feltorlódást. A kapákat 2-8 cm mélységig lehet állítani attól függően, hogy a zöldítést meg kívánjuk-e tartani a továbbiakban, vagy végleg megszüntetjük.

A HarroFlex rugós borona a negyedik része a GreenManager moduláris gépsornak. Villányban, a szőlőültetvényekben – a gruber kapák helyett – a boronaegységet alkalmazzák ez évtől a gyep ápolására is.

A talajélet javítása

A Müthing venyigezúzógépet masszív ház fedi, amely biztos védelmet ad a felcsapódó venyigedarabok, esetleg kövek ellen. A gép belsejében, a rotorra szerelt öntvénykalapácsok elsősorban a venyigét továbbítják a vágást végző, cápauszony alakú állókések felé, melyek a ház felső részében helyezkednek el. Ennek köszönhetően a venyige nem akad el, nem torlódik fel. A csapszegekkel ellátott gereblyevillákkal pedig a venyigedarabok nagyságát állíthatjuk be.

A Güttler Demokert rendezvényén – a Síkhegy dűlő szemet gyönyörködtető szőlőtáblái között – működés közben ismerhették meg a szőlőművelés gépeit az érdeklődők.

További képeink és videóink: www.agraragazat.hu/galeriak

Kristóf Imre