fbpx

Aki teheti, ne hagyja ki!

Írta: Szerkesztőség - 2019 július 31.

Tisztelet illeti azokat a gazdaságokat, amelyek vállalkoznak a nagyszámú kalászos kínálat vetésére, ápolására és bemutatására. Mindig javasolt – de idén különösen érdemes – szemügyre venni a felsorakoztatott fajtákat. Sok az újdonság, de a betegségek megjelenése, a jól megválasztott „kalászhizlaló” technológiák követése miatt figyelmet és egy gyors kontrollt megérdemelnek a régebb óta vetett fajták is.

A vegetáció indulásakor elmaradó csapadék, a tavasszal vissza-vissza hűlő talaj, a kényszerűen elhagyott vagy megkésett növényvédelmi kezelések nem múltak el következmény nélkül. De a fajtajellegnél nem alacsonyabb állomány, a napokon át tartó esőzések idején melegedő időben felszaporodó lisztharmat, a levélen a Helminthosporium, a rozsdafertőzés vagy a kalászban a Fusarium megjelenésének hiánya most jó támpontot ad a fajták összehasonlítására. A Caussade képviselői rendre tájékoztatást adnak a bevezetésre kerülő – minőség és mennyiség szempontjából is igényes – termelők számára. A szálkás búzák kedvelői idén így már nemcsak a termésmennyiségével élenjáró SOFRU CS-t, de a magas fehérje- és sikértartamú szemeket adó CS szálkásokat is megismerhetik. A tavaszi vírusterjesztő levéltetű-inváziót követően felértékelődtek a rezisztens fajták, így a FLAVOR CS is. A minőségi búzák körében Mosaic vírus rezisztenciája mellett a Septoria és rozsdabetegségekkel szembeni toleranciája is növeli értékét azon gazdaságokban, ahol a kalászvédelemre is figyelmet fordítanak. Új, és szintén szálkás, a lombvédelmet megháláló testvére a középérésű, 7-7,3 t/ha termést adó SOTHYS CS. Az alacsony szalmaszárú, nagy kalászokat nevelő – szortimentből szó szerint is kiemelkedik – a középmagas, tar kalászú, minőségi búzatermesztésre ajánlott SOPHIE CS. Igényes technológiával a nagyhozamú, magas sikértartalmat kedvelők számára ajánlott gabona.

A hazai előállítású kereskedelmi forgalomba kerülő búzáink levelei, szárai, pelyvalevelei erősen viaszosak. Ez nagyban hozzájárul aszálytűrésükhöz. A rozsdabetegségekkel szembeni toleranciájuk biztosítéka a franciaországi származási hely, ahol erős, természetes fertőzési nyomás mellett történik az ellenálló fajták kiválasztása.


SOFRU CS


FLAVOR CS


SOTHYS


SORRIAL CS


SOPHIE CS


HARISTIDE


JUP


TRISMART

A speciális búzák közül a HARISTIDE durumbúza különösen jól indult tavasszal, és kifejezetten kedvezően tolerálta a változékony időjárást is. A hazai előállítók területein láthatóan meghálálta a hagyományos búzáknál igényesebb technológiát. Magas beltartalmi értékű, jó minőségű tésztaalapanyaghoz való vetőmagot ígérnek előállító partnereink.

A kalászosbemutatók területén elvetett árpák és tritikálék komoly tesztnek vannak kitéve. Fajtasori szemlézésükkor figyelembe kell venni, hogy az időjárás mellett a fajtasorokba beékelődve, a búzával azonos technológia mentén kell bizonyítaniuk, betegség toleranciájukat és termőképességüket, de leginkább szár stabilitásukat.

A fajták részletes leírásáért, érdekességekért, fontos információkért keresse fel a CAUSSADE SEMENCES megújult, olvasóbarát honlapját, de az aktuális kalászosbemutatókat se hagyja ki!

Fehér Gyöngyi

www.caussade-semences.hu