fbpx

Megtudtuk, mi alapján választanak robotpilóta rendszert az eredményes gazdálkodók!

Írta: Szerkesztőség - 2019 február 28.

Az egyik oldalon ott vannak a kézenfekvő előnyök, hiszen egy robotpilóta rendszerrel jelentős, 5-10% műtrágya, növényvédő szer és vetőmag is megtakarítható. Ráadásul sokkal kényelmesebbé, könnyebbé teszi a traktoros munkáját, hiszen nem kell folyamatosan az ideális nyomvonalhoz korrigálnia, így figyelmét a munkaeszközre, a munka minőségére fordíthatja. Egy robotpilóta nem fárad, így a műszak végén is ugyanazt a minőséget adja, amit az első órában. RTK korrekcióval gyakorlatilag átfedés és kihagyás nélküli munkavégzés érhető el, így kevesebb idő alatt több munkát tud elvégezni. A területteljesítmény növekedésének köszönhetően pedig alacsonyabb lesz a gépköltség, kevesebb a gázolaj-felhasználás.

robotpilóta

Míg a másik oldalon az egyszeri kiadások szerepelnek. Ami nem is biztos, hogy egyszeri, mivel részletekben, illetve lépcsőzetesen is meg lehet vásárolni a robotpilóta rendszer elemeit. A kis- és közepes gazdaságokban jellemzően első lépésként egy sorvezetővel indítanak, ami már továbbfejleszthető. Jelentős megtakarítás érhető el ezekkel is az inputanyagokon az első évben, így a következő szezonban akár már ebből a megtakarításból fedezhető egy robotpilóta fejlesztésének az ára. Újabb lépésként pedig antenna fejlesztéssel a rendszer 2-3 cm-es RTK szintig is fejleszthető, így már a precíz munkát igénylő feladatok, pl. vetés, kultivátorozás is elvégezhető a robotpilóta segítségével.

Megkértünk pár több évtizedes múlttal rendelkező gazdálkodót mondják el miért pont LD-Agro robotpilóta rendszert vásároltak!

Készülékek: LD-Agro SteerReady Drive RTK, 2 db LD-Agro UniDrive RTK

„2015-ben a robotpilóta rendszerrel elsődleges szempont a talaj kímélés, illetve a kiszórandó anyagoknak a nem elpocsékolt kijuttatása volt. A megnövekedett területteljesítmény elvárások – legyen az növelt sebesség vagy szélesebb munkagép – miatt a pilóta már nem látta milyen messze szórt, illetve hová is kellene visszafordulnia. A műtrágya szórással kezdődött, majd a vegyszerezéssel folytatódott. Idő közben a 2 cm-es pontosság hamar bebizonyította, hogy a vetést is könnyebbé tehetjük. Nem beszélve arról, hogy poros körülmények között történő használatkor az ember a saját nyomjelzőjét sem látja. A növényvédő szereknél minden évben hangsúlyosan felmerül az éjszakai használatra vonatkozó engedély kérdése; ez gyakorlatilag okszerűvé és elengedhetetlenné teszi ezen eszközök használatát. Mára eljutottunk oda, hogy munkáinkat fogásban tudjuk végezni, azaz kímélni tudjuk mind az erő-, mind pedig a munkagépet attól, hogy önmaga mellé kelljen visszafordulnia. Nem utolsó sorban említeném a pilóta stressz mentesítését, azaz a figyelemmegosztásának a csökkentését.”

 

Készülék: 2 db LD-Agro UniDrive RTK

„Az első UniDrive rendszert még 4 évvel ezelőtt vásároltam, de már korábban is volt LD-Agro sorvezetőm. Azóta minden évben valamit fejlesztek, mert minden munkaműveletnél használni tudom, a talajműveléstől kezdve a vegyszerezésen át a vetésig. A fejleszthetősége és rendkívül könnyű átszerelhetősége miatt tökéletes választásnak bizonyult az LD-Agro. Most már 2 gépen is van robotpilóta, a harmadikon pedig egy LD-Agro sorvezető a műtrágyaszóráshoz.”

 

Készülék: LD-Agro UniDrive RTK

„Elsősorban mi a vetéshez kerestünk nagyon pontos robotpilóta rendszert. Nem a legjobbak a földek errefelé, rengeteg bajunk volt a nyomjelzőkkel. Az LD-Agro robotpilóta nélkül is egyenesnek tűntek a sorok, de korántsem voltak egyenesek. Most nyomjelző nélkül sokkal pontosabban tudunk dolgozni. Sorközművelésnél is nagy segítség, sokkal könnyebben „beletalálunk” a sorba. Ráadásul ha szűk fordulókat kell venni, korábban mindig tolatgatni kellett, ami jelentős taposást okozott. Most már akár minden harmadik sorra is fordulhatunk, mégis pontosak lesznek a csatlakozó sorok. Pontossága miatt remek választás volt az LD-Agro robotpilóta.”

 

Készülék: LD-Agro UniDrive

„A robotpilóta kiválasztásánál a legfőbb szempont az egyszerű kezelhetőség volt. Fontos volt továbbá az ingyenes kipróbálási lehetőség is, mely során teljesen meggyőződhettünk a rendszer használatáról. Legtöbbször talajelőkészítésre használjuk, kombinátorozáshoz, tárcsázáshoz, grúberezéshez is. Idén vettünk egy komolyabb vetőgépet, ezért gondolkodunk az RTK-s rendszeren, hogy használhassuk vetésnél is.”

 

Bővebben az automata kormányzásról, a robotpilótáról, a permetező szakaszolóról, a precíziós gazdálkodásról, a precíziós mezőgazdaságról, a precíziós növénytermesztésről itt!

Kocsis Árpád
Termékszakértő
[email protected]
+ 36 70/342-3887

Agrogazda.hu Mérőműszerek Kft.
Székesfehérvár, Zsombolyai u. 36.
Tel.: +36 22/322-650; Mobil: +36 70/618-6225
Web: www.agrogazda.hu; E-mail: [email protected]