Nébih: szakszerű takarmányozással csökkenthető az aflatoxinveszély

Budapest, 2013. március 27., szerda (MTI) - Szakszerű takarmányozással csökkenthető a tejben a határértéket meghaladó aflatoxin miatti veszélyeztetettség - közölte legfrissebb tájékoztatójában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal(Nébih).
 
A közlemény szerint a biztonságos, határérték alatti aflatoxint tartalmazó tej termelésének feltétele a helyes takarmányozási gyakorlat. Javasolják a lehető legalacsonyabb szennyezettségű alapanyagokból összeállított takarmányok használatát; a szemes kukorica rostálását és az úgynevezett toxinkötők - vagyis a szennyezőanyagot megkötő szerek -  alkalmazását.
 
A Nébih ismerteti: a múlt év extrém meleg és aszályos időjárása és egyes növényvédelmi problémák (például rovarfertőzés) együttes hatására a belföldi termesztésű kukoricában megjelent szennyezésként a penészgombák által termelt aflatoxin. A szennyezett takarmány etetésével a tejben az aflatoxin egy napon belül megjelenik, a szennyezett takarmány etetésének elhagyásával ugyanakkor 2-3 napon belül eltűnik.
 
Az aflatoxinszennyezés lehetséges belföldi forrásai a szemes kukorica, a kukorica feldolgozás melléktermékei (CGF, DDGS), az ezekből készült takarmánykeverékek (tápok) és csekélyebb mértékben a tömegtakarmányok (széna, szilázs). 
 
A tej aflatoxinszennyezettsége megelőzésének legfontosabb eszköze a lehető legalacsonyabb szennyezettségű alapanyagokból összeállított takarmányok felhasználása. A takarmányok toxintartalmának ismeretében  ugyanis a tehenek takarmányadagját össze lehet úgy állítani, hogy a bevitt aflatoxinszennyezés  minimális legyen. Nagyon fontos továbbá az állatok megfelelő bendőemésztésének fenntartása, amely szintén a helyes takarmányozási gyakorlat alkalmazását feltételezi.
 
Ha a fő elvek betartása ellenére a tejben határérték feletti lesz az aflatoxin mennyisége, a legelső szükséges intézkedés a takarmányok (különösen a szemes takarmányok) azonnali lecserélése bevizsgált, határérték alatti toxintartalmú takarmányra - húzza alá a közlemény.
 
MTI 2013. március 27.