fbpx

Az idei dinnyeszezon később kezdődött

Írta: Csomor Zsolt - 2019 július 26.

A magvas dinnye esetében a fogyasztói árak a folyamatos csökkenés ellenére is 120-130 forint körül alakulnak jelenleg: ez a termelők számára nagyobb jövedelmet jelent.

Az idei szezon a szokásosnál kicsit később, július 10. körül indult, ami abból a szempontból szerencsés is volt, hogy a magyar termés nem ért össze a spanyol importtal, ismertette Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Az ország fontosabb dinnyetermő területein már javában szedik a termést, de Szabolcsban igazán csak július végén, augusztus elején lesz tömeges az érés. Ledó Ferenc szerint a boltokban a 100 forint a kritikus szint: ezen a fogyasztói áron már nem mindenki könyvelhet el jövedelmet, csak a jobb hatékonysággal gazdálkodó dinnyetermelők. 100 forint alatt viszont mindenki bukik, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján.

A termelők a folyamatos érés érdekében sok helyen szakaszosan ültettek, így a FruitVeB várakozásai szerint idén elkerülik a dömpinget, s nem lesz túlkínálat. Ez segít az árstabilitás fenntartásában. Ha nem lesz különösen rossz időjárás, akkor szeptember elejéig, közepéig lesz jó minőségű magyar dinnye a piacon.