fbpx

Cimbria Delta: az aprómagok tisztítókirálya!

Írta: Kalmár Nárcisz - 2019 május 07.

A 15 éve alakult Pannon-Mag-Agrár Kft. 100%-ban magyar tulajdonban lévő vállalkozás. A cég tevékenységének a gerincét kezdetektől fogva vetőmagok szántóföldi termeltetése, feldolgozása és kereskedelme adta, mely tevékenység növényvédő szer és műtrágya forgalmazásával egészült ki. Az elmúlt években jelentős üzemi fejlesztéseket és raktárbővítést hajtottak végre, melyben a CHH Műszaki KFT közreműködését is kérték. A beruházásról Bugár Bertalan üzemvezetővel beszélgettem.

Hogyan kerültek szakmai kapcsolatba a CHH Műszaki KFT-vel?

– Cégünk elsősorban alternatív felhasználású szántóföldi növényfajokkal (facélia, mustár, olajretek, bíborhere, pohánka) foglalkozik. Célunk, hogy minőségben, fajtaválasztékban és a kiszolgálás gyorsaságában, színvonalában is kielégítsük partnereink igényeit. Igazán nagy volumenben 5 éve kezdtünk tevékenykedni, én akkor érkeztem a céghez. Ekkor vásároltuk az első Cimbria Delta 106-os tisztítógépünket. Szerettünk volna egy olyan gépet, amelyik tudja hozni azokat a minőségi paramétereket, amivel a változó tisztaságú alapanyagból minél kevesebb menetszámmal tudunk fémzárolt vetőmagot előállítani. Köztudott, hogy e szegmensben a Cimbria márka mérvadó, így nem volt kérdés, hogy ebben gondolkodtak a tulajdonosok. Mivel a Cimbria magfeldolgozó technológiát a CHH Műszaki KFT forgalmazza, így egyenes út vezetett a közös projekthez. A Cimbria gépei nagyon jól alkalmazhatóak az apró magokra is. Megbízhatóan és precízen működik a tisztítógép. Van egy olyan egyedi technikai megoldásuk: az emelőlevegő, ami fajsúly szerinti válogatásra is képes, és ez nekünk kimondottan hasznos.

Ha jól tudom még három gép érkezett a CHH-tól. Melyek ezek?

– Két évvel ezelőtt, egy újabb beruházás alkalmával vásároltunk egy másik Delta 146-os előtisztítót, mely óriási teljesítményű, ezzel már a nagy tömegben beérkező termények előtisztítása is gazdaságosan megoldható. Ez egyrészt azért fontos, mert nagyon sok fajta maggal dolgozunk, miközben a fajták nem keveredhetnek. Előfordul, hogy olyan áru érkezik hozzánk, amit le kell tisztítani, hogy egyáltalán el tudjuk tárolni több hónapon keresztül. A tárolókapacitásunk kihasználtsága az év nagy részében 100%-os, tehát egyáltalán nem mindegy, hogy szemetet vagy előtisztított anyagot tárolunk, amivel később könnyebben tudunk dolgozni. Tavaly már a facélia és az olajretek jelentős része is átment az előtisztítón. Az új Delta előtisztítóval egy időben vásároltunk a márkaképviselettől egy Cimbria Heid csávázót és egy Heid triőrt is, ami a Delta finomtisztító-gépsorba lett beépítve. A kalászosvetőmag-előállításunk megnövekedett, és ott például a törtszem eltávolítása jelentős mértékben a triőrre hárul. Az egyéb magvaknál a triőr olyan gyommagokat képes kiszedni – pl. a vadzabot, ami karantén gyom –, amit bár rostával lehet gyéríteni, de a teljes eltávolítását egyéb osztályozógéppel tudjuk csak megoldani. Munkamenetet is spórolunk ezzel, ugyanis egyszer kerül a mag a gépre, és gyakorlatilag olyan minőségű anyag jön le, amit már lehet fémzárolni. A csávázógép azért fontos része a folyamatnak, mert mint említettem, szóját, borsót és kalászos gabonát is termeltetünk, állítunk elő, és ezeket 90%-ban lecsávázva kérik a partnerek.

Mi a véleménye a forgalmazóról?

– A CHH Műszaki KFT szerelőcsapata és értékesítő szakemberei maximálisan segítőkészek. Bármikor lehet rájuk számítani. Az első Delta még a régi telepünkön állt munkába, és a költöztetéskor mindenben segítettek. Szakmai kapcsolatunk folyamatos, hiszen a jövőben is szeretnénk velük együttműködni a fejlesztéseink során, mivel a régebbi gépsorunk lassan megérik a cserére.