fbpx

Metszési tippek

Írta: Szerkesztőség - 2011 március 07.

A metszés időpontja:

Általánosságban véve a metszéshez legalkalmasabb időpont a növény nyugvó periódusában van. Ez pedig rendszerint tél végére tehető; mindazonáltal, a metszést szükség szerint, az év bármely szakaszában el lehet végezni.

Néhány optimális időpont a metszésre:

A növény típusa A metszés időpontja

Nyáron virágzó bokrok és cserjék

Tél vége/kora tavasz

Tavasszal virágzó bokrok és cserjék a virágzást követően

Ősz, késő tavasz/kora nyár

Juhar-, nyír-, dió- és nyárfa

Ősz

Gyümölcsfák

Tél vége/kora tavasz – a nyugvó periódus után – a virágzás előtt

Vízhajtások

Bármikor eltávolíthatók – minél hamarabb, annál jobb

Elhalt vagy betegség által sújtott ágak

Bármikor eltávolíthatók – minél hamarabb, annál jobb

Örökzöld fák

Tél vége/kora tavasz – közvetlenül a növekedés megindulása előtt

Rózsák

Tél vége/kora tavasz – közvetlenül a növekedés megindulása előtt

A megfelelő szerszámok kiválasztása

Ha a feladathoz megfelelő szerszámot választja, kevesebb lesz az elvégzendő munka, a növények pedig gyorsabban fognak gyógyulni. A kézi metszőolló jól használható a kisebb munkákhoz, az ágvágó pedig a nagyobbakhoz, a sövényekhez, bokrokhoz és cserjékhez a sövénynyíró alkalmas, a nehezen elérhető faágakhoz pedig az univerzális/teleszkópos ágvágó. A metszőollók rávágó és nyíró kivitelben is kaphatók. Mindkettő számos előnnyel rendelkezik.

Mindig ellenőrizze a metszőszerszámok vágóképességét, és ne használja az ajánlottnál vastagabb ágakon. Ez ugyanis olyan, megcsavarodó mozgást eredményez, amely károsíthatja a szerszámot.

A jó szerszámokat érdemes óvni. Ha tisztán és élesen tartja szerszámait, megnöveli élettartamukat, ráadásul szebb vágási felületet is kap. Egyszerűen minden használat után szárítsa meg az eszközöket, és pár csepp olajjal kenje be a pengéket és az illesztéseket. A metszőszerszámokra ragadt növényi nedveket és egyéb makacs szennyeződést csiszolópapírral lehet eltávolítani.

  • Univerzális és teleszkópos ágvágó – Nehezen elérhető ágakhoz használja.
  • Ágvágó – Jobb elérhetőség és nagyobb áttétel. Nagyobb, max. 5 cm átmérőjű ágakhoz.
  • Sövénynyíró – Minden típusú sövényhez használható, a nagyobb, fás ágak kivételével.
  • Kézi metszőolló – Maximum 2 cm átmérőjű hajtásokhoz használja

A metszés biológiai alapelve

Minden növény megpróbál egy bizonyos arányt fenntartani a gyökérzet és a hajtások között, így a hajtások visszametszésére a növény erőteljesebb növekedéssel fog reagálni, hogy helyreállíthassa az egyensúlyt. A hajtások visszametszése illetve a gyökérzet megkurtítása az ellentett rész csökkent növekedését eredményezi, egészen addig, míg helyre nem billen az egyensúly. Tehát az átültetést, amely általában a növény gyökérrendszerének nagymértékű pusztulásával jár együtt, az új hajtások kisebb mértékű növekedése követi az átültetést követő évben, mialatt a gyökérrendszer megerősödik. Ezt a tényt aknázzák ki a bonsai-kertészek is. Hasonlóképp, a fiatal hajtások visszametszése csökkent gyökérnövekedéssel jár, mialatt a hajtások erőteljesebben újranőnek. Az alakító metszés kivételével az új hajtások erőteljes növekedése az, amit a visszametszés elősegíteni hivatott.

Mely részeket kell lemetszeni?

  • • Az elhalt, illetve beteg ágakat/gallyakat távolítsa el minél hamarabb.
  • • Ha további ritkítást végezni, vágja le azokat a vékony, gyenge gallyakat, amelyekről úgy tűnik, hogy sem virágot, sem gyümölcsöt nem hoztak. Ezek általában a növény árnyékosabb részein vannak, alul vagy középen. Eltávolításuk serkenti a növekedést a növény többi részében.
  • • Minden olyan egymást keresztező ágat el kell távolítani, amelyek dörzsölődnek és így kárt okoznak egymásban, mivel így biztosítható, hogy a növény vázszerkezete erős maradjon. Ez leginkább a fáknál, különösen az almafáknál fontos.

A megfelelő vágás végrehajtása

Az új hajtások metszése könnyű feladat. A vágást mindig egy rügyhöz képest ejtse meg, mivel az új hajtások a rügyekből nőnek ki. Ügyeljen arra, hogy a vágás helye ne legyen se túl közel, se túl távol a rügytől. A FISKARS® PowerGear® nyíró metszőolló horgát helyezze az ág leeső részéhez, hogy ne sérüljön a megmaradó ágrész kérge.

Örökzöldek metszése

Az örökzöldeket soha ne metssze vissza annyira, hogy ne maradjon rajta zöld hajtás. Az örökzöldek barna ágai nem képesek zöld hajtást hozni, így végül a sövény vagy fa alsó részén elhalt, barna gallyak kusza halmazával találhatjuk szemben magunkat. Az aranyszabály az, hogy soha nem szabad a zöld részek egyharmadánál többet lemetszeni.

Bokrok metszése

A cserjék metszésénél először távolítsuk el az elhalt vagy sérült ágakat. Ezután következhet a cserje alakító metszése.

Rózsák metszése

Ízlés szerint a rózsákat lehet kisebb vagy nagyobb mértékben metszeni, de a metszés nélkül növekvő rózsa hamarosan túlnő, és kevés virágot hoz. A rózsát nyugalmi szakaszában metssze meg az elhalt ágak eltávolításához, illetve a növény alakjának szabályozásához. Távolítsuk el az elöregedett ágakat is, hogy a növény szerkezete nyitottabb legyen. Ezáltal a növény így több napfényhez jut, ami serkenti az új hajtások növekedését. Közvetlenül a levélkék felett ejtsen metszést, mert az új hajtások innen erednek. Használjon párhuzamos metszőollót. Ez a szerszám ugyanis kevésbé károsítja a fiatal, lágy hajtásokat.

Cél Metszés
Élénken növekedő, új hajtások rengeteg virággal. Tél vége – 2 Távolítsa el az elhalt, gyenge, illetve beteg hajtásokat. Végezzen alakító metszést is

Fák metszése

Néhány egyszerű szabály követésével fáink egészségesebbé tehetőek, és valóban kertünk díszévé válhatnak az elkövetkező években.

1. Domináns vezérág (ne metssze meg).

2. Metssze le vezérággal rivalizáló másodlagos vezérágakat.

3. Metssze le a befelé növő ágakat, illetve az egymáshoz dörzsölődő ágakat.

4. Vágja le a V-alakban, mélyen elágazó, laza kapcsolódású ágakat.

5. Nyesse le a vízhajtásokat.

6. Vágja le a törött, vihartépte ágakat.

7. Távolítsa el a vadhajtásokat.

Nagyobb ágak eltávolítása

Néhány egyszerű szabály követésével fáink egészségesebbé tehetőek, és valóban kertünk díszévé válhatnak az elkövetkező években.