fbpx

5 millió tonna búzatermés várható

Írta: Csomor Zsolt - 2019 július 08.

A tavalyihoz hasonlóan az idén is 5 millió tonna búzatermés várható hazánkban: ezzel nem csak Magyarország ellátása biztosított, de exportra is bőven jut a magyar gabonából

Tavaly ősszel még arról szóltak a híradások, hogy „porba kellett vetni a búzát és az őszi kalászosokat", a téli csapadékhiány pedig tetőzte a problémákat. Március végén 100-150 milliméternyi csapadék hiányzott a földekről, ami csak májusban pótlódott, emlékeztetett Nagy István agrárminiszter a Vas megyei Bükön rendezett hagyományos aratóünnepen.

Az előzetes becslések szerint azonban az időjárási viszontagságok ellenére a nyári aratású szántóföldi növényekből mintegy 1,7 millió hektárról összesen 8 millió tonna termés betakarítása várható, olvasható az MTI hírében. Országszerte több mint 60 ezer gazdálkodó számára jelenti az egész éves munka megkoronázását a most meginduló aratás.

A szaktárca adatai szerint az idei év első négy hónapjában 478 millió euróra nőtt a gabonaexportból származó külkereskedelmi többlete az országnak.