fbpx

Havi mezőgazdasági árelemző

Írta: - 2017 október 18.

Műtrágya

Szeptember hónapban a nitrogénárak kilőttek a világpiacon. Egyes helyeken a karbamid ára bő 70 dollárt is erősödött az elmúlt hetekben. Az igen erős áremelkedésnek fő okai a már múlt számunkban is megemlített kínálatcsökkenés és a kereskedők nagyobb mértékű felvásárlásai. Augusztushoz képest mostanra visszatértek a nyári szünetről a végfelhasználók is az északi féltekén, és ez újabb lökést adott a keresleti oldalon. A karbamid ára így szeptember második felére elérte a 2015-ös szinteket. Vajon meddig tud még feljebb menni, mennyi ideig tart ki ez az erősödés vagy önmagában az erős árak? Bár ezeken a szinteken nem mozgott két éve a piac, de előtte azért látott magasabb árakat is. Úgyhogy nem elképzelhetetlen, hogy akár tovább is növekszik a nemzetközi árszint. Egyes elemzők úgy vélik, a mostani gyors emelkedés miatt megijednek majd a gyártók, hogy elveszítenek mennyiségeket, illetve a kereskedők is, hogy esetleg majd rajtuk marad a magas áron beszerzett áru. Noha logika van ebben a gondolkodásban is, de egyelőre az őszi szezonban, a világ északi féltekéjén a kereslet nem tűnik csökkenőnek, így inkább reálisabban azt lehetne mondani, hogy az árszint kitarthat legalább az év végéig, és talán a következő év első negyedévében jöhet korrekció. Addig kiderül, mekkora extra készleteken ülnek a kereskedők is, akik egyelőre továbbra is aktívan vásárolnak a piacon. Azért az ilyen mértékű áremelkedés nem szokványos, úgyhogy ebben a piaci helyzetben sok minden elképzelhető. A karbamid ára augusztusban 210 dollárról 220 dolláros szintekig jutott a román vagy horvát kikötőkben, míg most szeptemberben már a 260-270-es szinteken mozog egy tonna áru ára.

Az urea áremelkedésével természetesen a többi termék ára is nőtt a piacon. A karpolaktámalapú ammónium-szulfát ára fekete-tengeri kikötőkben már a 130 dolláros tonnánkénti árat is elérte, míg a Baltikumban jó 5-10 dollárral magasabb a piac. Mind a balti országok kikötőiben, mind a fekete-tengeri kikötőkben bő 35 dolláros emelkedést produkált az Ammónium-nitrát ára szeptember második felében egy hét alatt. Ez is kiugróan nagy emelkedést mutat.

Összefoglalva: a nitrogénárak várakozáson felüli szinten nőttek meg szeptemberben. 2011 és 15 között meg bőven a mostani szintek felett is kereskedtek a karbamiddal, ami akár arra is engedhet következtetni, hogy az emelkedésnek még nincs vége. A nagyon magas árak azonban válaszreakciót válthatnak ki egyes vásárlóknál, amikor a gabonaárak esetleg nem növekednek kellőképpen, és így a vevők meggondolhatják applikálnak-e műtrágyát a földeken, megéri-e az extra költség, fedezi-e a bevétel az extra kiadást. Egyelőre azonban még ezeket a szinteket nem érte el a piac.

