Déli-Farm partnertalálkozó és állattenyésztési szakáruház megnyitó Szegeden

A Déli-Farm fő termékei takarmány alapanyagok, késztakarmányok, tejpótló tápszerek, ásványi- és vitamin-kiegészítők, premixek, szarvasmarha szaporítóanyagok, valamint haszonállatok tenyésztéséhez és tartásához kapcsolódó eszközök az állatápolási kellékektől a farmtechnikai berendezésekig. Az agráreszközöket 2006 óta forgalmazó vállalkozás az új állattenyésztési szakáruházának megnyitásával nagyobb területen, a feladatokat is megosztva tudja partnereit kiszolgálni. A takarmányozási üzletág termékeit továbbra is Kiskundorozsmán találják meg a vásárlók, az agráreszközök értékesítése pedig már a 200 m2 bemutatótérrel és 2.000 m2 raktárkészlettel rendelkező szegedi raktáráruházban történik.

A toxintartalom csökkentésének lehetőségei kukoricában és búzában Fusarium és Aspergillus fajokkal szemben

A toxincsökkentés nemesítési és agrotechnikai lehetőségeit és feladatait Prof. Dr. Mesterházy Ákos, az MTA rendes tagja foglalta össze a jelenlévőknek. A szennyezett gabonatermékek közvetlen emberi és állati felhasználásán túl az igen jelentős részben gabonát felhasználó állattenyésztés is veszélyeztetett, a gyengébb gyarapodásból, reprodukciós zavarokból, esetleg elhullásból eredő gazdasági problémák is igen nagy súllyal esnek latba. A toxinok állati termékekben is jelentkezhetnek, s könnyű belátni, hogy az állati takarmányozásban felhasznált alapanyagok révén az élelmiszerbiztonság is közvetetten érintett, hiszen az állati termékekben kimutatható toxinok az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek minőségét is befolyásolhatják.
A biztonságos, határérték alatti aflatoxin-tartalmú tej termelésének feltétele a helyes takarmányozási gyakorlat; a lehető legalacsonyabb szennyezettségű alapanyagokból összeállított takarmányok használata; a szemes kukorica rostálása és az ún. toxinkötők alkalmazása.
Minthogy az átvétel alapja a toxinszint, ezt a fajtaminősítésbe is be kell vonni, a fertőzöttség alapján nem lehet megbízhatóan toxinszintet megállapítani. Többéves adatok alapján a kukorica hibridek között sokszoros ellenállósági különbség van a Fusarium fajokkal szemben. Az A. flavus-sal szemben jelentős különbségeket kaptunk mind természetes, mind mesterséges fertőzésnél. Rezisztenciaoldalról az elmúlt évi járvány nem volt meglepetés, a palettán sok a fogékony hibrid (épp ezért alapvető fontosságú a mesterséges fertőzések bevezetése a fajtaminősítésbe). 
A 2012. év extrém meleg és aszályos időjárása és egyes növényvédelmi problémák (pl. rovarfertőzés) együttes hatására a hazai termesztésű kukoricában megjelent szennyezésként a penészgombák által termelt aflatoxin. A szennyezett takarmány etetésével a tejben az aflatoxin 1 napon belül megjelenik, a szennyezett takarmány elhagyásával 2-3 napon belül eltűnik. A takarmány alapanyagok esetében az aflatoxin B1-re megengedett határérték 20 mikrogramm/kg, de a tejelő tehén takarmánykeverékek határértéke csak 5 mikrogramm/kg. Az 50 nanogramm/kg feletti mennyiségben aflatoxin M1-gyel szennyezett tej nem kerülhet a fogyasztókhoz, ebben minden tejtermelő vállalkozásnak fokozott felelőssége van.
A tej aflatoxin szennyezettség megelőzésének legfontosabb eszköze, a lehető legalacsonyabb szennyezettségű alapanyagokból összeállított takarmányok felhasználása. A takarmányok toxintartalmának ismeretében lehetséges a tehenek takarmányadagját úgy összeállítani, hogy a bevitt aflatoxin szennyezés a minimális legyen.
Az aflatoxin szennyezés lehetséges hazai forrásai a szemes kukorica, a kukorica feldolgozás melléktermékei (CGF, DDGS), az ezekből készült takarmánykeverékek (tápok) és csekélyebb mértékben a tömegtakarmányok (széna, szilázs). 

