fbpx

Etyek Budapest szőlőskertje

Írta: Sándor Ildikó - 2019 augusztus 01.

A Budapestet határoló Etyek-budai borvidék 5600 hektáron terül el, ahol már a római korban is foglalkoztak szőlőműveléssel, napjainkra viszont az egykori 1000 borpincéből már csak 120 működik.

Az Etyeki Kúria Borászat 1996-ban alakult az Öreghegyen 2 hektár szőlőterülettel, és gyorsan a borvidék vezető borászata lett. Mára a több lépcsőben végzett szőlőtelepítéseknek köszönhetően a termőterülete elérte a 27 hektárt, és további 5 hektár, a borászatnak eddig is nagy sikereket hozó Sauvignon Blanc, Chardonnay és Pinot Noir fajták telepítése van folyamatban. De nemcsak a terület növekedett, a borászatot is jelentősen korszerűsítették. A 150 éves sváb pince fölé azóta palackozó üzem, borbíráló-helyiség, látványos terasz és vinotéka is épült. Az üvegfelületeknek hála a borkészítés iránt érdeklődő látogató szinte teljes áttekintést kaphat a termelési folyamatokról anélkül, hogy a termelési térbe be kellene lépnie. Az épület kialakításának köszönhetően megvalósulhat a gravitációs szőlőfeldolgozási technológia, a pincészet pedig már 2500 hektoliternyi tartály és hordó befogadására alkalmas.

A borvidék adottságait legtöbben Champagne-hoz hasonlítják, amiben Thörley József után a Kúria borászai is láttak fantáziát, így a tavalyi szüret után elkészült első 3000 palack pezsgőjük.

Augusztus 1-től 20-ig Ön is szavazzon kedvenc jelöltjére a Magyarország Legszebb Birtoka Facebook-oldalán!