fbpx

„Első látásra szerelem volt”

Írta: Szerkesztőség - 2018 május 18.

Egy fiatal, agilis gazda háza táján jártam, és kértem a közelmúltban vásárolt Samson trágyaszóróval kapcsolatban, hogy ossza meg velem tapasztalatait. Nem kellett sokat faggatnom, örömmel beszélt a géppark újdonsült tagjáról.

„Kuzsmiczki Szilárd vagyok, egy családi gazdaság a miénk. Mindenkinek megvan a szerepe és a feladata. Gödöllőn végeztem, mint agrár-közgazdász, illetve gazdasági agrármérnök, pályázatíró, szaktanácsadó, stb. Azért tanultam sokat, hogy profin tudjam vinni a saját gazdaságomat. Mára már 400 ha-on gazdálkodunk. A növénytermesztés mellett állattartással is foglalkozunk, kb. 200 tejelőtehenünk van, plusz húsmarha.

2017-ben kihoztak kiutaztunk az Agritechnikára, és ott megnéztük a választékot. A Samson trágyaszórót végül is azért választottuk, mert a gépértékesítő azt mondta, ez a gép a trágyaszórók Rolls-Royce-a! Tényleg ezt mondta, de természetesen az érvek győztek meg bennünket. Megkaptuk demóban, kipróbáltuk, még a trágyánál létrejövő lequar-t is gyönyörű szépen megtartotta, nem folyt ki belőle, és ki tudtuk teríteni. Megpakolva kb. 20 tonna jó érett trágyával, 70 cm mélységben lazított, tárcsázott földre vittük ki a trágyaszórót megpróbálásra szakadó esőben, és simán húzta. Van egy olyan része a földünknek, ahol a gépekkel mindig meg szoktunk süllyedni, a Samsonnal megakadás nélkül át tudtunk jutni. A többi géphez viszonyítva ez jóval könnyebb 3,4 t, mégis sokkal többet lehet rá pakolni 19,5 m3-t. Nem csak marketingszöveg az, hogy nagyon stabil gép, brutálisan jó súlyelosztással.

Kipróbálás után azt mondtam, én újra megszerettem a trágyaszórást. Amikor a régi gépekkel dolgoztunk, már jóval előttekészültünk lelkileg, hogy szórni kell és imádkoztunk, ne legyen meghibásodás. Mi fog munka közben tönkremenni, elszakadni, defekt, persze mindig akkor, amikor tele van! Ami nagy változás a régi gépekhez képest, hogy nagyon szép a szórásképe: friss alomtrágya, jó érett trágya, mindegy volt, mindent szép apróra vágva egyenletesen terített Ez a gép hármas tagolásának köszönhető, mivel függőleges szóróhengerrel szerelt, abszolút homogén a szórás. A SAMSON trágyaszórók kocsiszekrényei hátrafelé kiszélesednek, vagyis hátul szélesebbek, mint elől. Ez segíti a trágya előrejutását a kocsiban, alacsonyabb teljesítményigény mellett.

Megakadályozza, hogy a szilárdabb anyag feltorlódjon, még a nagy mennyiségű szalmát tartalmazó trágyáknál is. Első látásra szerelem volt, de nem bántuk meg!”

Tüske Anna

www.valkon.hu