Hungrana tapasztalatok elsőkézből

Európa legnagyobb kukorica keményítő gyára a Hungrana Kft. A cég tevékenységéről, az alkalmazott termékkontrollról és minőségpolitikáról valamint a Déli-Farm Kft-vel való több mint 20 éves beszállítói kapcsolatról Szabó Attila, a Hungrana Kft termékmenedzsere tájékoztatta a jelenlévőket.
A Hungrana Kft-hez évente beérkező 3500 t kukorica minőségi összetételét – épp a micotoxintartalom miatt is – rendszeresen és tételesen vizsgálják. Sőt, a kimenő készleteket is 100-150 tonnás tételekben, egymástól elkülönítve tárolják és bevizsgálják, különös tekintettel a tejelő szarvasmarha takarmány alapanyagokra. Az elmúlt évi micotoxin szennyeződés ijesztő, de kezelhető volt. Az idei eredményekből egyelőre az látszik, hogy lényegesen gyengébb a fertőzés, gyakorlatilag a tételek 90%-a toxinmentes volt. A fennmaradó 10%-nál azonban a tárolás során a feldolgozásig eltelt idő és a körülmények függvényében tovább emelkedhet a toxintartalom. A helyzetelemzésen túl gyakorlati tanácsot is kaphattunk a Hungrana képviselőjétől: „Ne deponálják a nedves kukoricát, 16% körüli nedvességtartalomnál már célszerű szárítani a toxinterjedés elkerülésének érdekében”.
 

Kerbl: német minőség, német gyártmány

A Déli-Farm partnerek már jól ismerik a német Kerbl termékeket. Bernhard Strauß key account manager (Kerbl Austria GmbH) ízelítőt adott a haszonállatokhoz kapcsolódó tenyésztési és farmtechnikai eszközöket forgalmazó cég kínálatából.
A villanypásztorok a szarvasmarhák, lovak, birkák, de még vaddisznók megbízható védelmét is garantálják, sőt nemcsak az állatok, hanem a termények védelmét is szolgálják. Ez valószínűleg már a tenyésztőknek sem újdonság, a német minőség azonban garanciát jelenthet. A Kerbl villanypásztor rendszerek részegységei is - mint pl. vezetékek, szalagok, szigetelők – megtalálhatók a palettán. 
Másik jelentős Kerbl termékkör az állattenyésztési technológiához kapcsolódó termékek, az istállókban használható munkaeszközök, pataápolási vagy épp ivóvíz ellátási eszközök. 
A bemutatott istállóeszközöket, állatorvosi műszereket és villanypásztorokat természetesen a Déli-Farm kínálatában és katalógusában is megtalálhatjuk.

