fbpx

Lapzártától lapzártáig – 2015 március

Írta: Szerkesztőség - 2015 március 27.

„Üzenem, hogy ne féljünk a növényvédelemtől, mert gondos növényvédelem mellett egészséges táplálék kerül majd az asztalra” -hallhattuk az Év Agrárembere 2014 kitüntető díj győztesétől, Kujáni Lászlóné Cser Olgától. Az idén első ízben átadott díj célja a mezőgazdaságban tevékenykedők munkájának, társadalmi felelősségvállalásának elismerése, teljesítményük kiemelése az egész társadalom előtt. Az agrotrend.hu mezőgazdasági hírportál által életre hívott díjak első tulajdonosai:

Nyárádi Attila – Agrárgépészet-kategória,

Dr. Szabó Ferenc – Állattenyésztés-kategória,

Németh István – Biogazdálkodás kategória,

Süle Katalin Elza – Fiatal Gazda-kategória,

Báics Ernő Antal – Kertészet-kategória,

Farkas László – Növénytermesztés-kategória,

Kujáni Lászlóné Cser Olga – Növényvédelem kategória,

Vitai László – a legtöbb internetes szavazatot gyűjtő közönségdíjas.

A kategória győztesek közül a zsűri döntése alapján az Év Agrárembere Kujáni Lászlóné Cser Olga, aki évtizedes növényvédelmi tapasztalattal jelenleg a Magyar Növényvédő mérnöki és Növényorvosi Kamara alelnökeként részt vesz az agrár-környezetgazdálkodási támogatások szervezésében, a kamara országos előrejelzésének megszervezésében, a szakmérnök-továbbképzésében, valamint a nemzetközi és hazai konferenciákon a szakma képviseletét látja el. Volt már főagronómus, növénykórtanos specialista, főiskolai adjunktus, saját farmjuk, a Kujáni-tanya pedig a szőlő- és gyümölcstermesztés bemutató gazdasága.

Talaj – Tudás – Technológia konferencián debütál a Magyar Talajvédelmi Szövetség

Az, hogy az ENSZ a 2015 évet a Talajok Nemzetközi Évének nyilvánította, megfelelő hátteret és indíttatást ad egy már régóta érlelődő elhatározásnak: A hazai talajok állapotának a megőrzése- és a fenntartható gazdálkodás iránt elkötelezett intézmények, cégek, illetve szakemberek létrehozzák a Magyar Talajvédelmi Szövetséget. A szövetség célja, hogy a tagjai a maguk területén, illetve a lehetőségeik szerint összehangolt lépéseket tegyenek a talajok védelméért. A Magyar Talajvédelmi Szövetség első „bemutatkozása” a Talaj-Tudás-Technológia című konferencia lesz, amely az Agrova és az Axiál szervezésében, a Magyar Talajtani Társaság, a Nébih, és a GOSZ szakmai támogatásával, a közeljövőben kerül megrendezésre- jelentette be a szervezők nevében Raj Péter 2015. január 29-én, az AGROmashEXPO-n tartott sajtótájékoztatón. (A konferencia pontos időpontja, helye és programja még szervezés alatt.)

Amiben 6.-ak vagyunk a világon

Magyarország Franciaország, Hollandia, az Egyesült Államok, Németország és Chile után a 6. legnagyobb exportőr a világon. Az idén összesen 130 ezer hektáros területen előállított vetőmagmennyiség 35 százaléka külföldre kerül – hangzott el a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács febr. 3-i sajtótájékoztatóján. Mint megtudtuk: az orosz-ukrán konfliktus miatt a Közel-Keletre és a volt szovjet tagköztársaságokba kerülhet a magyar vetőmag.

A szaporítóterület 2015-ben várhatóan meghaladja a 130 ezer hektárt, ez a mennyiség 2010 óta emelkedik, az elmúlt évhez képest most is enyhe bővülés várható. A szektorban tevékenykedő vállalkozások évente több mint 100 különböző fajból, csaknem 1500 fajta vetőmagját állítják elő, és nagyságrendileg éves szinten a vetőmag üzletágban 100 milliárd forint árbevételt realizálnak. Ennek több mint a fele a hibrid növények – kukorica, repce, napraforgó – értékesítéséből származik.

Az ágazat egészét tekintve exportorientált, a vetőmagtermés 35%-a (több mint 90 ezer t) kerül exportra, legfontosabb felvevő országaink Franciaország, Németország, Oroszország, Ukrajna, Olaszország, Lengyelország és Szlovákia.