fbpx

Müthing DemoTOUR

Írta: Szerkesztőség - 2014 november 17.

A kukoricabetakarítási szezon kezdetén négy állomásos országjáró bemutatkozó túrát tartott a Güttler Kft. Az időpont kiválasztását pedig a Müthing szárzúzók népszerűsítése indokolta. Mi Hódmezővásárhelyen, a Kopáncsi Tanyamúzeumnál tartott gazdatalálkozón csatlakoztunk a DemoTOUR-hoz, de az érdeklődők Füzesabony, Lengyeltóti és Nagyszentjános határában is találkozhattak ezekkel a gépekkel.

A gépbemutató előtt Lantos Attila és Koncz Tamás falugazdászok a várható támogatásokról tájékoztatták a jelenlévőket, különös tekintettel a zöldítésre. Ugyan a hazai jogszabályok még nem születtek meg, a gazdákat már foglalkoztatja a zöldítésből adódó feladat és annak megoldása. Páska Norbert értékesítési igazgató épp ezért ajánlotta a bemutatott Güttler gépeket és Müthing mulcsozókat a jelenlévők figyelmébe.
A kukorica utáni magágykészítésről, annak sikeréről és módjáról is megoszlanak szakmán belül a vélemények. A Güttler-hitvallás az, hogy nem a szemnek, hanem a magnak kell magágyat készítenünk, tehát nem a porhanyós talajfelszín a cél, ugyanakkor a hatalmas mennyiségű szártömeget fel kell aprítani, illetve a talajba kell dolgozni.

A legmakacsabb szármaradványok ellensége

A Müthing szárzúzó-mulcsozó technológia alkalmazásával sokkal egyszerűbb az őszi magágykészítés, akár kukorica után is – foglalta össze a gépcsalád feladatát Vörös Endre értékesítési vezető.
A 2,5 m szélességű, oldalra kinyúló MU-L/S-250 rézsü szárzúzó a szántóterületek szegélyművelésére alkalmas, 90 fokban felfelé, 60 fokban lefelé dönthető szárzúzó, de gyakorlatilag már inkább mulcser. Nagy teljesítménye ellenére egy 100 LE-s traktor elegendő a működtetéséhez.
A nagyobb növény és szármaradványok aprítására alkalmas 3 m munkaszélességű MU-M-300 szárzúzó nagyobb rotorátmérővel és tartóhengerrel van ellátva. Oldalra hidraulikusan kitolható, így útszélekre, nehezebben hozzáférhető helyekre is befér, viszont már kukoricában is tökéletes munkát végez. Ehhez már az öntvénykalapácsokon kívül szabadalmazott ellenkéssorra is szükség van. A gép hátsó- és frontfüggesztéssel is használható.
A Müthing szárzúzók 4,2 méteres változata a MU Farmer/S 420, amin az oldalirányú eltolást forgatókar biztosítja. Ezen a gépen már 2,75 kg-os, hidegen hengerelt, kopásálló kalapácsok vannak, melyekre a gyártó 3 év törési garanciát vállal. Ehhez a géphez min. 220 LE-s traktorra van szükség, de az oldalra való kinyúlása miatt a traktor a már lezúzott területen halad, így taposásból eredő zúzási probléma nincs. Minden Müthing szárzúzó kőfogó lamellával ellátott, és hengerített házzal szerelt, azaz nem lemezekből áll, nincs benne elakadás, folyamatos lehet az anyagáramlás.

Csak a siker töretlen a Güttler hengerek után

A rendezvényre a cégtulajdonos Hans Güttler is ellátogatott, sőt aktívan részt vett egy-egy gép beállításában is. Az elsősorban magágykészítésre szolgáló gépeket Szögi Gyula értékesítési tanácsadó mutatta be részletesen a gazdáknak.
A gyepgazdálkodás és másodvetés alapgépe lehet a GreenMaster gyepfelújító. A kompakt gép – felszereltségtől függően – fogasolásra, bokrosító hengerezésre és természetesen vetésre, felülvetésre is alkalmas. A fűfélék mellett facéliát, mustárt, repcét, de a legfrissebb próbák szerint akár őszi búzát is tudunk vetni vele.
A 3 m munkaszélességű gép természetesen tartalmaz Güttler hengert, és már univerzális traktorokkal is üzemeltethető.
Gyakorlatilag minden évszakban használható a SuperMaxx szántóföldi kultivátor. Nedvesebb tavaszon csak a rugós kapával és rugós boronával szántáselmunkálást és magágykészítést tudunk végezni, szárazabb időben pedig már hengerrel és simítóval együtt dolgoztathatjuk.
Az őszi vetésű gabonák után – nyáron és ősszel – viszont kétmenetben végezhetünk kifogástalan tarlóhántást vele. Első menetben a vetés irányára 5-10o-os szögben 5-6 cm-es csekély tarlóhántás (szalmakalapot) készítünk, majd 3-4 hét múlva a gyomkeléstől függően a másik haránt irányban, most már 10-12 cm mélyen, hengerrel kiegészítve egy újabb tarlóhántást végzünk. Németországban elterjedt az őszi szántások fagy utáni elmunkálása, ehhez is Güttler kultivátort használnak.
A Güttler kínálatból megismerhettük még többek között a sekélyebb tarlóhántásra és szántáskiváltásra alkalmas Primus Plus szántóföldi kultivátort, és a magágykészítésre és hengerezésre alkalmas Földmester kompaktort is.
Ezúttal „hazai pályán” bizonyítottak a gépek, de a DemoTOUR többi állomásán és már a mindennapi gyakorlatban is egyre több Müthing és Güttler géppel találkozhatunk, és ez nem véletlen.
A rendezvényen készült fotók a www.agraragazat.hu galériájában megtekinthetőek.