Telepi adottságokra szabva

A kereskedelem alapja az elégedett vásárló, az állattenyésztési szakáruház megnyitóján többek között erről beszélgettünk Szűcs Józseffel, a Szarvasi Agrota Alcsired Tejtermelő Kft. ügyvezető-tulajdonosával.
- Egy régi, jól bevált üzleti kapcsolat köti a Déli Farm Kft-hez. Sőt, jól tudom, hogy Palotás Sándor ügyvezetővel való ismeretség még korábbról indul? 
- Állattenyésztéssel foglalkozunk, tehát kézenfekvő, hogy a tenyésztéssel, takarmánnyal foglalkozó szolgáltatókat, kereskedőket ismerjük, legtöbbször személyesen is. Sándorral viszont még együtt tanultuk a szakmát, barátságunk a 70-es évekre nyúlik vissza. Az üzleti kapcsolatunk is már 16 éve töretlen, a Déli-Farmnál biztosan törzsvásárlónak számítok.
- Tejelő Holstein-Fríz állomány tenyésztési és takarmányozási feladatait kell nap mint nap megoldania. Ebben milyen segítséget kap a Déli-Farm Kft-től?
- A tejtermelés alapja a jól megválasztott genetika mellett a takarmányozás. Tehenészetünkben 630 fejős tehén és azok szaporulata adja ezt a mindennapi feladatot, két telepünkön ez 1350-1430 szarvasmarhát jelent havi szinten. A 6 millió liter tejkvóta kihasználásához, sőt az elmúlt év 9762 literes laktációs termelésünk eléréséhez azonban nemcsak a Holstein-Fríz genetikára van szükség. Tömegtakarmányainkat részben előállítjuk, részben vásároljuk, azonban a legnagyobb odafigyelés mellett sincs két egyforma év, így nem is lehetne azonos összetételű, minőségű takarmányalapanyagot előállítanunk. Ebben kapjuk a legnagyobb segítséget a Déli-Farm kollégáitól. Tőlük vásároljuk a takarmánykiegészítőket, koncentrátumokat, ez természetes. Azonban a kiszámítható takarmányozásunk kulcsa nem ez, hanem a herceghalmi kutatóintézettől vásárolt szoftverprogram, ami minden termelő és növendék csoportunknak pontosan meg tudja határozni a takarmányszükségletét, így a már bevizsgált takarmány alapanyagaink mellé azonnal kalkulálható az ásványi anyag kiegészítők, védett zsírfehérjék aránya. Ez már speciális összeállítást jelent, amit gyakorlatilag személyre szabva gyárt nekünk – rendszeresen – a Déli-Farm Kft.
- A takarmányozás a szakterülete, de látom, szívén viseli gyakorlatilag az egész állomány sorsát. Ön szerint mi a titka a sikeres tenyésztési munkának?
- Valóban a tanult szakmámban dolgozok, sőt 17 éve már az ügyvezetője is vagyok annak a vállalkozásnak, ahol a szakmát már lassan 40 éve kezdtem. A titok? Szívvel-lélekkel kell csinálni, és akkor megtalálja az ember a megfelelő megoldást minden feladatára, felmerülő kérdésére. Ez jelen esetben épp az állattenyésztés, de jelenthetne bármi mást is, szakmától függetlenül.
A nap során a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál működő Enterprise Europe Network Dél-Alföldi irodájának szervezésében egy külgazdasági konzultációt is rendeztek, amelyen a házigazda cég meghívására román és horvát cégek vettek részt. Jelen volt továbbá az eseményen a Kárpát Régió Üzleti Hálózat eszéki munkatársa is. Ifj. Palotás Sándor a Déli-Farm Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a cégük számára fontosak a külkapcsolatok és a romániai tapasztalatokat figyelembe véve lehetőséget lát arra, hogy Horvátország felé is nyissanak. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Kárpát-medencei Kollégiumának Csongrád megyei tagjaként pedig feladatának érzi, hogy segítse ezen kapcsolatok kiépítését más magyar vállalkozásoknak is. Ezért a konzultációra meghívást kapott néhány olyan magyar cég is, akivel már régebb óta szakmai kapcsolatban állnak így számukra is lehetőség nyílik a kárpát régióban új üzleti lehetőségeket felkutatni. A konzultáció sikerét pedig az mutatja, hogy a bemutatkozások után minden résztvevő konkrét kétoldalú megbeszélést tudott folytatni – tette hozzá az ügyvezető és kiemelte, hogy ennek folytatása várhatóan Eszéken lesz, ahol már a helyi gazdakörrel együtt rendeznek üzleti fórumot.
Tartalom közti banner a cikk végére
yes