A foszforárak szeptemberben kettős képet mutattak. Voltak régiók, kontinensek, ahol nőttek, de volt, mint például Európában, ahol inkább stagnált a piac. Mi okozta az áremelkedéseket? Az USA-ban az egyik nagy termelőt sújtotta a hurrikánszezon. Egyes elemzők szerint a termelés 400 ezer tonnás kieséssel is számolhat, ami az adott cég 15%-os szeptemberi kínálatának felel meg. Ez megindította az árakat az Egyesült Államokban, illetve a vele szoros kereskedelmi kapcsolatban álló Dél-Amerikában is. Brazíliában szintén nőttek az árak. A marokkói OCP-csoport árai egyelőre változatlanok, mint ahogy a kelet-európai árak sem nőttek. Azonban ez nem jelenti azt, hogy így is marad a helyzet. Amennyiben tartósabban sikerül a magasabb árakon értékesíteni a MAP/DAP-ot, úgy biztosra lehet venni, hogy az orosz gyártók is szeretnének a profitmaximalizálási programban részt venni, amiből a végén a földközi-tengeri előállítók is kivennék a részüket. Kérdés, milyen gyorsan áll helyre a rend az Irma-hurrikán után, és vajon ez volt-e az utolsó idén, ami károkat okozhat a gyártói kapacitásokban. A MAP/DAP alapanyagai közül a nyers foszfát ára enyhén csökkent, és szintén gyengült a foszforsav ára is. Enyhén emelkedett a kén ára, és, mint tudjuk, a nitrogéntermékek is egyelőre erősödést mutatnak. Mindezek alapján, illetve a most erősödő keresletnek is köszönhetően elképzelhető, hogy az áremelkedés átterjed az európai kontinensre is az elkövetkező hetekben.

A kálisó ára szintén kisebb erősödést mutatott szeptemberben. Több gyártó is bejelentette, hogy teljes idei termelésüket értékesítették, ami csökkenti a kínálatot. A kanadai Potashcorp tovább csökkenti termelését, amit most már folyamatosan, minden negyedévben megvágott. Gyakorlatilag olyan a látszata, mintha a termelők szabályoznák a bányászati mennyiségeket, gyártást, amivel a globális kínálat-keresletet igyekeznek egyensúlyi irányba tolni. Az európai árak most 270 euró körül mozognak nagyobb tételben, természetesen ezekre az árakra még fuvarozási költségek is rakodnak, de sokkal magasabbra egyelőre nem tudnak elmozdulni, mert a kanadai kálisó ára az európai kikötőkbe szállítva tonnánként 260 dollár körül mozog. Ez persze meg segíti az uniós gyártókat egy ennél picivel magasabb ár fenntartásához a közép-európai térségben. Az orosz áru szeptember második felére a 270 eurós szinteken mozgott tonnánként a régióban.

Gabona

Búza- és kukoricafronton bekövetkezik a termelők rémálma, amikor is a saját terményük ára nem nő, de növekszik az input termékek árazása. Mint ahogy azt a nemzetközi árutőzsdei árakon is látni, szeptemberben nem ugrottak magasabbra az árak, noha az Európában irányadó Párizsi Árutőzsde malmi búza kötései enyhén emelkedő trendbe látszanak csapni (1. ábra). Cikkünk leadásának időpontjáig azonban az árak egyelőre még nem változtak, szeptemberben inkább oldalaztak, és az árszinteket alapozták. A globális kínálat-keresleti mutatók nagy változásokat nem hoztak augusztusról szeptemberre, bár egyes elemzések pár millió tonnás eltéréseket prognosztizáltak. Ám világszinten ez az 1-2 millió tonna elenyésző, gyakorlatilag változatlannak mondható. Európára fókuszálva a mostani árak már nem nagy eséllyel csökkennek, nagyobb az esélye a felfelé mozdulásnak, mint a lefelé iránynak. A legújabb adatok alapján elemzők csökkentik a zárókészlet nagyságát mindamellett, hogy csökkentik a nyitókészlet és a várható export nagyságát is. Az export akkor csökken majd, ha nem lesz az európai áru versenyképes a konkurenciával. A közvetlen kelet-európai konkurenciák közül a kazah számokban nincs változás, míg az orosz export át tudja majd venni úgy az európai export kieső részét, hogy közben még a zárókészlet nagysága is emelkedhet.

