fbpx

Mire figyeljünk az őszi kalászos vetőmagok kiválasztásánál?

Írta: Szerkesztőség - 2018 szeptember 26.

A mögöttünk lévő 2017-2018-as termelési év is sok tapasztalatot és tanulságot hozott az őszi kalászos gabonák ágazatában dolgozók részére. Ideális őszi vetési körülmények után megfelelően mentek be, majd jöttek ki a télből az állományok, és a tél végi-kora tavaszi időszak igen csapadékos volt. Majd egyik pillanatról a másikra egy korai nyárba léptünk, április hónapban melegrekordok dőltek meg országszerte és úgy tűnt, hogy a sok márciusi csapadék sem tudja ellensúlyozni a nyári időjárási körülmények növényekre gyakorolt hatását. A májusi eső aranyat ért, de a természet szélsőséges időjárást is produkált: minden korábban történt meg. A szárba szökkenést, a kalászolást, majd a virágzást is mind 1-2 héttel korábban figyelhettük meg, mint az átlagos évjáratokban. Az aratás is korábban kezdődött. Volt egy időszak, amikor esők hátráltatták a betakarítást, de végül mindenki elérte azt a napot, amikor már nem az járt a fejében, hogy „még sokat alszik kinn a búza”… Az országos minőségi és mennyiségi eredményeket nézve kissé negatív képet látunk, mint 2017-ben, viszont az augusztus elején érkezett gabona felvásárlásiár- robbanás kárpótolta a termelőket.

Termőképesség – és ellenállóság!

Sok következtetést vonhatunk le, ki-ki a saját tapasztalatai szerint. Egy azonban biztos: két egyforma év nincs – és nem is lesz –, így a szélsőségekre fel kell készülni. Ez nagyon nehéz, mert nem tudjuk előre, melyik környezeti, időjárási tényező lesz az, ami limitál. A termesztési technológiákon túl a genetikai alapok megválasztása is fontos komponense a termesztés sikerének és a radikális környezeti hatások tompításának. Véleményünk szerint a fajtaválasztás során már nemcsak a termesztési célt (pl. bőtermő vagy minőségi fajta) kell mérlegelni, hanem az évjárat változékonyságára is fel kell készülni. Fontos szempont a fajták alkalmazkodóképessége, abiotikus és biotikus stresszekkel szembeni toleranciája és érésideje, ezért különösen körültekintően kell eljárni a fajtaválasztásnál. Vetésterülettől függően több fajta termesztésében érdemes gondolkodni, a fajták szolgálhatnak azonos termelési célt, de előnyös lehet, ha például érésidőben különböznek. Nagyon sok értékmérő tulajdonságot kell mérlegelni, de kiemelendő a fajták betegségekkel szembeni ellenálló-képessége, melyet akár intenzív, akár átlagos termelési viszonyok között termelünk. A genetikai alapok bőséges választási lehetőséget adnak. A nagy fajtaszám miatt az ideális fajta, illetve fajták kiválasztása nem egyszerű feladat. Ebben szeretnénk segítséget nyújtani a GENEZIS kalászosfajták bemutatásával, hogy a legjobb fajtákat sikerüljön megtalálni a vetéshez.

Rekorderek és minőségiek

Kínálatunkban őszibúza-, ősziárpa- és őszitritikálé-fajták is szerepelnek, melyek között különböző termesztési céloknak, termőhelyi igényeknek megfelelően lehet választani, nem utolsósorban tág tenyészidőintervallumban.

Az Mv Ikva extra korai érésű szálkás búzafajta. A hazai szortiment egyik legkorábbi fajtája, ugyanakkor télállósága és termőképessége kiemelkedően jó. Az elmúlt évben ez a fajta volt a termésrekorder a Genezis fajták vetőmag-előállító táblái között, üzemi átlaga Szerencsen 9,30 t/ha volt. Ezt az eredményt idén javítani tudta, Tiszalökön az Mv Ikva fajta üzemi átlaga 9,86 t/ha lett, malmi minőség mellett. Kimagasló termőképességét az ország több pontján bizonyította termelésben és fajtakísérletekben is.

Középérésű, tar kalászú, kiváló minőségű őszibúzafajtánk az Axioma. Elsősorban azoknak a termelőknek ajánljuk, akik prémium minőségű, magas sikér- és fehérjetartalmú búzát szeretnének termelni. Idén termelésben és a kísérletekben is bizonyította, hogy minősége kivételes, amit gazdaságos termésszinten tud produkálni. Egyik vetőmag előállító partnerünk 6,5-7,2 t/ha termést takarított be a fajtával 16,6% nyersfehérje, és 35,20% nedves sikértartalom mellett.

Középkései érésű, tar kalászú őszibúzafajtánk a Sailor. Bő termése, kiváló alkalmazkodó- és állóképessége mellett rezisztenciális tulajdonságai is figyelemreméltóak. Kalászfuzáriózissal szemben magas fokú tolerancia jellemző e fajtára. A hosszabb tenyészidejű fajták között az idei évben is átlag felett teljesített terméshozamban és minőségben egyaránt.

Ősziárpafajtáink száma tovább bővült, így a Zenek mellett a Quadriga is megtalálható választékunkban. A középkorai érésű, jó alkalmazkodóképességű Zenek az idei évben is jól szerepelt a köztermesztésben és a fajtakísérletekben. Egészséges levélzetének és erős szárának köszönhetően a termelésben mutatott eredményeivel elégedettek voltak a gazdák. A Quadriga egy későbbi érésű, magasabb szalmájú fajta. Intenzívebb típus, ami magas termésszintek elérésére képes. Több vetőmag-előállító partnerünk gazdaságában a legjobb termést adó árpafajtalett. Nagy termőképessége mellett figyelemreméltó magas hektolitertömege is.

Őszi tritikáléból a Salto és a Trapero fajták szerepelnek kínálatunkban. Nagyon jó alkalmazkodóképességű és télállósságú fajtákról van szó, agronómiai és rezisztenciális tulajdonságaik ideálisak. A Salto az idei évben is hozta azokat a kiváló terméseredményeket, melyeket 2017-ben is megtapasztalhattunk. Üzemi átlagai 6-10 t/ha között mozogtak, illetve a legnagyobb termőképességű tritikáléfajta volt a hódmezővásárhelyi kísérletben 10,09 t/ha termésátlaggal. A Trapero magasabb szárú hasonlóan bőtermő fajta. Termésátlaga 5-8,5 t/ha között mozgott a termelőüzemekben 2018 évben. Fajtakísérletben 9,49 t/ha hozammal követte második legjobban termő fajtaként a Salto-t (Hódmezővásárhely).

Fajtáink vetőmagjait fémzárolva, jogtisztán és szabvány szerinti minőségben hozzuk forgalomba. Teljes körű értékesítési szolgáltatásunk révén a vetőmagokat minőségi csomagolásban szállítjuk le Önöknek.

www.genezispartner.hu