fbpx

Az Év Agrárembere – Fenntartható gazdálkodás kategória

Írta: Szerkesztőség - 2019 január 11.

Az Év Agrárembere – 2018 jelöltjei Fenntartható gazdálkodás kategóriában:

Hartmann Imre

Fenntartható gazdálkodás kategória

Hartmann Imre mezőgazdasági technikumot, majd felsőfokú kereskedelmi képesítést szerzett. A nagyigmándi termelőszövetkezetnél dolgozott háztáji ágazatvezetőként, miközben otthon is gazdálkodásba kezdett. Energiatakarékos malacnevelést valósított meg, amiért kitüntetést is kapott.

A kilencvenes évek elejétől főállásban gazdálkodik lakóhelye, Szákszend mezőgazdasági területein: e döntéséhez két pályázaton nyert külföldi – Hollandia és Franciaország – tanulmányutazása adott inspirációt. Jelenleg 600 hektár saját, valamint bérelt földeken végeznek szántóföldi növénytermesztést, de szolgáltatást is vállalnak.

Teljes területükön alkalmazzák a baktériumtrágyázást, s áttértek a szántásnélküli technológiára. A gazdaságban 4 évvel ezelőtt kezdte lerakni a precíziós gazdálkodás alapjait, amihez mára valamennyi szükséges technológiai elemmel rendelkeznek.

1998 óta folyamatosan alpolgármester, lokálpatriótaként ragaszkodik környezete folyamatos fejlesztéséhez és szépítéséhez.

10 éve részt vesz a Magyar Kukorica Klub által szervezett terményversenyeken, ahol szép eredményeket ér el. Alapító tagja a helyi vadász- és horgászegyesületnek, valamint a helyi agrárgazdasági bizottság elnöke. 2011-ben elnyerte a Megye Agrárvállalkozása címet.

Fenntartható gazdálkodás kategória

Rendszeres tart előadást az iskolában a falusi élet önfenntartásáról, s a gyerekek ellátogatnak a gazdaságukba, hogy közelebb kerülhessenek a mezőgazdasági életformához.

Somosné Dr. Nagy Adrienn

Fenntartható gazdálkodás kategória

Molekuláris biológiai és biotechnológiai biológus diploma mellett Somosné Dr. Nagy Adrienn gazdasági menedzser diplomát is szerzett, majd a kertészettudományok doktorává avatták.

Öt éven át a Magyar Zöldség Terméktanács Gomba Tagozatának titkára, azt követően pedig csatlakozott édesapja által alapított kecskeméti székhelyű Pilze-Nagy Kft. vezetéséhez. Irányításával épült fel hazánk első fermentációs technikával működő laskagomba alapanyagüzeme: a technológia alkalmazásával lehetővé vált a növényvédő szer elhagyása a gombatermesztésben.

2007-től a családi vállalkozás ügyvezetője, valamint technológiai és fejlesztési igazgatója. Elképzelése szerint valósították meg a világ eddigi egyetlen laskagomba-termesztési hulladékával működő biogáz üzemét, ami a körforgásos biomassza alapú gazdaság egyik sikeres példájává vált.

Számos gombaipari és biotechnológiai kutatási projekt vezetője. Szakmai és tudományos munkássága elsősorban a környezetkímélő laskagomba-termesztés technológiának fejlesztésre, valamint a körforgásos és fenntartható mezőgazdasági termelési rendszerek kialakítására terjed ki.

Fenntartható gazdálkodás kategória

A Magyar Biogáz Egyesület elnökségi tagja, s a Szegedi Akadémiai Bizottság Mezőgazdasági Szakbizottság Kertészeti Munkabizottság titkára. Az Európai Bizottság által életre hívott „Bioeconomy Stakeholders Panel” választott tagja, s megválasztották a NAK Biomassza alapú és körkörös gazdaság alosztály vezetőjének.

Papp Imre

Fenntartható gazdálkodás kategória

A gépész végzettségű Papp Imre fiatalon a Kétújfalui Termelőszövetkezetben dolgozott szállítási ágazatvezetőként, ott ismerkedett meg a mezőgazdasági munkafolyamatokkal.

A rendszerváltás után öccsével 100 hektár saját tulajdonú szántóterületükön kezdtek gazdálkodni: testvére kiválása óta agrármérnök végzettségű lányával és vejével művelik az 550 hektár területüket.

A kukorica és a kalászosok után szójatermesztésbe is fogtak, idővel szója, majd gabona vetőmag-előállításba is kezdtek. A minőségi vetőmag-előállítás érdekében saját erőből terveztek és építettek fel egy vetőmagüzemet, ami tavaly óta működik teljes kapacitással.

Szója és kalászos fajtabemutatókat tartanak, ahol neves szakemberek előadásait is hallgathatják a gazdatársak. A szója termesztéstechnológiai tapasztalatát és tudását a környékbeli gazdák számára is átadja. A Nébih felvette gazdaságukat a kísérleti üzemei sorába, s bekapcsolódtak a Demo Farm programba is.

Fenntartható gazdálkodás kategória

2017-ben egy neves kukorica nemesítőház országos kukoricatermesztési versenyén második helyezést értek el. A Vállalkozók Országos Szövetsége munkája eredményességét idén az „Év vállalkozója” címmel ismerte el Baranya megyében. A megyei Agrárkamara megyei küldötte. Rendszeresen támogatja a Szigetvári Weiner Leó alapfokú művészeti iskolát és a helyi mentőállomást, de a helyi rendezvényeket, a lakóhelyén lévő általános iskolát és óvodát is segíti. Támogatta a nemrég átadott Szentegáti kápolna felújítását is.

Itt adhatja le szavazatát: www.azevagrarembere.hu