A kukorica árai a nemzetközi árutőzsdéken csökkentek szeptemberben. A világpiacon irányadó Chicago-i Árutőzsde új termésre vonatkozó decemberi kötései egy kiugrást követően visszagyengültek az eredeti szintjükre (2. ábra) úgy, hogy közben a dollár értéke folyamatosan csökkent, és a gyenge dollár gyakorlatilag az amerikai exportot segíti. Hasonlóan csökkenést mutatott a Párizsi Árutőzsde új termésű kukoricakötéseinek áralakulása is (3. ábra). Itt új mélypontot figyelhettünk meg szeptemberben, ami a közeledő aratás előtt a várható termésmennyiség szempontjából jó hírt jelent. Mindez amellett történt, hogy a várható európai terméskilátásokat nem javították az elemzők, sőt a környező kelet-európai országokét sem. Itt a visszaút a dollár szerepe, hiszen a világpiacon az USDA tovább növelte a globális készletek várható nagyságát, amit kombinálva egy gyenge dollárral erős nyomást helyezett az európai árakra is. Ahhoz ugyanis, hogy a várható export megvalósuljon, csökkennie kell az európai áraknak is. Nem csupán exportról van itt szó, hanem a lehetséges importról is, amivel az uniós áraknak versenyeznie kell, beleértve az ukrán import lehetőségeket is, amely országgal újabb szabadkereskedelmi egyezmény lépett hatályba szeptemberben.


1. ábra A decemberi lejáratú malmi búza jegyzésének alakulása a Párizsi Árutőzsdén; forrás: barchart.com


2. ábra A decemberi lejáratú kukorica árutőzsdei kötéseinek alakulása a Chicago-i Árutőzsdén; forrás: barchart.com


3. ábra A novemberi lejáratú kukorica áralakulása a Párizsi Árutőzsdén; forrás: barchart.com

Takarmány

A nemzetközi piacokon irányadó Chicago-i Árutőzsdén a szójadara ára 10-15 dollárt emelkedett szeptemberben amerikai rövid tonnánként (4. ábra). Amennyiben a fundamentumokat nézzük, úgy szeptemberben semmilyen kiugró hír nem zavarta vagy változtatta meg a kínálati vagy keresleti faktorokat az elemzők táblázataiban. A fizikai piacokon azonban nagyobb, élénkebb keresletről számolnak be mind a szójabab, mind a szójadara tekintetében. A vevő természetesen Kína. Szójababfronton mostanra már elértünk abba a korba, amikor szinte minden alkalommal az időjárásról is lehet beszélni és elemezni annak hatását az északi, illetve a déli féltekére. Ültetési időszak van most a déli féltekén, és az időjárás egyelőre túl száraz. Van ugyan hír esőről, de egyelőre csak kilátásokról lehet beszélni. Az északi féltekén viszont már megkezdődött a szójabab aratása. Az eddigi adatok alapján kétségbe lehet vonni az USDA jelentéseiben publikált és azzal kalkulált magas hektáronkénti átlagtermési adatokat. Egyelőre a kezdeti vágások alapján gyengébbek az eredmények, mint az elmúlt években voltak. Még persze ezek nem végleges adatok, és korai ezek alapján újabb kalkulációkba bocsátkozni, de egyelőre úgy néz ki, hogy a szójabab és szójadara ártrendje nem csökken október elejéig. Aztán a pontosabb aratási adatok tükrében lehet újfent elbírálni, hogy akár további erősödés indul meg, vagy stabilizálódik a helyzet. A szójakomplex gyenge szála most a szójaolaj.


4. ábra A decemberi lejáratú szójadara árutőzsdei kötéseinek alakulása; forrás: barchart.com

Tovább tart a kínai kormányzati küzdelem a környezetkárosítás ellen, ami már egy versenyfutásba torkollott, mert szeretnék a nagyléptékű csökkentési terveiket elérni. Mint ismeretes, a káros anyagok kibocsátásával finoman szólva nem nagyon foglalkoztak eddig Kínában, így a levegő minősége is kifejezetten rossz lett, de a vizek szennyezése sem mutat kedvező képet. A kormányzat rájött arra, hogy a levegő, illetve a tüdőrák nem ismer különbséget az egyszerű munkás és az ország vezetői között, így igen erős szigorításokba kezdtek (a megfogalmazott célok a következő weboldalon angolul elérhetőek, ha valaki utána szeretne olvasni a részletek: http://www.cleanairchina.org/product/6349.html).

