fbpx

Élelmiszerbiztonsági alapismeretek „elmesélve”

Írta: Csomor Zsolt - 2019 február 26.

Sikeres a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) komplex oktatási programja, ami az óvódások, általános iskolások és egyetemisták élelmiszerbiztonsági ismeret igyekszik bővíteni, mondta Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Mese habbal, szülinappal című oktató mesekönyv bemutatóján.

élelmiszerbiztonság

Az államtitkár az alsó tagozatos gyerekeknek szóló könyv bemutatóját házigazdaként fogadó Csillaghegyi Általános Iskolában ismertette, hogy a 2018-ban indított oktatási program keretében 60 óvodában mintegy 5300 gyerekhez jutottak el. Mint mondta, a mesekönyv azt az általános európai tendenciát veszi alapul, miszerint a konyhakész állapotban házhoz szállított ételek és a házon kívüli étkezés világában a gyerekek egyre kevésbé találkoznak az otthoni ételkészítés fortélyaival és  az élelmiszerbiztonsági kérdésekkel.

Európában az élelmiszerek által okozott megbetegedések egyik leggyakoribb kiváltó okai a helytelen háztartási gyakorlat. Ennek tudatában a Mese habbal, szülinappal című könyv valós és időszerű problémákra próbál válaszolni, olvasható az MTI hírében.

A Nébih a közelmúltban felkérést kapott az Európai Bizottság által támogatott, 14 tagország részvételével megvalósuló SafeConsume című élelmiszerbiztonsági kutatási program hatósági kockázatkommunikációs munkacsoportjának vezetésére. Ezáltal a középiskolásoknak szóló oktatási anyagokat nemzetközi együttműködésben, más neves hazai és európai intézményekkel közösen fogják készíteni, amiket várhatóan 2020-ban mutatnak be.

Kasza Gyula, a Nébih osztályvezetője elmondta, hogy a Nébih első élelmiszerbiztonsági mesekönyve minden érdeklődő számára ingyenesen hozzáférhető, online változata a hivatal „Ételt csak okosan!” programjának honlapján elérhető.