Gazdák produkálták a magyar külkertöbblet felét!

Nagyot ment tavaly is a hazai agrárium: röpködtek az ezermilliárdok, a mutatós százalékok az Agrárium 2019 Konferencián.

Hatékonyságnöveléssel sikerült

Az élelmiszergazdaság kibocsátása 2018-ban 2720 milliárd forintot ért el, ami 3,6%-kal haladta meg az előző évit. Fontos, hogy a gazdálkodás jövedelmezősége is 2,6%-kal javult. Az ország 5,6 milliárd eurós külkereskedelmi többletéből az ágazat 2,9 milliárd euróval részesedett – összegezte Feldman Zsolt államtitkár az Agrárium 2019 konferencián. Az AM mezőgazdaságért felelős államtitkára kiemelte: az eredmények olyan körülmények között születtek, amikor 4%-kal százalékkal csökkent a szektorban dolgozók száma, vagyis valóban hatékonyságnöveléssel, fejlesztésekkel kellett a helyzetre reagálni.

Elhangzott még, hogy a Vidékfejlesztési Programban már 381 milliárd forintot fizetett ki a Kincstár a különböző támogatási jogcímekre, és bő 600 milliárdra vállalt kifizetési kötelezettséget. A VP forrásainak fele(!)beruházásokra ment el. A fejlesztéseket vélhetően eztán is nagyban segíti majd az MNB új Növekedési Hitelprogramja, az NHP Fix várhatóan ugyanolyan népszerű lesz, mint a korábbi konstrukciók.

Állattartók támogatása

Feldman utalt rá, hogy a lejáró nemzeti támogatási jogcímek megújítása körül egyeztetési vita támadt az Európai Bizottsággal: míg a koca és hízó állatjóléti támogatási program elindulhatott januárban, addig a baromfitartás egyes elvárásait (fényviszonyok és ivóvízminőség) csak a de minimis keret terhére engedi finanszírozni az EB. Az államtitkár azzal biztatta az ágazati szereplőket, hogy a vita hamarosan lezárul, és a baromfitartók nemzeti finanszírozása idén a tavalyi 12 milliárdról 14,4 milliárd forintra nő (a sertéstartásban a kocák és a hízók egyenként bő 8-10 milliárdos keretből támogathatók).

(forrás: NAK)

Tartalom közti banner a cikk végére
no