fbpx

Magyar Talajbaktérium gyártók és forgalmazók

Írta: - 2017 december 20.

– 2017. év eredményei

Aktuális cikkünkben szeretnénk összefoglalni a Magyar Taiajbaktérium-gyártók és Forgalmazók Szakmai Szervezetének idei évben elvégzett munkáját, eredményeit és tapasztalatait, egyben információt adunk a jövő évi tervezett üzemi vizsgálatokról. Az előző lapszámokban megjelent cikkeinkben részletesen tárgyaltuk a 2017-es év talajoltós független vizsgálatok őszi sörárpa tesztnövényen végzett kísérletének eredményeit.

A NÉBIH szervezettel közösen indított független üzemi vizsgálat célja a talajoltó készítmények hatékonyságának igazolása. A projekt 2016-ban indult tavaszi talajoltással, tesztnövénye kukorica (DKC 4590) volt. Ezt követte a mikrobiológiai készítmények használatával történő kukorica tarló szárbontása. A 2017-es évben őszi sörárpa kultúrában tovább folytatódott a több éves kísérlet sorozat. Idén ősszel ismét talajbaktériumos szárbontás történt a területen. A vizsgálatok helyszíne a Baranya megyei Szalánta. A terület talajtípusa Ramann – féle barna erdőtalaj.


1. ábra A kukorica terméseredmény alakulása a kezelések hatására (Fotó: Pólya Márton kísérlet vezető, NÉBIH)

Emlékeztetőül a kukorica terméseredmények és beltartalmi mutatók a várakozásoknak megfelelően, eredményesen alakultak, az 1. ábrán a terméseredmények láthatóak. Sok kezelt növényen legalább 2 kifejlett kukoricacső volt. A kezelések hatására a kontroll parcellák átlagához viszonyítva a kezelt területek minden esetben meghaladták a kontroll parcellák terméseredményeit, 0,4 – 1,2 t/ha többletet eredményezve. A 2017-es őszi árpa terméseredményeinek alakulásával az elmúlt időszakban részletesen foglalkoztunk, beltartalmi mutatói alakulásának vizsgálata folyamatban van, így e kultúrát most csak érintőlegesen tárgyaljuk. A sörárpában elért eredmények már egyértelműen bizonyítják, hogy a két év talajoltása és az előző év szárbontó kezelése sikeres volt. A kezelt területek terméseredményei minden esetben meghaladták a kontroll parcella terméseredményeit (2. ábra), 0,2 – 1,1 t/ha többletet eredményezve. A 2018-as évben a Szervezet tagjai és a NÉBIH a többéves kísérletben szója tesztnövényen kívánja bemutatni a talajoltás hatékonyságát.


2. ábra A kukorica terméseredmény alakulása a kezelések hatására

A Magyar Talajbaktérium-gyártók és Forgalmazók Szakmai Szervezetének 2017-ben kiemelt rendezvénye volt, az a szakmai kerekasztal egyeztetés a Földművelésügyi Minisztériumban, amely a hazai termőtalajok állapotáról, a tápanyagszolgáltató képesség problémáiról, a talajok minőségének romlásáról szólt. A szakmai egyeztetést Dr. Nagy István államtitkár vezette. A megbeszélésen részt vettek, az illetékes államtitkárok, és azon szakemberek, akik a téma tágabb és szűkebb területén dolgoznak vagy kutatásokat folytatnak. A javaslatok minden szakterületről megérkeztek. A tervezet szerint hamarosan újabb szakmai kerekasztal keretében megvitatásra kerülnek a lehetséges megoldási javaslatok. A Magyar Talajbaktérium-gyártók és Forgalmazók Szakmai Szervezetének célja, hogy konkrét cselekvési terv kerüljön a szaktárca asztalára a magyar termőföldek termőképességének védelméről, minőségének megőrzéséről. Szervezetünk azon dolgozik, hogy kincsünket, a magyar termőföldet jó állapotban tudjuk megőrizni unokáinknak, dédunokáinknak is, ugyanakkor a jelenkorban is a lehető legnagyobb termékenységet biztosítsuk, környezeti és egészségügyi kockázatok nélkül!

A Magyar Talajbaktérium-gyártók és Forgalmazók Szakmai Szervezete minden kedves Gazdálkodónak jó egészséget és eredményekben (talajbaktériumokban) gazdag boldog új évet kíván a 2018. esztendőre!