fbpx

Jövőre már nem látunk fecskét?

Írta: Kohout Zoltán - 2019 február 25.

Az általános emberi pusztítással együtt a fecskék is kivesznek a környezetünkből: nem kizárt például, hogy jövőre akár teljesen eltűnhet a fecske Magyarországról. Ez nemcsak szomorú, de veszélyes is lesz.

fecske

Emberre és állatállományra

A fecske nemcsak meséinkben és a kultúra már produktumaiban fordul elő gyakran, de nem mellesleg az egyik leghasznosabb madár is, miután kizárólag repülő rovarokkal táplálkozik. Naponta akár 800 darab, szezononként több tonnányi rovart képes levadászni, közte az állatállományokat és az embert is kínzó-veszélyeztető rovarokat: szúnyogokat és más vészívókat, böglyöt, bagócsot, legyeket. Mivel nem tudnak táplálékot váltani, a fecskefajok rendkívül érzékenyek a környezeti, éghajlati változásokra – ha viszont eltűnnek, nem lesz, ami a rájuk jellemző hatékonysággal „kifalja” a levegő(nk)ből a kártevőket.

fecske

Így tűntek-tűnnek el…

A fecskék száma az utóbbi bő évtizedben a felére csökkent, már az évi 150-200 ezret sem éri el; a molnárfecskék egyedszáma 65, a füsti fecskéké 44, a partifecskéké pedig 30%-kal zuhant – közölte nemrég a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). A fogyás üteméből következik, hogy ha nem áll be fordulat, a fecskeállomány teljesen eltűnhet a Kárpát-medencéből 2020-ra.

A klímaváltozás következményei – például a rovarfajok ugyancsak nagyarányú fogyása, kipusztulása – persze helyi megoldásokkal aligha kezelhetők. Arra viszont van mód, hogy amikor építkezés vagy más beruházás feldúlja, eltünteti a fecskefajok élőhelyeit, mesterséges létesítményekkel (sárszigetecskékkel, műfészkekkel, védett szegletek kialakításával) legalább a megmaradt populációk, családok életét segítsük.