Mi köze ennek az egésznek a takarmányok áraihoz? Nos, szinte minden. Az elmúlt évtizedekben szép csöndben és lassan Kína kiszorította az összes többi kontinenst bizonyos iparágak termeléséből. Így történt ez nagyrészt a petrolkemikáliák területén is, amik alapanyagaiként szolgálnak nagyon sok takarmány, premix összetevő előállításához is, mint például a vitaminok, aminosavak előállításához is. Az elmúlt hetekben folyamatosan arról lehet hallani, hogy a kínai gyártók kénytelenek üzemeiket bezárni, mert ellenőrzést tartottak náluk, és vagy véglegesen bezárták a gyárakat, vagy ideiglenesen, ami idő alatt a fejlesztéseket véghez kell vinniük. Természetesen ezek az alapanyagokat is érintő bezárások a kínálatot igen erősen csökkentik, ami egyetlen egy dolgot jelent, az árakat növelni kell. A kínai fél ebben az elmúlt hetekben jól teljesít, mert szinte minden vitaminnak az ára növekedett az elmúlt időszakban. Szinte csak az E-vitamin a kivétel ez alól (talán egyelőre), mert vagy már egy korábban is megindult erősödés szeptemberben is magasan tartja az árakat, mint a C-vitamin esetében, vagy most történtek igazán kiugró áremelések más vitaminok esetében, mint akár a B1-, vagy egyéb B-vitaminok. Arra persze ügyelni kell, hogy a magas ár ne vonzzon új befektetőkét a piacra. Bár a kínai fél feltehetően egyelőre nem a többi kontinenstől tart, mint inkább saját hazájában felbukkanó befektetni vágyó milliárdosoktól. Az árak így is azonban meg tudtak ugrani. Meddig tarthat még ez az időszak? Ez jó kérdés, természetesen meg kell tisztítani a világot a környezetszennyezéstől és annak hatásaitól, és örvendetes a kínai kormány kezdeményezése, hogy gyakorlatilag elindította a folyamatot, azonban ennek most nem lesz vége egy-két hónapon belül. Előreláthatóan akár 2 évről is beszélhetünk. Egyes elemzők felhívják a figyelmet, hogy már most is vannak tervezett kapacitásbővítések sok kínai vitamingyártónál, de azok extra kapacitások piacra lépésére szintén várni kell még. Ez alatt a két év alatt sok mindent meg tud élni majd a piac, de egyelőre úgy néz ki, hogy azok, akik most fixálják az áraikat, egyelőre nem követnek el nagy hibát. A mostani információk alapján nehéz elképzelni, hogy a 2018-as év ezen termékek árzuhanásáról szóljon.

Végtermék

A sertésárak szeptemberben tovább csökkentek. Gyakorlatilag már nem maradtak kivételek, egyöntetű a mérséklődés. Az utóbbi időben a kereslet csökkenéséről adtak számot az európai piaci résztvevők. Ez nem csupán az unión belüli piacot jelentette, de az exporttételeket is. Ami, mondjuk, az euró erősödése mellett nem csoda, ha a harmadik országok felé esetleg más, nem euróalapon dolgozó országok versenyképesebbé váltak. Az unió statisztikai hivatalának minden ország leadja a jelentését a felvásárlási árakkal kapcsolatban. Ez alapján a 38. héten a holland piaci árak a legalacsonyabbak. Ott egy kiló sertéshús felvásárlási ára 1,482 euró. A hazai 38. heti eredmény még a cikk leadásának időpontjában nem állt rendelkezésre, de a 37. heti ár 54.630 és 55.830 forint között mozgott. Azok alapján, hogy Európában a 38. héten sok helyen volt csökkenés, azt lehet várni, hogy ez a hazai árakban is megmutatkozik majd. Egyelőre nem is vár a piac trendfordulatot, mi több, további gyengülésekről beszélnek az elemzők, és akár további 10 centtel is olcsóbb árakat kalkulálnak.

