fbpx

Japán exportot segítő ágazati dokumentumok

Írta: Csomor Zsolt - 2019 május 08.

2019. február 1-jén életbe lépett az Európai Unió és Japán közötti partnerségi megállapodás. Az egyes ágazatok kereskedelméről szóló tájékoztatók már nyilvánosak.

2018. július 17-én az Európai Unió és Japán aláírta a nyílt kereskedelmi zónát létrehozó gazdasági partnerségi megállapodást (Economic Partnership Agreement, EPA). A 2019. február 1-jén életbe lépett megállapodás számos kereskedelmi és befektetési eljárást egyszerűsítő rendelkezést tartalmaz, illetve – az export- és a beruházási költségek csökkentésének köszönhetően – támogatja a kis- és közepes vállalkozások üzleti tevékenységét.

A megállapodás által kínált lehetőségek kiaknázásának céljából létrehozták az „EPA Helpdesk” rendszert. Mindemellett a partnerek az ágazati sajátosságok és potencionális lehetőségek bemutatásának érdekében információs tájékoztatókat dolgoznak ki, olvasható a NAK oldalán. A borászatok, a szeszes italok és a sörök, a tejtermékek valamint a húskészítmények tájékoztató dokumentumai már ingyenesen elérhetők az EPA oldalán.

A feldolgozott mezőgazdasági készítményeket és a halászatot tárgyaló dokumentumok várhatóan a közeljövőben fognak megjelenni. További részletek az EPA oldalán.