fbpx

Bőven akad még tennivaló hatékonyság terén

Írta: Csomor Zsolt - 2019 május 27.

A magyar mezőgazdaság fenntartható fejlődéséhez kulcsfontosságú a mérethatékony gazdaságok kialakítása. Az idősebb gazdageneráció ezt még a jövő megoldandó problémájának tekinti, miközben a fiatal agrárszakemberek már aktuális kihívásként kezelik és kutatják a megoldásokat.

A K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázatra beadott pályamunkák közül egyre több foglalkozik a jövedelmezőség, a hatékonyságnövelés és a technológiai lehetőségek alkalmazásának kérdéskörével. A K&H ezért most összesen 1,2 millió forinttal és szakmai segítséggel járul hozzá 8 tehetséges magyar hallgató értékes kutatómunkájának folytatásához.

Lezárult az agrárképzést nyújtó egyetemek és főiskolák alap, mester és PhD képzésben résztvevő hallgatói számára az idén ötödik alkalommal meghirdetett K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat. A pályázat célja, hogy szakmai és anyagi támogatással segítse azoknak a fiatal hazai agrárszakembereknek a tanulmányát és kutatómunkáját, akik az agrárágazat fenntartható, hosszútávú fejlődését tartják szem előtt.

A hazai mezőgazdaság a kiváló természeti adottságok ellenére lemaradóban van a régióban. Jól érzékelteti ezt, hogy míg Hollandiában átlagosan 14 ezer euró értéket termelnek egy hektáron – sokkal gyengébb minőségű földön – addig a magyar gazdák 1980 euró értéket állítanak elő, ami az uniós átlagnak is mindössze 40%-a. Az ágazat fejlődéséhez és a jelenlegi hatékonyság növeléséhez elengedhetetlen az emberi erőforrás, a technika és a technológia egyidejű korszerűsítése és a mérethatékony, fenntartható gazdaságok kialakítása. Ez utóbbi azért is kulcsfontosságú a megtérülésben, mivel a gazdáknak az önköltségre van ráhatásuk, az eladási árat azonban a piac határozza meg, hívta fel a figyelmet az ágazat problémáira Tresó István, a K&H Agrárfejlesztési főosztály vezetője a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat ünnepélyes díjátadóján.

A legutóbbi ösztöndíjpályázat arra mutatott rá, hogy míg az idősebb gazdageneráció még a jövő problémájának tekinti az ágazatban kialakult helyzetet, addig a fiatalok már felismerték és aktuális problémaként kezelik és keresik a megoldást. A 2018 őszén meghirdetett ösztöndíjpályázatra 16 felsőoktatási intézmény 44 karáról jelentkezhettek a hallgatók, és az 58 beérkezett pályamunkát két fordulóban értékelte az ágazat legkiválóbb szakembereiből álló zsűri.

A K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat 2019. év díjazottjai:

PhD kategória

  1. helyezett – Sipiczki Zoltán, Kaposvári Egyetem – Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola
  2. helyezett – Nagy Balázs József, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – Oláh György Doktori Iskola
  3. helyezett – Barta Rajnai Eszter, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – Oláh György Doktori Iskola

Mesterképzés kategória

  1. helyezett – Oláh Zsófia, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – Gépészmérnöki Kar
  2. helyezett – Pintér Levente Elemér, Szent István Egyetem – Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar
  3. helyezett – Fábián Boglárka, Pannon Egyetem – Georgikon Kar

Alapképzés kategória

Gőbel Rebeka, Kaposvári Egyetem – Gazdaságtudományi Kar

Czompó Balázs, Óbudai Egyetem – Alba Regia Műszaki Kar