Baromfifronton az influenza megelőzése érdekében nagyszabású auditokra lehet majd számítani a közeljövőben. Az audit célja az, hogy mindenkinek felhívja a figyelmét a szabályok betartására, mert akkor lehet csak felvenni a harcot a madárinfluenza ellen. Egy esetleges megbetegedés rengeteg kárt okoz a gazdaságnak, nem csupán az adott termelőnek, de akár az exportot is befolyásolhatja, mivel lesznek országok, amelyek tiltólistára tehetik a hazánkból származó baromfit. Kormányzati számítások alapján a tavalyi madárinfluenza több mint 11 milliárd forint kárt okozott az országban.

Valuta

A Magyar Nemzeti Bank ugyan a jegybanki alapkamatot változatlanul hagyta szeptember 19-i ülésén, de hozzányúlt az egynapos betéti kamat mértékéhez. Ez már eddig is a mínusz-tartományban mozgott, de most tovább vágtak rajta, és az eddigi -0,05%-ról -0,15%-ra változtatták mértékét. Mit is jelenthet ez a lakosság számára? Amennyiben alacsonyabb ez a kamat, akkor a kereskedelmi bankoknak többe fog kerülni a likvid tőkéjükét a jegybanknál tartani, hiszen ők fizetnek érte, hogy ott lehessen. Ez segíti a gazdaság növekedését, hiszen arra ösztönzi őket, hogy helyezzék ki a tőkét, „csináljanak vele valamit”, fektessék be másképpen. Az ilyen tevékenység monetáris lazításnak számít. A lakosság felé ez azt jelenti, hogy a hitelek mértéke tovább csökkenhet. Van egy úgynevezett BUBOR, ami a Budapesti Bankközi Kamatlábat jelöli, ennek mértéke eddig még sosem volt negatív. A mostani vágásnak köszönhetően ez negatívba fordulhat, ami a lakossági kamatok számításánál is igen fontos tényező, hiszen többek között ennek figyelembevételével alakítják azok mértékét. A procedúra természetesen bonyolultabb egy picit, de a lényeg, hogy amennyiben a jegybank változtat a betéti kamat mértékén, úgy az befolyásolja a BUBOR-t, ami pedig kihatással van a kamatokra is.

A jegybanki döntés után a forint újfent erősödésnek indult. Egyes elemzők úgy gondolják, nem pont erre a válaszra számított a jegybank, így akár az is benne lehet, hogy a következő kamat-meghatározó ülésén hozzányúl a 0,9%-os alapkamathoz is. Az irány egyértelmű, azonban amit a jegybank látni szeretne, az továbbra sem a 300 forintos euró: a kimondatlan árfolyamcél (miután mindig inflációs célról van szó, nem árfolyamcélról a kommunikációban) feltehetően továbbra is 310 forint körül mozog.

A forint szeptemberben összességében gyengült az euróval szemben. Az augusztusi 303 forintos kiugrás után, szeptember 18-án már 309 forint felett volt a záróár (augusztus 24-én még 302,64 volt, de akkor napközben megközelítette a 302 forintos értékét is).

Szeptemberben a dollár nem tudott erősödni az euróval szemben, mi több: elérte újfent az 1,20-as határt, ahonnan a cikkünk leadásának időpontjáig az euró erősödése visszapattant, és visszacsúszott az 1,18-as szintre. Most az lesz a kérdés, hogy megfordul-e az irány, vagy egyelőre csak erőt gyűjt a közös európai valuta a további erősödéshez. Az amerikai vezetés feltehetően örül a dollár gyengülésének, miután az új elnök többször is felszólalt a sokat exportáló országok, például Németország és Dél-Korea ellen. Az elkövetkező időszakot figyelembe véve senki sem kalkulál egy nagyot erősödő dollárral.

Tömösi Attila