fbpx

Magántulajdont tiszteletben tartó szabályozás készül az elaprózott birtokok problémájára

Írta: Csomor Zsolt - 2019 február 12.

Hamarosan rendeződhet a több mint 4 millió embert érintő osztatlan közös tulajdonú birtokok helyzete, mivel hamarosan a parlament elé kerülhet az erről szóló törvényjavaslat, közölte az agrárminiszter Hévízen.

magántulajdon

Nagy István, a Bácskai és Dunamelléki Mezőgazdasági Egyesület agrárkonferenciájának zárónapján ismertette, hogy több mint 2,5 millió hektár földet és 4,6 millió embert érint az elaprózott birtokok problémája, ami sok esetben a rendkívül csekély tulajdonrész vagy az elérhetetlen tulajdonosok miatt „blokkol mindent”.

Az egyeztetéseken már átjutott törvényjavaslat szerint nem lesz kötelező az osztatlan tulajdon kivezetése, csak kérelemre. Az MTI híréből az is megtudható, hogy az eljárásokat a mostani több mint 2,5 év helyett egy évre tervezik rövidíteni, és kiterjesztik az erdőbirtokok rendezésére is.

Magántulajdont tiszteletben tartó szabályozás készül, így értékesítés esetén az elérhetetlen tulajdonosok vagy örökösök esetében elkülönített számlára kerülne a vételár. Meg kell húzni ugyanakkor a mérethatárt, ami alá örökléssel már nem mehet egy birtokméret: ezek esetében a hagyatéki eljárásban meg kellene egyezniük az örökösöknek.