fbpx

Bezuhan az uniós vajexport; lássuk, olcsóbb lesz-e a termék

Írta: - 2021 július 20.

2,5 százalékkal több sajtot készít idén az unió, a vajból emiatt 1 százalékkal kevesebb lesz. Az export ennél sokkal drasztikusabb változáson esik át, így paradox módon a kevés vajból több marad az unió belpiacán.

fejes karusszelKevesebb tehénnel is több tejet termelünk (fotó: Horizont Média)

 

Kína rákattant a sajtra

Kína 2012 óta éves szinten átlag 16 százalékkal bővítette sajtbehozatalát, idén pedig egy hatalmas, 38 százalékos ugrásra készül az USDA elemzői szerint. Ezzel pedig a világ elsőszámú sajtvásárlójává lép elő a világpiacon – először leelőzve az USA-t. Az ázsiai óriás egyik hagyományosan nagy beszállítója az Európai Unió, aki idén a lehető legtöbb tejet szeretné a sajtgyártásba fektetni – így vajból kevesebbet tud gyártani.

 

kína sajtimportja

 

Ugyanannyi tejből több sajtot

Az EU erre az igényugrásra úgy reagál, hogy 20 százalékkal csökkenti a vaj kivitelét, miközben a sajtét 6 százalékkal fokozza. Mindezt úgy, hogy a közösség tejtermelése szinte semmit nem változik ebben az évben. A kereskedelmi igényeket a gyártás eltolásával (+2,5% sajt és -1% vaj), illetve a készletek kisöprésével tudja kielégíteni. Új-Zéland és az USA nagyjából 2-2 százalékkal növeli idei tejtermelését, Ausztráliában pedig 1 százalékos növekedésre van kilátás. Új-Zéland is erőteljesen reagál a kínai sajtimport növekedésére: ebben a szezonban 14,5 százalékkal növelheti sajtkivitelét. (Európa még így is bő két és félszer több sajtot visz a külpiacokra.) Az USA 6,5 százalékkal képes fokozni sajtexportját, ami nagyjából ugyanannyi terméket jelent, mint amennyit Új-Zéland bocsát útjára. A világ öt legnagyobb sajtexpotőre együttesen 8 százalékkal több terméket tud a világkereskedelembe juttatni.

 

Kevesebb vaj kerül a világpiacra

Vajból viszont Új-Zéland a világ legnagyobb exportőre, az uniós exportmennyiség több mint kétszeresét viszi a külpiacokra. (A témában lásd még: Pálmaolajra épül a híres új-zélandi tej- és vajtermelés.) Idén ők is 8 százalékkal mérséklik a vaj kivitelét. Az USA azonban kétszeresére fokozza, de ez a mennyiség messze nem pótolja a nagyobb exportőrök kieséseit. A legnagyobbak világpiaci exportjából így összesen 6 százaléknyi termékmennyiség fog hiányozni. Úgy tűnik, hogy a nagy termelők belpiacai idén jobban ellátottak lesznek vajjal, mint sajttal, hiszen a termelése korántsem esik akkorát, mint az exportja. Kíváncsian várjuk ennek hatását a tejtermékek árára. Egy biztos: akár sajt, akár vaj, a tejre nagy igény lesz idén, amit a termelőknek érezniük kell az átvételi árban.

 

Lásd még a témában: Megvadulhat a tejár – a piac már várja a pillanatot.